NRK Meny
Normal

Søkkrik opprører

Michael Moore har en total mangel på frykt for autoriteter.

Michael Moore
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

I 18 år har en fyldig frekkas i baseball lue og briller fortalt folk at keiseren faktisk ikke har klær. Det gjør Michael Moore til en meget brysom mann. Han er brysom for kyniske selskaper, brutale forretningsmenn, korrupte politikere og spesielt Bush-administrasjonen.

Da han fikk Oscar for dokumentaren ”Bowling for Columbine” om den amerikanske våpenkulturen, sto han til og med på scenen og skjelte ut president Bush for krigen i Irak.

Trodde han var ferdig

Michael Moore

Michael Moore

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AFP

I oscar bakrusen sat Moore alene på et hotel og trodde han var ferdig som filmskaper. Han hadde ødelagt verden mest glamorøse fest.

Istedenfor ble han søkkrik og verdenskjendis.

HØR: Filmportrett: Michael Moore

Ingen politiker

Micahel Moore er en provokatør, en stand-up komiker, en klovn, en opprører og agitator. Men han nekter for at han er en politiker.

– Jeg er en deltakende borger i et demokrati. Jeg er en man som vil utdanne og opplyse og vise frem sannheter som skjules for folk, sier Moore.

Han er velkjent for sin totale mangel på frykt for autoriteter og blir skjelt ut for å manipulere virkeligheten og vri på sannheter og fakta.

– Jeg går aldri på akkord med mine verdier og arbeid. Jeg har ingen problemer med gjøre politikk underholdene. Klarer jeg å lage en morsom film, kommer budskapet klarere frem.

Michael Moore
Foto: EVAN AGOSTINI / AFP

Ofte arrestert

Michel Moore er født i Michigan i 1954 og startet ut verden som journalist. Han er gift, har barn og er praktiserende katolikk, sånn inni mellom. For å finansiere den første dokumentaren ”Roger and me” i 1989 drev han en bingohall.

Han er blitt arrestert flere ganger og er nå under etterforsking for å ha brutt besøksforbudet på Cuba. Han ser seg selv som den lille manns forkjemper, samfunnsrefseren som avslører sosial urettferdighet.

Det har han blitt styrtrik på. Michael Moore AS er blitt en milliard-imperium i samfunnskritikk.

- Jeg er mangemillionær og vet dere hvorfor? Fordi millioner liker det jeg gjør, sier Michael Moore

Nitimen anmelder: Moores siste film "Sicko".