Snakker ut om Turboneger-bruddet

- Jeg ville ikke være den legendariske, mytologiske og døde rockestjernen Hank Von Helvete, sier Hans Erik Dyvik Husby.

Turboneger på Øya 2008

IKON: Hank Von Helvete frontet Turboneger fra 1993 til 2009. Her på en av gruppens siste store konserter, Øyafestivalen 2008, hvor gruppen fremførte hele «Apocalypse Dudes».

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Hertis. Hertugen. Hank von Helvete. Kjært barn har mange navn. Nå handler imidlertid alt om skuespilleren, artisten og familiefaren Hans Erik Dyvik Husby (38). Turboneger er historie, i alle fall inntil videre. Livet er snudd på hodet - i positiv forstand.

Hans Erik Dyvik Husby

RUSFRI: Hans Erik Dyvik Husby gjør nå stor suksess som Cornelis Vreeswijk.

Foto: Lene Granli / NRK

- Turboneger er lagt på is. Mange spør om jeg har sluttet for godt, men det er en frysning av prosjektet, omtrent som om du legger en fisk i fryseboksen, sier Hans Erik Dyvik Husby til NRK.no, og utdyper:

- Det var et stort personlig valg jeg tok. Jeg fikk barn og hadde lyst til å overleve. Jeg ønsket ikke å være den legendariske, mytologiske og døde rockestjernen Hank Von Helvete.

LES OGSÅ: Sjekk Hertis' nye look

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Heroinavhengig

38-åringen fra Lofoten overtok mikrofonen i Turboneger i 1993, da Harald Fossberg måtte gi seg på grunn av helseproblemer. Bandet jobbet seg stadig større på den norske undergrunnsscenen og var i ferd med å slå gjennom for alvor med albumet «Apocalypse Dudes», da heroinavhengige Dyvik Husby, aka Hank Von Helvete, brøt sammen under et turnéstopp i Italia.

Gruppen tok pause til 2002, da de gjorde et voldsomt comeback med konserter på svenske Hultsfredfestivalen, norske Quartfestivalen og tyske Bizarre.

Se Turboneger med «I Got Erection» fra Oslo Spektrum 2003:

Video nsps_upload_2009_5_12_16_29_31_532.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tilsynelatende var Hank rusfri og lykkelig. Men det var kun en fasade. Vokalisten var kvitt heroinen, men sier metadon og andre substituttmedikamenter ga ham en ny nedtur.

- I 2007 og 2008 fikk jeg veldig mye problemer, rusmessig. Et tilbakefall. For å bli kvitt det rusproblemet, måtte jeg gi slipp på alt det gamle, ta et steg utenfor og se hva som var bra for meg og hva som var dårlig for meg. Hvordan signalisere at jeg har endret livet mitt og ikke blir med på neste kokainfyll eller backstageparty? Da måtte jeg rydde i nettverket mitt, og da ble det sånn.

Rune Grønn

SLUTTET: Rune Grønn på scenen på Garage i Bergen, mars 2007.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Spilte Jesus etter avrusning

- En del av min beslutning om å bli helt rus- og medikamentfri, var å innfri alle forpliktelser jeg hadde, det vil si gjennomføre alle konserter som var booket for 2009. Så sa jeg at jeg ikke ville mer, at de ikke måtte booke flere konserter. Deretter dro jeg på Narconon-senteret i Sverige for å bli rusfri. Det var først etterpå jeg fikk høre at noen ville ha meg på teaterscenen, forteller Dyvik Husby.

Høsten 2009 spilte han hovedrollen i «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teateret. I vinter er han aktuell som trubaduren Cornelis Vreeswijk i den svenske filmen «Cornelis». I februar står Dyvik Husby på scenen i Grieghallen , sammen med Vreeswijks sønn Jack.

Knut Schreiner

FIKK KREFT: Gitarist Knut Schreiner

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

- I filmen er jeg Cornelis. På scenen blir det Hans Erik og Jack som tolker og hyller Cornelis. Musikken hans vil jeg alltid ha med meg. Jeg, med min bakgrunn, har også noe jeg vil si, og det får jeg ikke gjort i filmen. Jeg må si det selv, samtidig som vi kan vise noen nye sider ved Cornelis.

