Hopp til innhold

Solan og Ludvig drar på romferd

Racerbilen er byttet ut med en månerakett, Solan og Ludvig er blitt astronauter. I dag ble den røde løperen rullet ut for filmen.

Bygda Flåklypa blir en del av kapløp mot månen

MÅNEFERD: Bygda Flåklypa blir en del av et internasjonalt kappløp mot månen.

Mang en TV-skjerm i Norge har hatt besøk av multikunstner Kjell Aukrusts typer siden 1975, året da dukkefilmen «Flåklypa Grand Prix» kom ut.

Filmen ble regissert av Ivo Caprino. Det er den mest sette, norske filmen gjennom tidene. Rundt fem millioner solgte kinobilletter, i tillegg til at den ble juletradisjon på både NRK og TV2.

– Verst for Solan er det at Ludvig blir hengende på slep

Når gjengen i bygda «Flåklypa» nå er tilbake, har Reodor Felgen brukt sine oppfinnerevner til å bygge en månerakett.

En utedo og en romrakett gjør livet farlig for Ludvig.

Farlig liv: Ludvig får problemer når han tar en tur på utedoen

I filmen blir superoptimisten Solan og den bekymrede kompisen astronauter under ledelse av Reodor Felgen, og de er det norske bidraget i et nytt, internasjonalt månekappløp.

– Jeg tror dette er en oppgave Solan klarer fint, verre er det at Ludvig plutselig henger på slep, sier Kari-Ann Grønsund som spiller Solan, rett før hun går inn sammen med «Ludvig», Trond Høvik, og ser filmen for første gang.

– Lar fjeskjøttet henge litt og måker på

Steinar Sagen er stemmen til en sentral gorilla i filmen, som kun kommuniserer med ulike lyder. Sagen har en egen metode for å skape gorillaspråk.

– Man ser for seg en gorilla, så ser man for seg Emanuel Desperados fra «Flåklypa Grand Prix», altså Harald Heide Steen-karakteren, sier han, og bøyer seg litt fremover med overkroppen.

RØD LØPER: Steinar Sagen og de andre skuespillerne var tilstede på premiere i Oslo i dag.

– Så lar man fjeset henge litt, slik at fjeskjøttet blir sånn slaskete og så bare måker man på og ser hva man får til, sier Sagen.

Hva gorillaen Emanuel Desperados egentlig har å gjøre på måneraketten, er det noe mystisk. En stund.

HEMMELIG AGENDA: Emanuel Desperados er med på ferden, men hele sannheten om hva han driver holder han skjult.

I forrige film, som var Sagens første som Emanuel, var han litt nervøs over å overta etter Steen. Det kjentes litt bedre denne gangen.

Har du en egen liten ting som er din?

– Jeg har litt mer okselyder, prustelyder, enn det Harald Heide Steen hadde, avslutter Sagen før han gir NRK noen ekspederer på det.

Sagen ba selv om å få komme på audition for å få være stemmen til meieriassistent Emanuel Desperados. Aukrust beskriver gorillaen som innesluttet og værsyk, født under en kjempesleng i belgisk Kongo.

Hadde bare en sjanse

Rasmus A. Sivertsen

REGISSØREN: Rasmus A. Sivertsen har jobbet med Aukrusts figurer i mange år, han tror det blir rart å leve uten dem.

Foto: Helga Tunheim / NRK

NRK møtte regissør Rasmus A. Sivertsen da han jobbet med denne filmen. Totalt har animatørene tatt 120 000 stillbilder for å lage denne filmen.

– Vi har ikke mulighet til å ta omtak, vi har bare en sjanse. Derfor bruker vi mye tid på å forberede hver enkelt scene. Vi kan ikke komme etterpå og klage på animatøren, sa Sivertsen da.

«Månelyst i Flåklypa»er produsert i samarbeid med Qvisten Animation og Kari og Kjell Aukrusts stiftelse. «Månelyst i Flåklypa» er den siste i en trilogi, «Jul i Flåklypa» fra 2013 ble årets mest sette film og er sett av over 895 000 på kino. 25. desember 2015 kom oppfølgeren, «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa».

Månerakett - Flåklypa

MÅNERAKETTEN: Her er ei stor utgave av måneraketten. Filmskaperne har også laga en miniatyrrakett til scene der vi ser hele raketten.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters