Til fire personer trenger du:
1 rød chili, renset for frø
2 sitrongress
1 bit frisk ingefær
2 hvitløksfedd
1 sjalottløk
1 l kyllingbuljong
16 scampi, renset
ca. 300 g hvit fisk i terninger, for eksempel breiflabb eller steinbitt
2 lime
1 ss brunt sukker
1 ss fish sauce eller litt salt
ca. 300 blandede grønnsaker i små biter som for eksempel shitakesopp, brokkoli, sukkererter
Fremgangsmåte:
Grovhakk chili, sitrongress, ingefær og hvitløk. Kjør det til en grov masse i en hurtigmikser eller knus det i en morter. Bland kryddermassen med kyllingbuljongen og kok opp det hele. Tilsett saften fra 1 lime, sukker og fish sauce. La buljongen småputre noen minutter til, juster smakene om du synes den trenger mere salt, surt eller søtt. Legg i grønnsaker, scampi og fisk og la det putre i 2 minutter. Server straks med limebåter til å presse over.
Tips:
Bruk helst fersk sitrongress hvis du får tak i det.
Sitrongress fås også på glass, men den smaker ikke like mye.
Rester etter sitrongress kan fryses til senere bruk.
Dryss over rikelig med hakket frisk koriander.
Suppen blir veldig mye bedre med hjemmelaget kyllingbuljong.
Den kan også lages på rekekraft hvis du har det i fryseren.
I denne retten er det viktig å prøve å finne den rette balansen mellom sterkt, syrlig, søtt og salt.
Prøv deg frem og smak til buljongen med det du syns den mangler eller trenger litt mer av.