- Hvor like var og er Hans Erik og Hank Von Helvete?

- For å skape en mørk karakter, må man bruke sitt eget mørke. For å skildre Cornelis' mørke, brukte jeg mitt eget mørke. Selv for å skildre Jesus' mørke, måtte jeg bruke mitt eget mørke.

Turbulens i Turbo

Turboneger på Norwegian Wood 2006

SJEFEN: Grunnlegger, bassist og låtskriver Thomas Seltzer

Foto: unknown / NRK

Turboneger ga ut tre studioalbum etter comebacket i 2002. Etter den siste platen, «Retox», skjedde det mye innad i bandet, som hadde hatt samme besetning siden 1997.

Kort tid etter plateutgivelsen i 2007 kastet grunnlegger og rytmegitarist Rune Grønn inn håndkleet etter 19 år. Noen måneder senere, i mars 2008, skilte gruppen lag med trommeslager Christer Engen. Like etterpå fikk gitarist Knut Schreiner diagnosen lymfekreft .

- Hva gjorde det med bandet?

- Det endret bandet veldig mye. Det må sies at rusproblemene mine også var en faktor. Men med så store endringer av noe som hadde funket veldig bra i veldig mange år, så er det klart at både scenen og bildet ble helt nytt. Jeg tror nok det ble en hardere virkelighet og hverdag. I etterpåklokskapens navn tror jeg nok det hadde vært sunnere å rydde opp i det som var enn å splitte det opp.

Schreiner reagerte til alt hell positivt på cellegift, og ble friskmeldt ved juletider 2008. Engen ble erstattet av Thomas Dahl, mens pianist/gitarist Pål Bøttger Kjærnes gikk tilbake på rytmegitar på heltid for å erstatte Grønn.

LES OGSÅ: Neppe noe mer fra Euroboys

- Veldig stolt av bandet

- Hva er du mest stolt av fra tiden med Turboneger?

Turbojugend Lesjaskog

LOJALE FANS: Turbojugend har over to tusen avdelinger verden over.

Foto: Baard Ole Grøtta / Baard Ole Grøtta

- Jeg er veldig stolt av Turboneger, at vi som en gjeng norske forstads- og bygdegutter har turnert jorden rundt i mange år og klart å erobre så mye planet, utkledd i dongeri. Vi klarte å bli en av Norges største kultureksporter og satte Norge på rockekartet internasjonalt. Det er jeg stolt av. Og ikke minst at vi har skapt den store internasjonale fanklubben Turbojugend.

Fanklubben, som ofte forkortes til TJ, er bygd opp som en blanding av Kiss Army og Hells Angels. Det fins over to tusen lokale avdelinger av Turbojugend verden over, hvor graden av uniformering er stor. Obligatorisk antrekk for medlemmene er en dongerijakke i Turbo-design fra ca. 1998, med medlemmets TJ-logo på ryggen.

- Hva er det villeste du har opplevd fra Turbojugend?

- Å gud, det egner seg ikke på trykk! Men det fenomenet som kanskje har grepet meg mest, er den enorme tatoveringen som foregår. De tatoverer portrett av meg, eller autografer. Noen tatoverer øynene mine på rumpen. Den dedikasjonen er overveldende å se.

Se Hans Erik snakke om sin opptreden i Vår Frues kirke i Trondheim:

Video Hans-Erik Dyvik Husby

Lover rockecomeback

Selv om det nå er svensk visesang og livet som småbarnspappa som gjelder for Hans Erik Dyvik Husby, lover han man ennå ikke har hørt det siste fra ham som rockeartist.

- Jeg er ikke ferdig med å lage rock. Jeg lover ikke noe Turboneger-comeback med det første, men jeg har en overraskelse på lur.

- Hva da?

- Det kan jeg ikke si, for da må jeg oppsøke hver eneste person som har lest dette og drepe dem. Og det er jo ikke lov, humrer Hertis.

Kulturstrøm