2,5 millioner så Skavlan-premieren

Nesten 2,5 millioner seere i Norge og Sverige samlet seg foran TV-skjermen for å se Fredrik Skavlan grille Islands tidligere statsminister Geir Haarde fredag kveld.

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan kan skilte med 2,5 millioner seere på fredagens sesongpremiere.

Foto: NRK

Den mye omtalte premieren ble dermed det mest sette programmet i Norge og Sverige denne uken. På landsbasis må «Skavlan» derimot finne seg i en andreplass i Norge og en tredjeplass i Sverige på topplisten over helgens mest sette programmer.

LES OGSÅ: Nytt på Nytt tuktet Skavlan

Likevel ser prosjektleder Marianne Torp ingen grunn til å være misfornøyd.

– Nei, dette er kjempetall. Så mange seere har vi jo aldri hatt før, vi er utrolig fornøyde, sier Torp til NRK.no.

Se hele programmet her på Nett TV

God start

1 046 000 nordmenn fikk med seg «Skavlan», noe som er 240 000 færre enn ukesvinneren «Nytt på Nytt». 1 424 000 svensker ville også se på svorsk prat, noe som gir en seerandel på 38,7 prosent i nabolandet.

Det er ifølge Torp nesten en halv million flere svenske seere enn de hadde ved premieren på forrige sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liv Ullmann innrømmer Kiss-romanse på Skavlan

Liv Ullmann var blant gjestene, og underholdte stort da hun fortalte om sin romanse med Kiss-bassist Gene Simmons.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Svenskene elsker Skavlan

NRKs analysesjef Kristian Tolonen synes de norske seertallene er imponerende for «Skavlan», til tross for at programmet måtte se seg slått av «Nytt på Nytt».

– Sist gang han var å finne i Gullrekka var i 2007, og siden da har digitaliseringen endret TV-markedet. Derfor er det imponerende å komme over én million i første program tidlig på høsten, mener Tolonen.

Seerkritikk

Reaksjonene var også delte etter fredagens sending. For mens svenskene meddelte at de «elsket» den norske programlederen, ga over 1200 VG Nett-lesere «Skavlan»-premieren terningkast to i gjennomsnitt.

Grunnen var ifølge leserne av den norske programlederen var for hard mot den tidligere statsministeren på Island, Geir Haarde.

LES OGSÅ: Skavlan inntar skjermen igjen

Prosjektleder Marianne Torp føler derimot ikke at Skavlan gikk over streken.

– Det er jo tross alt snakk om en mann som hadde ansvaret for hele Islands økonomi. Jeg mener at Fredriks styrke er at han har så stort spenn i sine intervjuer, og kan variere fra gjest til gjest, sier Torp.

Hun kan avsløre at den amerikanske rapperen Jay-Z, Hollywood-frue Anna Anka og popsangeren Melody Gardot er blant denne ukens gjester.

Skandinavias største

Også i NRK underholdning jubles det over fredagens seertall.

– Vi er veldig, veldig fornøyde med dette. Dette var akkurat det vi hadde håpet på, og nå har vi fått det til – vi er Skandinavias største talkshow. Så får tiden vise om vi klarer å holde seertallene oppe. Det skal vi jobbe hardt for, sier redaksjonssjef Charlo Halvorsen i en pressemelding.

Hva synes du om fredagen Skavlan-premiere? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise