Hopp til innhold

Lover å ta publikum med på en reise

Ei av dem som er fersk i Riddu sammenheng gleder seg til å gi publikumet en annerledes konsertopplevelse.

Elle Márjá Eira

Elle Márjá Eira er fersk på Riddu scenen, og gleder seg stort til sommerens festival. I påska kommer hennes debutalbum.

Foto: Morten Pettersen

Elle Márjá Eira fra Kautokeino gleder seg til å få entre Riddu Riđđu scenen i sommer. En scene hun aldri har stått på før.

– Å få synge fra Riddu Riđđu scenen er som en drøm som kommer i oppfyllelse, jeg gleder meg! Det er en veldig spesiell festival, og ikke minst en svært viktig festival, sier den entusiastiske artisten.

I påska slipper Eira sitt debutalbum, Iđitsilba – på norsk morgensølv, så dermed passer det som hånd i hanske for henne å spille på urfolksfestivalen i Manndalen til sommeren.

Hadde filmpremiere under TIFF

Under Den Internasjonale Film Festivalen i Tromsø (TIFF) hadde Elle Márjá premiere på sin musikkvideo, og etter premieren holdt hun og bandet hennes konsert i Tromsø. Film blir det mer av i forbindelse med konsertene hennes.

Hva kan du love til Riddu Riđđus publikum?

Katarina Barruk

Ume-samiske Katarina Barruk var Riddu Riđđus unge kunstner i 2012, i år entrer hun scenen på Riddu-sletta.

Foto: Pressebilde

– Jeg kan love en litt annerledes konsert. Vi viser film under konserten, og jeg kan love å ta publikumet med på en reise under konserten.

Gjennom den geniale kombinasjon av meget god film og nydelig musikk inviteres publikum inn i Eiras liv, der reindrift og forholdet til naturen er høyst sentralt.

Elle Márjá sier selv at hennes drivkraft til å lage musikk er ønsket om å bidra til å bevare den dyrebare tradisjonen, og dets kulturelle og språklige skattekammer.

Dette sier festivalsjef Kirsti Lervoll om Elle Márjá Eira:

– Elle Márjá er en artist som tar et stort ansvar gjennom sin kunst, og vi trenger artister som henne.

Se musikkvideoen til Elle Márjá Eira på Youtube:
(Artikkelen fortsetter under.)

Electric Pow Wow

Onsdagsmorgen slapp Riddu Riđđu navnet på de tre første artistene de har signert til årets festival. Utenom Elle Márjá Eira, er A Tribe Called Red fra Canada, og ume-samiske Katarina Barruk på Riddus artistliste.

A Tribe Called Red

A Tribe Called Red byr på høy trommefaktor til Riddu-publikumet.

Foto: Pat Bolduc

Video er et viktig virkemiddel også for First Nation gruppa som bringer Elektric Pow Wow til Riddu-sletta, og Lervoll nøler ikke med å betegne dette som årets blinkskudd.

A Tribe Called Red skaper store bølger internasjonalt med sin unike mix, der bruk av video er like elementært som selve musikken.


– A Tribe Called Red fra Canadas hovedstad er det aller nyeste innen urfolksmusikk. De er moderne i sin uttrykksform, men har maktet å mikse tradisjonell pow wow – musikk med urban elektronika. Vi legger rett og slett opp til pow wow foran Riddu-scenen, sier Lervoll.

Se musikkvideoen til A Tribe Called Red på Youtube:
(Artikkelen fortsetter under.)

En kommende stjerne


Som Riddu Riđđus årets unge kunstner i 2012 tok hun pusten fra publikum, og siden har det gått slag i slag for ume-samiske Katarina Barruk.

Med scener som Márkomeannu og Festspill i Nord-Norge har hun som 19 åring allerede en stor fanskare i Sápmi.

– Snakk om å oppdage en perle av de sjeldne, Barruk fortjener all oppmerksomhet hun kan få for sitt talent, sier Lervoll som ber alle notere seg datoer for årets Riddu Riđđu festival, som er 9.–13. juli.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Les på norsk.

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli