Ny forskning: Sex selger ikke varene dine

Bedrifter som spiller på sex bommer, ifølge amerikansk forskning. Folk som ser seksualiserte reklamer husker det sensuelle budskapet, men ikke produktet det reklameres for.

Bilprodusenten Skoda brukte modeller for å vise frem bilen under bilmessen i Frankfurt i 2016.

KVINNER PÅ PANSERET: I mange år har det vært vanlig med kvinner på panseret i bilreklamer. Bilprodusenten Skoda brukte modeller for å vise frem bilen under bilmessen i Frankfurt i september 2016.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Kvinnekroppen som blikkfang er ikke et uvanlig syn i reklamer som spiller på sex. Lettkledde damer på et bilpanser, halvnakne damer på en solseng eller glinsende, halvåpne lepper er ofte brukte kombinasjoner i reklameverdenen.

Men en analyse av nesten 80 forskjellige studier viser det at sex ikke selger produkter. Det skriver Forskning.no.

Konsernsjef og styreleder i Trigger, Preben Carlsen, var ikke overrasket over resultatet av studiene.

Preben Carlsen

IKKE OVERRASKET: Preben Carlsen i Trigger var ikke overrasket da han hørte om resultatet av forskningen.

Foto: Trigger

– Bruker man seksuelle elementer på en kynisk måte, så er man på ville veier som merkevare, mener Carlsen.

Han sier at det er et fenomen som går tilbake til 80-tallet da det handlet om å sjokkere og provosere i reklame. Carlsen mener at det stilles helt andre krav for å nå en potensiell kunde i dag.

– Nå handler det om å bidra positivt til verden og bety noe for kunden i form av personlig relevans og algoritmer, sier Carlsen.

Algoritmer kan kartlegge personlige interesser gjennom sosiale medier og gi deg den reklamen som er relevant for deg.

– Det finnes unntak

Asle Fagerstrøm

PROFESSOR: Asle Fagerstrøm er professor i markedsføring på Westerdals og har spesialisert seg i økonomisk psykologi.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

Asle Fagerstrøm er professor i markedsføring ved Westerdals. Han mener at funnene fra den amerikanske forskningen er interessant fordi det har vært vanlig å anta at sex selger.

Ifølge professoren bør det være en sammenheng mellom det seksualiserte budskapet og produktet man prøver å selge.

– Hvis du knytter noe sensuelt til en bil, så ser jeg ikke helt sammenhengen mellom det sensuelle og hva produktet kan gi konsumenten, sier Fagerstrøm til NRK.

Carlsen og Fagerstrøm er enige om at det likevel finnes unntak hvor det er tilfelle at sex selger.

– Når Kondomeriet markedsfører sine produkter så er det en åpenbar sammenheng mellom det sensuelle i reklamebudskapet og det produktet kan gi til konsumenten, sier Fagerstrøm.

Lettkledde kvinner og biler

Linda Tollefsjord er tidligere glamourmodell og har selv vært jenta på panseret. Hun har inntrykk av at seksualiserte reklamer handler mest om å trekke oppmerksomhet.

Linda Tollefsjord

GLAMOURMODELL: Linda Tollefsjord har en lengre karriere som glamourmodell og har selv vært med i slike reklamer.

Foto: Privat

– Folk kikker nok litt ekstra når det er en lettkledd dame ved siden av. Også får de kanskje øye på bilen etterpå, sier Tollefsjord.

Fagerstrøm er enig med glamourmodellen.

– Det sensuelle er knyttet til våre primærbehov og det er åpenbart at et budskap som har noe sensuelt i seg vekker oppmerksomheten, sier Fagerstrøm.

Preben Carlsen i PR-byrået Trigger mener at det seksuelle har sterk kraft og en stoppeffekt.

– Folk er blitt vant til stoppeffekten og blir ikke like provosert eller sjokkert som de gjorde før, sier Carlsen.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame