NRK Meny
Normal

Skal få frem Nesbø og Knausgårds innerste hemmeligheter

Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård og Harald Eia skal på turne sammen i desember. Eia har store planer om å få frem sannheten bak forfatternes suksess.

Karl Ove Knausgård, Harald Eia, Jo Nesbø skal på turne.

TRIO PÅ TUR: Karl Ove Knausgård, Harald Eia og Jo Nesbø reiser på turne sammen i desember. Se videointervju her.

– Jeg vil få ut av dem sannheten om veien opp til disse suksessfulle høydene. Om overtramp, om kvinnehistorier, menn også for så vidt. Jeg er på jakt etter å komme til bunns i ting. Det Odd Karsten Tveit har gjort med Midtøsten skal jeg gjøre med Jo og Karl Ove, sier Harald Eia.

– Jeg vil at publikum skal elske dem enda mer, men også se dem i sin fulle gru. Dypere fascinasjon og en avsky for dem.

Vil bli venn

Forfatter Jo Nesbø er mannen bak turneideen.

– Jeg skulle ut på en turne for å snakke om bøker. Da spurte jeg om jeg fikk ha med meg to som jeg har lyst til å bli ordentlig god venn med, men som jeg ikke kjente.

Nesbø hadde ulike grunner til å ville bli kjent med de to profilerte mennene.
– Jeg ville bli venn med Harald fordi han har et morsomt hode. Han tenker annerledes og fremstår som intellektuelt nysgjerrig. Karl Ove fordi han har så draget på damer. Han kommer til å fylle salen.

– Som en psykologtime

Eias oppgave blir å spørre ut forfatterne under bokbadet. Han har allerede sendt ut psykologiske tester til Nesbø og Knausgård.

– Dette showet blir en time hos psykologen uten taushetsplikt. Det er egentlig Karl Oves rolle, sånn som han ser det, å komme til bunns i folk på den måten som eksponerer folk. Jeg er overhodet ikke klar for det, men bordet fanger. Nå er vi prisgitt Harald, sier Nesbø.

– En hard nøtt

Eia er spent på hva som kommer frem på scenen.

– Den største forskjellen mellom de to er vel personlighetstrekket «nevrositisme», hvor mye uro, stress og angst du har i deg. Hvor ambisiøse og harde er de for å nå mål? Her er det mye snadder vi skal pirke i.

– Jo er den mest mystiske. Han har så kontroll på ting. Ingenting tilfeldig slipper ut. Karl Ove sier ting han angrer på hele tiden, får ikke sove, må drikke seg stupende full for å holde ut skammen. Jo er en hard nøtt å knekke, sier komikeren.

Knausgård har tidligere vært med på et lignende bokbad, og sa ja til tilbudet med en gang.

– Jeg gjør ikke dette for å utlevere meg. Det har jeg aldri hatt som ambisjon. Det skal handle om litteratur, men med en annerledes innfallsvinkel. Harald er interessert i hvordan det egentlig er. Det er urovekkende, men jeg tror det blir veldig levende, sier forfatteren.

Flere kulturnyheter