Nesbø om «Okkupert»: Ikke meninga å henge ut EU eller Russland

TV 2-serien «Okkupert» får kritikk for å være lite realistisk og for å nøre opp under frykten for russerne. Mannen bak ideen, Jo Nesbø, mener kritikerne har misforstått poenget.

Jo Nesbø

MISFORSTÅTT: Forfatter Jo Nesbø, som hadde den opprinnelige ideen til TV-serien okkupert, mener kritikerne har misforstått når de henger seg opp i fremstillingen av Russland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Okkupert

GRØNT SKIFTE: I «Okkupert» får en grønn statsminister (Henrik Mestad) gjennomslag for å stanse norsk olje- og gassproduksjon, og utløser med det en internasjonal krise.

Foto: TV 2

Serien «Okkupert», der Norge blir utsatt for en russisk invasjon, er allerede TV 2s største dramasuksess gjennom tidene, og første episode samlet rundt 633.000 nordmenn foran skjermene.

Kritikerne har vært mer delte, og flere eksperter har kritisert serien for å være lite realistisk.

Også Russlands ambassade har uttalt seg om serien, som de mener skildrer «en ikke-eksisterende trussel fra øst».

– Handler ikke om EU og Russland

I serien får et miljøparti regjeringsmakten i Norge, og legger ned olje- og gassproduksjonen. Beslutningen får Russland til å okkupere Norge, med støtte fra EU, for å få kontroll over de norske energireservene.

Forfatter Jo Nesbø, som hadde den opprinnelige ideen til serien, mener kritikerne misforstår poenget.

– Ideen var å bruke fiksjonen til å veie hva størrelser som demokrati og selvstendighet er verdt på et individnivå, ikke å henge ut EU og Russland som sådan, sier Nesbø til NRK.

Han forteller at det i hans opprinnelige utkast var et ikke nærmere definert land som spilte rollen som okkupant.

– Poenget er ikke hvem okkupanten er, men hvordan vår generasjon hadde handlet, vi som ikke har vokst opp med krig, men ofte har spurt oss selv om hva vi hadde gjort i våre forfedres sted, sier forfatteren.

– Ingen svensker har reagert

Nesbø forstår ikke kritikken serien har fått fra Russland-kjennere og russere.

– Man kan spørre seg hvorfor ingen svensker eller Sverige-venner synes å reagere på at de i serien går sammen med russerne i denne tenkte konspirasjonen.

Ifølge Nesbø falt valget på Russland simpelthen fordi landet ligger der det ligger.

– Hadde det vært USA eller Kina og ikke Russland som lå med grense mot Norge, hadde jeg valgt en av dem.

Hør innslaget og debatten i Ukeslutt lørdag 12.30.

Kulturstrøm

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK
 • Geelmuyden går av som toppsjef

  Hans Geelmuyden sluttar som toppsjef i PR- og kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese, melder Dagens Næringsliv. Han fortset som styreleiar i selskapet.

  Hans Geelmuyden
  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
 • 9 tips som gir feriefølelse

  Sjekk feriestemning-tipsa frå NRKs kulturkritikarar og reis på ferie gjennom filmane «Kon-Tiki» og «Call Me By Your Name», bøkene «Balansekunst» og «Kreta-døgn» eller spela «Animal Crossing: New Horizons» og «Subnautica».