Norske artister tolker Jeff Buckley

Det er 20 år siden sanger og låtskriver Jeff Buckley døde. NRK inviterte norske artister til å tolke albumet «Grace», og det ble magisk stemning!

Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

SE HELE SENDINGEN HER: Norske artister fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

Helene Bøksle, Moddi, Askil Holm, Odd Nordheim, Ugagn, Thomas Dybdahl og Kristian Kristiansen kom – og de leverte! Her kan du se og høre alle låtene:

Helene Bøksle under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning markering av at det er 20 år siden artisten døde.
Moddi under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Ugang under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Kristian Kristensen under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Odd Nordheim under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Askil Holm under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Thomas Dybdahl under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Sven Ove Bakke

Musikkanmelder Sven Ove Bakke.

Foto: Dagbladet
Jeff Buckleys Grace

OMSLAG: Jeff Buckleys Grace.

Foto: Colombia Records

Og hva var det med «Grace» igjen?

Det var annerledes-albumet som dukket opp i 1994, midt i grungen og britpopen. Variert fra sviske til hardrock og med en vokal som ikke lignet noe annet som ble gitt ut på denne tiden. Det dundret ikke inn på hitlistene verden over (høyeste plassering på VG-lista: 38. plass), men det dundret inn i hjertene til musikkelskere/ -kjennere, musikere og anmeldere. (Og etter over 20 år på markedet har det solgt over 2 millioner eksemplarer.)

– Jeg jobbet i lokalavisa Glåmdalen i Kongsvinger, og jeg husker at plata kom i en promoforsending fra Sony Music. Sammen med Oasis sin «Definitely Maybe»-plate. Det var en stor konvolutt å få.

Mangeårig musikkanmelder og journalist Sven Ove Bakke tenker tilbake på det første møtet med Buckley, og på hva han har betydd.

– Jeg mener at han har satt ganske store avtrykk i singer songwriter-sjangeren. Han brakte drama og melodrama, følelser og stemmeprakt inn i sjangeren. Stemmen hans var et formidabelt instrument.

«Grace» inneholder tre coverlåter, og det har blitt utgitt en rekke av Buckleys tolkninger av andres musikk etter hans død. For Buckley var enormt god til å gjøre andres låter til sine egne. Det mest kjente eksempelet er hans versjon av Leonard Cohens «Hallelujah».

– Når andre covrer «Hallelujah» så er det egentlig ikke Leonard Cohen de covrer, de covrer Jeff Buckleys cover, sier Bakke.

 • Hør «Grace» i Tidal eller i Spotify:

Kulturstrøm

 • Ungdommens favorittbok

  Michael Stilson, og hans «Bare spille ball», ble tildelt Uprisen under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag. Sju ungdomsskoleklasser har lest og diskutert de fem nominerte bøkene. Selv om det handler en del om fotball i boken, mener juryen at handlingen kunne vært satt til et annet miljø da prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og det å ha høye forventninger til seg selv er tematikk (NTB).

  Michael Stilson
 • Åpner Hamsuns dikterstue

  I august vil det for første gang på flere tiår være mulig å komme inn i dikterstua der forfatter Knut Hamsun satt og skrev de siste 25 årene av sitt liv. Den gamle husmannsstua ligger på Nørholm i Grimstad.

  Hamsuns dikterstue i Grimstad
  Foto: Miriam Grov / NRK