Handlet om ingen ting, forandret alt

Humorekspert sammenligner seriens suksess med den til Knausgård og norsk komiker likte den så godt at han kalte sønnen opp etter George Costanza. I helga fyller Seinfeld 25 år.

Seinfeld-gjengen gjenforenes

SEINFELDGJENGEN: Michael Richards (Kramer), Julia Louis-Dreyfus (Elaine), Jason Alexander (George) og Jerry Seinfeld. Kvartettet som fikk oss til å le gjennom 90-tallet.

Foto: Scanpix

Humorforsker Maja Løvland

HUMORFORSKER: Maja Løvland sammenligner Seinfelds og Karl Ove Knausgårds suksess.

Med sitt fantastiske persongalleri ble serien, som først og fremst kjennetegnes av at den ikke handler om noen ting, 90-tallets største sitcom.

Denne helga fyller en av historiens mest populære tv-serier, Seinfeld 25 år. Kvartetten George, Jerry, Elaine og Kramer er, ifølge humorforsker, fremdeles høyst relevant.

– Serien har fremdeles stor underholdningsverdi, men den har nok ikke samme effekt som på 90-tallet, sier humorekspert Maja Løvland som har forsket mye på emnet. Blant annet brukte hun Seinfeld i hovedoppgaven hun skrev om norsk standup.

Forandret humoren

Seinfeld

USLÅELIG PÅ 90-TALLET: Og fremdeles relevant, ifølge humorekspert.

Foto: HO / REUTERS

Løvland mener serien om de fire vennene på øvre Manhattan var med på å endre humoren på 90-tallet.

– Seinfeld videreførte en tradisjon som allerede var der, men serien tok det enda mer ut i ingen ting. Det kunne handle om alt fra en følelse eller en undertone, til en bomullsdott som ikke kom opp i søppelbøtta på badet, sier hun og fortsetter:

– Jeg har mange favorittscener fra Seinfeld, men den der George og Jerry fikk en avtale med et tv-selskap om å lage en sitcom er veldig morsom.

I denne episoden kom George og Jerry på den geniale ideen om at serien de skulle lage burde handle om ingen ting. Videre diskuterer de hva dette kan være, og de kommer frem til at det er akkurat som de har det selv.

– På den tiden var dette meta-perspektivet veldig imponerende, nå driver folk på med det hele tiden. Det var også noe meta over hele serien, en fordobling av komikken som jeg ble veldig imponert over, sier Løvland.

Sammenligner med Knausgård

Løvland sammenligner Seinfelds gjennomslagskraft med virkningen Karl Ove Knausgård hadde på sitt publikum med «Min kamp».

– Serien traff i tiden. Akkurat som Knausgård slo gjennom med den veldig dokumentariske, selvbiografiske stilen uten å være den første som har skrevet intimt og virkelighetsnært, så gjorde Seinfeld noe av det samme, sier hun.

Jerry Seinfeld og Elaine

ELAINE OG JERRY: JERRY OG ELAINE: Eller Julia Louis-Dreyfus og Jerry Seinfeld.

Foto: TV2 / Scanpix

Derfor ble Seinfeld stor i Norge

Hun kaller serien veldig detaljert, personlig og «ut fra sitt eget liv».

– Alt er veldig, veldig smått og virkelighetsnært. Jeg tror at både Seinfeld og Knausgård ble populære fordi de klarte å få til noe som er sant.

Løvland sier det er flere grunner til at serien ble så stor i Norge.

– På 90-tallet var tv-monopolet akkurat avskaffet og Norge hadde fått TV2. De sendte Seinfeld nærmest fra første dag og det var veldig lurt. Nå er mediebildet mer fragmentert med nett-tv og mange kanaler å velge mellom. Det er sikkert ting som kan sammenlignes med Seinfeld i dag, men det får ikke den samme gjennomslagskraften.

I tillegg kom standupen til Norge i samme periode.

– På den tiden så alle norske standup komikere Seinfeld, han var en av de store forbildene. Man hadde norske tradisjoner også, men den observerende, referenede «ingenting-komikken» ble veldig toneangivende også i Norge.

Lisa Tønne

ELAINE ER BEST: Lisa Tønne er fan av Seinfeld og digger Elaine.

Foto: Erik Dyrhaug

– Elaine-karakteren er den beste!

Norske komikere og humorister er både inspirert og har ledd mye av Seinfeld-kvartetten. Lisa Tønne er fan og synes det er en fantastisk komiserie.

– Det var den første i sitt slag og satte standarden. Det er så velskrevet og vidunderlig, både manus og situasjonene, sier hun.

– Har du noen favorittkarakter?

– Elaine-karakteren er den beste karakteren, og også den beste skuespilleren. Hun har en suveren komisk timing, det ser man på alt hun [Julia Louis-Dreyfus red.anm.] har gjort senere også – ta Veep for eksempel, der bærer hun hele serien. Den timingen er en gudegave.

Kalte opp sønnen etter George

Også Johan Golden er svoren Seinfeld-fan. Han har mange gode VHS-minner fra den gangen man spilte inn serier på slikt.

– Jeg har sett alt. Selvfølgelig. Jeg husker at det var litt små-hemmelig siden vi måtte finne frem til det på svensk tv før det kom til Norge. Så var det noen som hadde tatt det opp på VHS- og vi så det på nattevakt på jobb, sier han.

Johan Golden er så svoren Seinfeld-fan at han har oppkalt sønnen (1,5 år) etter rollefiguren George.

– Jeg gleder meg til den dagen jeg skal vise ham hvem han er kalt opp etter, sier Golden og priser persongalleriet i serien.

– Karakterene er så enormt tydelige, de går aldri utenfor sin karakter. Det gjør at det blir veldig morsomt å dykke ned i. I tillegg er howet veldig gjennomtenkt.

– Er det relevant i dag?

– Nja. Noen episoder er ikke så morsomme lenger fordi man kjenner oppskriften, men jeg koser meg fremdeles med Seinfeld, sier Johan Golden.

Beranek møtte Seinfeld

Komiker Espen Beranek Holm synes Seinfeld var utrolig morsom å følge på 90-tallet.

– Når man forsøker å analysere hva den handler om så er det i grunnen ikke veldig mye, men morsom er den, sier han.

Selv møtte han Jerry Seinfeld i forbindelse med at han var stemmen hans i den norske versjonen av «Bee Movie» for noen år siden.

– På det tidspunktet var Norge kanskje det eneste landet der serien fremdeles ble sendt i reprise, og dette hadde Seinfeld lagt merke til. Da jeg presenterte meg som den norske stemmen sa han: «The show is doing really well over there».

– Har du noen favorittkarakterer?

– Jeg er forferdelig svak for George Costanzas utilstrekkelighet og Kramers fommel. Og så er det den tjukke naboen da, ha ha, serien har et nydelig persongalleri. Stakkars Seinfeld er den normale som forsøker å holde det hele sammen. Den er utrolig godt skrevet, sier Espen Beranek Holm.

Espen beranek Holm på Løvebakken

TRAFF SEINFELD: Espen Beranek Holm traff Jerry Seinfeld for noen år siden.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

TV2 bare måtte ha den

Innkjøpssjef i TV2, John Ranelagh kjøpte inn Seinfeld til Norge i sin tid.

– Jeg kom over den serien fordi jeg elsker komedie og spesielt Larry David. Han var allerede en velkjent standupkomiker, forfatter og produsent, så da jeg så at både han og Jerry Seinfeld var involvert i en ny serie, trengte jeg ikke å tenke på det. Det var helt opplagt – jeg måtte bare få tak i serien.

Han mener folk vil kose seg med serien i lang tid.

– Selvfølgelig vil programmet virke datert etter hvert, fordi klesmoter forandrer seg også videre, men det spiller ingen rolle, for det er så morsomt. Folk vil nyte serien i mange, mange år til, sier han.

Den postmoderne humorstilen, der ingen ting egentlig var så veldig viktig, fikk virkelig gjennomslag på 90-tallet og har det til dels ennå.

Seinfeld sendes fortsatt i reprise på TV-kanaler over hele verden, noe som gjør at serien er en pengemaskin: Siden serien gikk av lufta i 1998 har den dratt inn om lag 20 milliarder kroner til skaperne Jerry Seinfeld og Larry David.

Hvilket Seinfeld-moment var det morsomste? Og hvem er den beste karakteren? Hvilket forhold har du til Seinfeld?

Kulturstrøm

  • Norsk dokumentar om korrupsjon

    «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

    Fra filmen "Blue Code of silence"
    Foto: Spætt Film
  • Pregløs bigfoot-oppfølger

    – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

    Fra filmen "Familien Bigfoot"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon
  • Flere velger privat begravelse

    Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.