Hopp til innhold

Skal møte sin drepte venns familie

En måned etter at disse to ble venner, ble den ene drept for sin kamp for urfolksrettigheter. Nå får samiske Joar møte avdøde Lisandros familie i Guatemala.

International Youth Gathering. Riddu Riđđu 2010.

Lisandro Guarcax på scenen under Riddu Riđđu i Kåfjord. En måned etterpå ble han drept. Mest sannsynlig fordi han jobbet for urfolks rettigheter.

Foto: Marius Fiskum / Riddu Riddu

– Drapet var en spesiell opplevelse som jeg tenker mye på.

For fire år siden ble den samiske kunstneren Joar Nango fra Tromsø kjent med Lisandro Guarcaux fra Guatemala under urfolksfestivalen Riddu Riđđu.

Nå er han en av fire, unge samiske kunstnere som i regi av Riddu Riđđu reiser til Guatemala på kulturutveksling.

Besøker lillebroren

– Lisandro var en venn. Han var en varm person. Det var forferdelig å motta beskjed om at han var drept. Nå gleder jeg meg til å møte Lisandros lillebror og andre av hans familiemedlemmer, sier Nango, som reiser til Guatemala torsdag morgen.


I juli 2010 sto Lisandro Guarcax på Riddu Riđđu-scenen sammen med samiske kunstnere.

En måned seinere ble han funnet torturert og drept i sitt hjemland. Mye tydet på at drapet var politisk motivert fordi Guarcax jobbet for å bevare Maya-kulturen.

Arrangerte minnekonsert

– Å høre at drapet kan være relatert til Lisandros kamp for urfolksrettigheter gjør meg personlig ganske forbanna. Det motiverer meg til å fortsette en kamp, ikke bare for urfolksrettigheter, men også for menneskerettigheter, sier Nango.

Kort tid etter drapet på hans venn fra mayafolket, var Joar Nango med å arrangere en minnekonsert i Oslo. Inntektene fra konserten gikk til Lisandros etterlatte.

– Det er også en av grunnene til at vi reiser nå. Det blir spesielt. Vi skal ikke la sånne hendelser ta knekken på det politiske arbeidet for urfolk, sier han.

Bygger stolthet

– Det er ingen tvil om at utveksling med samiske kunstnere er med på å bygge stolthet for mayakulturen, mener festivalsjef Kirsti Lervoll i Riddu Riđđu.

Hun har selv vært i Guatemala tidligere, og sier situasjonen er svært vanskelig for mayakunstnere.

– Man kan ikke forestille seg forskjellene det er mellom anerkjennelse av urfolkskultur i Norge og i Guatemala, sier Lervoll.

Kirsti Lervoll

Festivalsjef Kirsti Lervoll.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Dette ble ekstra klart for festivalen etter det brutale drapet på Lisandro Guarcax.

– Det er viktig med kulturutveksling mellom urfolk. Det er i slike positive møter mellom folk at håp for framtida skapes, mener festivalsjefen.

Lage forestilling

Lisandro Guarcax deltok Riddu Riđđu i 2010 i kunstnerprosjektet KOLT RIDDU som tok for seg problemstillingen ”klimaendringer gjennom urfolks øyne”. Han var også leder for dansegruppa Sotz'il som opptrådte under festivalen.

Riddu har fortsatt samarbeidet med Sotz'il. Det er denne kreative organisasjonen de fire unge samiske kunstnerne som Riddu Riđđu nå tar med til Guatemala skal samarbeide med de neste to ukene.

– Organisasjonen er grunnlagt av unge mennesker som er engasjert i forskning, utvikling, opplæring og markedsføring av Maya-kunst, forteller Lervoll.

Sammen med Joar Nango reiser Matti Aikio, Máret Ánne Sara og Sarakka Gaup til mayafolket for å videreføre kulturutvekslingen.

- Det er et privilegie å gå lov å reise til Guatemala, sier Joar Nango, som både er kunstner og arkitekt. Han gleder seg til å få studere mayakunsten nærmere.

– Dette er en fin mulighet til fagutveksling og til å styrke samarbeidet mellom urfolk.

Målet er at de samiske besøkende skal lage ei forestilling sammen med kunstnere fra Guatemala som skal presenteres under årets Riddu Riđđu.

Blir engstelig

Det brutale drapet på Lisandro har gitt hans samiske venn tanker om hvordan livet er for urfolk i andre deler av verden.

– Man blir jo engstelig når hører hva som skjer der borte. Vi kommer nok til å være veldig forsiktige. Men jeg er ikke redd. Jeg vet at folk fra Riddu-staben har vært der før. Og de ville ikke sendt oss dit om det var farlig, sier Joar Nango.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor