Skavlan-suksess gir mersmak

Vi kan få se mer nyskapende svensk-norsk TV-samarbeid dersom Skavlan blir en suksess. Det tror programdirektørene i Sveriges Television og NRK.

Fredrik Skavlan
Foto: NRK

De mener samarbeidet gir mange fordeler.

Nordens største talkshow er i gang, gjestene benker seg til i studio og publikum foran TV-en. Nærmere 2,5 millioner seere i Sverige og Norge så Skavlan på fredag.

Nytt konsept

NRK og SVT har tidligere samarbeidet om blant annet programkonsept og utveksling av humorprogram og krim. Men, den formen for samproduksjon som Skavlans talkshow er - hvor to redaksjoner i Stockholm og Oslo samarbeider om innholdet - er ny.

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Programdirektør i Sveriges Televison Lena Glaser utelukker ikke at vi kan få se mer TV av denne typen i framtida.

– Det kan jeg absolutt se for meg. Det hadde vært veldig spennende, sier hun og får støtte av NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk.

– Det skal man slett ikke se bort fra. Det vi gjør sammen med SVT nå er helt nytt. Erfaringene vi gjør både i måter å jobbe sammen med og måter å nå ut bredere på, vil vi se nøye på å ta med oss videre.

Vil nå større markeder

Programdirektørene sier at det å nå ut til et større marked kan gjøre det lettere å skaffe store, internasjonale navn på gjestelista. Og spleise på produksjonsutgiftene er en annen fordel ved samarbeidet. Men akkurat hvordan det vil arte seg videre er foreløpig usikkert.

– Det er litt tidlig å se for seg. Det vi gjør nå har å gjøre med at Fredrik Skavland er en sterk programleder, som har et sterkt talkshow program som også fungerer i Sverige. Men særlig på underholdningsområdet kan det hende det er flere steder vi kan ha slike stordriftsfordeler også i fremtiden.

– Vi skal ikke låse oss til et konsept, vi kan tenke bredt innenfor alle genre, men innenfor underholdning og talkshow synes jeg det kjennes veldig tydelig at det fungerer bra og skulle kunne fungere også i andre program, sier Lena Glaser i SVT.

Og mens erfaringer fra samsendingene sankes og evalueres fortsetter Skavlan å invitere inn til TV-høsten.

Les flere kulturnyheter her: NRK Kulturnytt

Kulturstrøm

 • Språkfilosofens hus på plass igjen

  Etter over 60 år er huset til filosofen Ludwig Wittgenstein endeleg gjenreist på originaltomta. I det avsidesliggande huset inst i Sognefjorden la den verdskjende grunnlaget for tenkinga si.

 • 85 kostymer i Coco Chanel-ballett

  I helgen hadde Bolsjoj-balletten i Moskva premiere på en ny ballett om motedronningen. Stjerne-ballerinaen Svetlana Zacharova spiller hovedrollen. Coco Chanel hadde i sin tid en kjærlighetsaffære med den russiske komponisten Igor Stravinsky og var en stor beundrer av russisk kunst, spesielt ballett.

  Coco Chanel
  Foto: Flickr.com/4niruddh
 • Forventer penger fra staten

  Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen forventer at staten skal bidra med halvparten av kostnadene til et nasjonalt senter for Outsider art. Senteret skal bestå av en kunsthall i Harstad og et museum i Kvæfjord, og vil koste 6,9 millioner kroner årlig.

  Outsider art
  Foto: Rune Nordgård Andreassen

Flere kulturnyheter