Jeff Buckley

UNG OG LOVENDE: Det er 20 år siden Jeff Buckley druknet i Missisippi-elven, men musikken hans lever videre og er fortsatt til inspirasjon for mange musikere.

Foto: Illustrasjon: Marco Vaglieri

Ung og lovende – og død

Tre år etter debutalbumet Grace, svømmer Jeff Buckley (30) uti Mississippi-elva, iført boots og klær. Han kommer aldri tilbake.

Han rakk bare å gi ut et studioalbum. Men det satte dype spor som fortsatt synes, merkes og høres 20 år etter at han druknet.

Mannen bak den kjente coverversjonen av Leonard Cohens Hallelujah, og som fikk David Bowie og Brad Pitt som sine største fans, levde store deler av livet i skyggen av en kjent far. En mann som han bare møtte én gang.

Laster Giphy-innhold

Kjente ikke faren

Jeff Buckley blir født 17. november 1966, i Anaheim, California. En by med i underkant av 350.000 innbyggere, mest kjent for Disneyland. Både moren og faren er musikere, moren spiller chello og piano, mens faren er den kjente folkemusikeren Tim Buckley. En populær vokalist og låtskriver som spilte alt fra jazz og avantgarde til soul og funk.

Foreldrene skilles omtrent samtidig som Mary er høygravid og Tim forlater familien til fordel for musikkarrieren. Den ender derimot brått. Dagen etter en fullsatt konsert i Dallas i 1975 dør han av en heroinoverdose, bare 28 år gammel.

Det er mange musikalske likhetstrekk mellom Jeff og faren, men de kjente hverandre ikke og møttes bare én gang.

– Jeg møtte han for første gang da jeg var åtte år, og to måneder etter var han død. Så jeg kjente han egentlig ikke i det hele tatt, sa Jeff i et intervju med musikkmagasinet NME i 1994.

Inspirert av Zeppelin

Hjemme hos Jeff er det stefaren Ron Moorehead som introduserer den lille gutten for musikk. De to har et nært forhold, og det er han Jeff ser på som sin ordentlige far.

Selv om faren er musiker er det Led Zeppelin som virkelig påvirker og inspirerer Jeff. Zeppelins Physical Graffiti er det første albumet han eier.

Tim Buckley

KJENT, MEN UKJENT FAR: Artisten Tim Buckley var kjent for å spille omtrent alt av musikksjangere og endret hele tiden stil. Han stakk av da Jeff var nyfødt og kjente ikke sønnen.

Foto: Grant Gouldon

Musikeren Christopher Dowd fra bandet Fishbone forteller i et intervju at både Jeff Buckley og Zeppelin-gitarist Jimmy Page gråt første gang de møttes.

– Jimmy hørte seg selv i Jeff, og Jeff møtte sitt idol. Jimmy Page var Gudfaren til Jeffs musikk. Mange tror pappaen Tim hadde størst innflytelse på Jeff, mens det var i virkeligheten Zeppelin.

Limousinene i kø

Etter musikkstudier i Los Angeles, der han spiller i alt fra reaggeband til metalband, flytter han til New York. I den kreative jungelen East Village yrer det av band, små konsertscener og kunstnere. Det er her Jeff bosetter seg tidlig på 90-tallet og opptrer jevnlig på cafeén Sin-é med sin gule Telecaster. Han synger coverlåter, av Edith Piaf og Led Zeppelin.

Laster Giphy-innhold

Hans første store opptreden er en tributekonsert for faren i Brooklyn, en konsert han ikke føler seg forpliktet til å delta på, men som han gjør av respekt for Tim Buckley. Like etter begynner ryktene om Buckleys talent og unike stemme å spre seg fra den lille bula i East Village og ut til kjente plateselskaper. «Alle» vil signere ham, og limousinene melder sin ankomst. Men Jeff er likevel avventende.

Han vil få den beste avtalen, ha størst kontroll og ikke gå etter pengene, ifølge moren. Han ender til slutt opp med platekontrakt hos Colombia i 1993. Sannsynligvis fordi de huser et av hans største idol, Bob Dylan.

Jeff Buckleys Grace
Foto: Colombia Records

Buckley har allerede på dette tidspunktet funnet bandet sitt og samlet dem i studio for å spille inn albumet Grace.

Møtte Buckley i Oslo

Grace selger ikke mye etter utgivelsen sensommeren 1994. Det er midt i grungetiden og Grace og Buckley er en plate og artist som snur ryggen til flanellskjorta og går sin egen vei. I senere tid har albumet solgt over to millioner eksemplarer og havnet på lister over de 100 beste rockealbumene.

Albumet består av syv originalskrevne låter, men også tre covere, deriblant Leonard Cohens Hallelujah, omtrent ihjelsunget i alle verdens talentkonkurranser. Måten Buckley gjorde sangen til sin egen på har ført til at det er Buckleys Hallelujah-versjon, og ikke Cohens, som nå blir covret.

Buckley legger ut på verdensturné etter utgivelsen av Grace. Også med stopp i Oslo der han spiller på Cruise café på Aker Brygge, bare uker etter at albumet er utgitt.

JEFF BUCKLEY

PÅ NORGESBESØK: Bildet av en reservert Jeff Buckley er tatt i forbindelse med turnéstoppet i Norge, bare uker etter at Grace var utgitt.

Foto: RUNE PETTER NESS / NTB SCANPIX

Musikkjournalist Leif Gjerstad møtte Buckley og intervjuet han for NTB. Personlig ble han tidlig oppmerksom på Jeff Buckley på grunn av faren.

Grace står helt på egne ben, men referansen til faren gjør det ekstra interessant, forteller Gjerstad til NRK.

Buckley ga likevel alltid uttrykk for å ikke ville snakke om referansene til faren, og sa i intervjuet «vil du vite mer om min far, så har jeg telefonnumrene til mange av hans gamle venner»:

– Jeg hadde blitt advart om å ikke snakke om det med faren. Han var egentlig ikke så interessert i å snakke om karrieren, men hadde mange tanker rundt selve livet. Som person var han ikke den mest utadvendte, litt utrygg i situasjonen og reservert. Men hvis du hører på musikken hans så er han jo ikke den som buser fram.

Døde mens han laget oppfølger

Etter turneén flytter Jeff Buckley til Memphis for å jobbe med Grace-oppfølgeren My Sweetheart The Drunk. Salget av Grace hadde tatt seg betraktelig opp, og nå ville han skrive låter til det neste albumet i fred og ro. Bandet skulle komme etter når det nærmet seg innspilling i studio.

Men dagen bandet skal reise til Memphis, drukner Jeff Buckley i Missisippi.

Avisutklipp Jeff Buckley

– Vi skulle til studio å øve, men fant ikke fram. Vi kjørte langs elven og Jeff foreslo at vi skulle henge der. Vi hadde en gitar, radio med Led Zeppelin på – «vi hopper uti».

Dette forteller Jeffs venn Keith Foti i den prisbelønte dokumentaren Amazing Grace: Jeff Buckley. Foti var den siste som var med Jeff før han døde.

Fullt påkledd vasset han uti Wolf Harbour, en sidekanal til elven Missisippi, syngende på refrenget til Whole Lotta Love av Led Zeppelin. Han hadde badet i elven flere ganger tidligere. Kompisen stod igjen på land. I det en båt passerer, ser han vekk et øyeblikk. Det er 29. mai 1997. Når kameraten ser opp igjen, er Jeff Buckley borte.

Jeff Buckley-oppslag VG

NOTIS: Oppslagene var ikke store da Jeff Buckley døde. En liten notis på kinosidene i VG forteller nyheten med tittelen «Ung og lovende ... og død».

Buckley er søkk vekk i syv dager, før liket blir skylt opp på land i en sidekanal. Obduksjonsrapporten konkluderte med at det er en drukningulykke. Det ble ikke funnet spor av alkohol eller narkotika.

I 1998 kom «skisse-albumet» Sketches for (My Sweetheart the Drunk), med demo-innspillingene han rakk å lage før han døde. Trolig ikke ment til å bli utgitt, men det «uferdige» albumet ble godt mottatt.

Hyllet

Hans tidlige død fikk innflytelse på flere artister. PJ Harvey, en nær venn, har i sangen «Memphis» tatt tekst fra det uferdige albumet til Buckley og med egne ord reflektert rundt hans død: «In Memphis...die suddenly, at a wonderful age, we're ready to go».

Chris Cornell fra Soundgarden skrev «Wave Goodbye» til Buckley, på hans første soloalbum Euphoria Morning,

Rufus Wainwright skrev sangen Memphis Skyline som en hyllest til Buckley, der han synger:

«Then came Hallelujah sounding like Ophelia, for me in my room living, turn back and you will stay, under the Memphis Skyline».

Buckley inspirerte med sin kreativitet og sjangermestring, tror Leif Gjerstad.

– Stemmen hans kunne uttrykke veldig mye. Han brukte den som et instrument. Han kunne smelte sammen flere stilarter og sjangre i en og samme sang. Den kreativiteten og fantasirikdommen setter musikerne pris på.

Kristian Kristensen under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Helene Bøksle under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning markering av at det er 20 år siden artisten døde.
Thomas Dybdahl under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Moddi under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Ugang under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Odd Nordheim under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
Askil Holm under NRKs Jeff Buckley-spesialsending i anledning at det er 20 år siden artisten døde.
  • Se hele sendingen:

Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

SE VIDEO: Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm fremførte sine tolkninger av Jeff Buckley-låter fra albumet Grace i en spesialsending fra NRK Spillerom.

Kilder: The Rolling Stone Encyclopedia of Rock & Roll (Simon & Schuster, 2001), Jeff Buckley, 30, Who Wrote And Sang Eclectic Folk-Rock, Amazing Grace: Jeff Buckley (dokumentar), Wikipedia, NME.