NRK Meny
Normal

Skinnstekt torsk

Kokke-Lise disker opp med herlig torsk denne fredagen. Julen nærmer seg og ribbesjyen har sneket seg inn i oppskriften.

Skinnstekt torsk
Foto: NRK

Lettsaltet og skinnstekt torsk med syrlig kål og ribbesjy

 

Til 4 personer trenger du: 

ca 800 g torskefilet

ca 200 g grovt havsalt

kvernet pepper

1 kvast rosmarin, kan sløyfes

1 ss smør og litt olje til steking

 

Syrlig kål:

1/2 hodekål

1/2 løk

1 dl vann

1 dl hvitvinseddik eller eplecidereddik

2 ts sukker

1 1/2 dl ribbesjy

 

Slik gjør du:

Skrap skjellene av fisken og dryss kjøttsiden med grovt salt. La det ligge å marinere

i ca 20 minutter. Skyll fisken godt under kaldt rennende vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir.

Skjær fisken i porsjonstykker.

Skjær kål og løk i tynne strimler og ha alt i en kasserolle sammen med eddik, vann og sukker.

Kok opp og la det koke til det meste av væsken er fordampet, løken skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

Smak til med salt og pepper.

Krydre fisken lett med kvernet pepper. Varm opp stekepannen til høy temperatur.

Ha i oljen og legg i fisken med skinnsiden ned i pannen. Senk temperaturen noe, tilsett smør og rosmarin og stek videre i ca 10 min, litt avhengig av tykkelsen på fisken. Snu evt. fiskestykkene og stek de siste to minuttene på kjøttsiden.

Server den skinnstekte torsken på syrlig kål og med ribbesjy rundt, gjerne med kokte poteter eller potetmos og ovnsbakte rotfrukter.

 

Tips:

Tilsett 2 hvitløkfedd sammen med rosmarinen når du steker fisken.

Ha i hakket gressløk eller persille i ribbesjyen.

Har du ikke ribesjy kan du brune 100 g smør og tilsette 2 1/2 ss soyasaus.

Rester av ribbe kan også brukes i denne retten. Skjær litt kald ribbe i tynne skiver eller terninger, stek ribbebitene i pannen sammen med fisken. og server det til ev. blandet inn i kålen....kjempegodt!