Norske artister tolker Jeff Buckley

Det er 20 år siden sanger og låtskriver Jeff Buckley døde. NRK inviterte norske artister til å tolke albumet «Grace», og det ble magisk stemning!

Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

SE HELE SENDINGEN HER: Norske artister fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

Helene Bøksle, Moddi, Askil Holm, Odd Nordheim, Ugagn, Thomas Dybdahl og Kristian Kristiansen kom – og de leverte! Her kan du se og høre alle låtene:

Helene Bøksle under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning markering av at det er 20 år siden artisten døde.
Moddi under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Ugang under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Kristian Kristensen under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Odd Nordheim under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Askil Holm under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Thomas Dybdahl under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Sven Ove Bakke

Musikkanmelder Sven Ove Bakke.

Foto: Dagbladet
Jeff Buckleys Grace

OMSLAG: Jeff Buckleys Grace.

Foto: Colombia Records

Og hva var det med «Grace» igjen?

Det var annerledes-albumet som dukket opp i 1994, midt i grungen og britpopen. Variert fra sviske til hardrock og med en vokal som ikke lignet noe annet som ble gitt ut på denne tiden. Det dundret ikke inn på hitlistene verden over (høyeste plassering på VG-lista: 38. plass), men det dundret inn i hjertene til musikkelskere/ -kjennere, musikere og anmeldere. (Og etter over 20 år på markedet har det solgt over 2 millioner eksemplarer.)

– Jeg jobbet i lokalavisa Glåmdalen i Kongsvinger, og jeg husker at plata kom i en promoforsending fra Sony Music. Sammen med Oasis sin «Definitely Maybe»-plate. Det var en stor konvolutt å få.

Mangeårig musikkanmelder og journalist Sven Ove Bakke tenker tilbake på det første møtet med Buckley, og på hva han har betydd.

– Jeg mener at han har satt ganske store avtrykk i singer songwriter-sjangeren. Han brakte drama og melodrama, følelser og stemmeprakt inn i sjangeren. Stemmen hans var et formidabelt instrument.

«Grace» inneholder tre coverlåter, og det har blitt utgitt en rekke av Buckleys tolkninger av andres musikk etter hans død. For Buckley var enormt god til å gjøre andres låter til sine egne. Det mest kjente eksempelet er hans versjon av Leonard Cohens «Hallelujah».

– Når andre covrer «Hallelujah» så er det egentlig ikke Leonard Cohen de covrer, de covrer Jeff Buckleys cover, sier Bakke.

 • Hør «Grace» i Tidal eller i Spotify:

Kulturstrøm

 • Buddyprisen til Ståle Storløkken

  Jazzmusikeren Ståle Storløkken (50) ble lørdag tildelt norsk jazz' høyeste utmerkelse, Buddyprisen, for 2019. – En pioner innenfor sitt felt, sier juryen. Storløkken er pianist, organist, keyboardist og komponist. (NTB)

  Ståle Storløkken på Molde Jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
 • Nye Ibsen-bibliotek tegnet

  Japanske Kengo Kuma med «Trekrone» (bildet) og danske Schmidt Hammer Lassens «Foranderlige perspektiver» er de to arkitektforslagene som er videre i konkurranse om Ibsen-bibliotek. Planen er at Ibsen-biblioteket åpner før 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel i 2028.

  Trekrone, forslaget til Ibsen-bibliotek tegnet av japanske Kengo Kuma og MAD Arkitekter i Norge.
  Foto: Kengo Kuma/MAD