Norske artister tolker Jeff Buckley

Det er 20 år siden sanger og låtskriver Jeff Buckley døde. NRK inviterte norske artister til å tolke albumet «Grace», og det ble magisk stemning!

Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

SE HELE SENDINGEN HER: Norske artister fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

Helene Bøksle, Moddi, Askil Holm, Odd Nordheim, Ugagn, Thomas Dybdahl og Kristian Kristiansen kom – og de leverte! Her kan du se og høre alle låtene:

Helene Bøksle under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning markering av at det er 20 år siden artisten døde.
Moddi under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Ugang under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Kristian Kristensen under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Odd Nordheim under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Askil Holm under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Thomas Dybdahl under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Sven Ove Bakke

Musikkanmelder Sven Ove Bakke.

Foto: Dagbladet
Jeff Buckleys Grace

OMSLAG: Jeff Buckleys Grace.

Foto: Colombia Records

Og hva var det med «Grace» igjen?

Det var annerledes-albumet som dukket opp i 1994, midt i grungen og britpopen. Variert fra sviske til hardrock og med en vokal som ikke lignet noe annet som ble gitt ut på denne tiden. Det dundret ikke inn på hitlistene verden over (høyeste plassering på VG-lista: 38. plass), men det dundret inn i hjertene til musikkelskere/ -kjennere, musikere og anmeldere. (Og etter over 20 år på markedet har det solgt over 2 millioner eksemplarer.)

– Jeg jobbet i lokalavisa Glåmdalen i Kongsvinger, og jeg husker at plata kom i en promoforsending fra Sony Music. Sammen med Oasis sin «Definitely Maybe»-plate. Det var en stor konvolutt å få.

Mangeårig musikkanmelder og journalist Sven Ove Bakke tenker tilbake på det første møtet med Buckley, og på hva han har betydd.

– Jeg mener at han har satt ganske store avtrykk i singer songwriter-sjangeren. Han brakte drama og melodrama, følelser og stemmeprakt inn i sjangeren. Stemmen hans var et formidabelt instrument.

«Grace» inneholder tre coverlåter, og det har blitt utgitt en rekke av Buckleys tolkninger av andres musikk etter hans død. For Buckley var enormt god til å gjøre andres låter til sine egne. Det mest kjente eksempelet er hans versjon av Leonard Cohens «Hallelujah».

– Når andre covrer «Hallelujah» så er det egentlig ikke Leonard Cohen de covrer, de covrer Jeff Buckleys cover, sier Bakke.

 • Hør «Grace» i Tidal eller i Spotify:

Kulturstrøm

 • Kanye West setter opp Opera

  Kanye West trår til med sin første opera. Operaen «Nebuchadnezzar» har premiere på Hollywood Bowl 24. november. Regi er ved den italienske performancekunstneren Vanessa Beecroft. Oppsetningen byr ifølge NME på musikk av Kanye Wests store gospelkor Sunday Service, meldte West på Twitter søndag (NTB).

  Laster Twitter-innhold
 • Fridtun får Språkprisen 2019

  Forfattar, filolog, føredragshaldar og tidlegare skihoppar Kristin Fridtun får Språkprisen 2019 frå Språkrådet. Hen får prisen, som er på 100.000 kroner, for bøkene Kjønn og ukjønn (2015), Homoflokar (2018) og Språket er ei bukse (2019).

  Kristin Fridtun
  Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK