Hopp til innhold

Spår økt turisme etter Disney-suksess

Disneys braksuksess «Frost» er kraftig inspirert av norsk natur og kultur. Reiselivsbransjen har allerede merket økt interesse og til sommeren inntar Disney-turister Norge.

Stillbilde fra Disney-filmen Frozen: Isfjord

Den norskinspirerte filmen «Frost» har blitt en stor suksess for Disney. Det har positiv effekt for turismen i Norge.

Foto: daram

Norge har vært en stor inspirasjonskilde for den Golden Globe-vinnende Disney-filmen «Frost». Den norske turismen har allerede fått merke den positive effekten av oppmerksomheten.

– Vi har hatt en økning på nettstedet vårt i USA på 350 prosent. Flere av partnerne våre har også hatt stor økning på nettsidene sine. Vi får mer konkrete økonomiske resultater etter hvert, men dette ser bra ut, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Per Arne Tuftin
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han mener at filmturisme har mye å si for Norge.

– Filmturisme er viktig. Antall turister har økt betydelig på for eksempel New Zealand etter det har blitt spilt inn flere store filmer der, sier reiselivsdirektøren til NRK.

Disney-cruise til Norge

Etter filmsuksessen tilbyr Disney nå skreddersydde turer til norske fjell og fjorder for «Frost»-publikummet.

– De har lagt opp en rundreise hovedsakelig i Sør-Norge og på vestlandet. Vi vet ikke eksakt hva dette vil bety for Norge ennå, men Disney sier at turene selger bra, sier Tuftin.

Adventures by Disney beskriver Norge som majestetisk og sjarmerende på sine nettsider:

«Opplev skjønnheten som Norge har å tilby når du utforsker sjarmerende landsbyer og majestetiske landskap som utgjør dette naturskjønne landet som inspirerte Disney-filmen Frost. Du og din familie vil følge i filmskapernes fotspor når du går turer, rafter og krysser det fryktinngytende terrenget.»

Den åtte dager lange turen starter i Bergen og avsluttes i Oslo. Men det er slettes ingen billig affære. Eventyrcruiset koster nesten 34.000 for voksne og 32.000 kroner for barn. For en familie kommer prislappen altså på godt over 100.000 kroner.

Elsker Norge

– I «Frost» forsøkte vi å ta publikummet til et sted de aldri har vært før. Norge er et spesielt sted og viser en verden og en kultur mange ikke har opplevd, forteller Michael Giaimo, kunstnerisk ansvarlig bak«Frost».

Sammen med design-teamet, tilbrakte han to uker i Norge for å hente inspirasjon i forkant av filmen. Navnet på kongeriket i filmen er Arendelle, som er forvekslende likt sørlandsbyen Arendal. Bryggen i Bergen, Akershus festning og de norske fjordene er eksempler på andre steder du kan kjenne igjen i «Frost».

– Det er ingenting som de norske fjordene. Det var en perfekt setting å plassere kongeriket vårt i, sier Giaimo.

Regissøren av «Frost» er også på plass i Norge, men ulik Giaimo er det hans første besøk.

– Norge er så spektakulært, og det er fantastisk å endelig få være her. En av tingene vi har forsøkt å fange i filmen, er den episke kvaliteten til Norge, sier Chris Buck.

Håper på oppfølger

«Frost»-skaperne vil ikke svare på om de nå er i Norge for å hente inspirasjon til en oppfølger.

–Vi har ikke snakket om en oppfølger ennå og jeg har ikke tenkt på historien eller hva vi kan gjøre videre med karakterene. Men etter å ha vært et par dager i Norge, tror jeg at vi kan fortelle mange historier, sier Buck.

Ifølge Giaimo venter de på et endelig svar fra Disney. Selv krysser han fingrene for at suksessen skal fortsette.

– Jeg tror det er mye mer å fortelle om både miljøet og karakterene. Personlig elsker jeg å være i denne verden og den norske kulturen, så jeg har absolutt ingenting imot å komme tilbake. Jeg håper på å se en oppfølger, men vi må vente og se hva Disney sier, forteller Art Directoren.

Disney-suksessen har positiv innvirkning på turismen i Norge. Adventures by Disney arrangerer reiser til Norge i sommer hvor du kan følge i filmens fotspor

«Frost» frister turistene til Norge. I sommer arrangerer Adventures by Disney egne turer hvor du kan følge i filmens fotspor.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP