Hopp til innhold

Rønsen: «Nå ruler de for alvor, de unge svartingene»

Skribent og musikkjournalist Arild Rønsen hyller Beyoncé og Kendrick Lamar. Og kaller dem «svartinger» i samme slengen.

Kendrick Lamar og Beyoncé

STRÅLENDE KRITIKK: Kendrick Lamar og Beyoncé Knowles har fått strålende kritikk for sine siste plater. Alle liker derimot ikke at Arild Rønsen bruker ordet «svartinger» når han skriver om platene.

Foto: Afp/Robyn Beck

I et innlegg på sin egen blogg onsdag skriver skribent Arild Rønsen begeistret om de siste utgivelsene til Beyoncé Knowles og Kendrick Lamar.

Overskriften på teksten er «Nå ruler de for alvor, de unge svartingene».

Arild Rønsen

BARNSLIG: – Er man mørk i huden eller svart, så er man en svarting. Det er ikke noe negativt ment i det hele tatt, mener Arild Rønsen

Foto: Petter Sommer / NRK

Ordvalget har allerede fått det til å koke i kommentarfeltene på Facebook, både hos Rønsen selv og hos andre som har delt innlegget.

Blant dem som har delt Rønsens innlegg med egne kommentarer, er Dagbladets musikkansvarlige og «Idol»-dommer Sandeep Singh.

Forstår ikke tittelvalget

Sandeep Singh har problemer med å forstå Rønsens ordvalg.

– Det som er rart, er at det er en utelukkende positiv omtale av Beyoncé og Kendrick Lamar, noe man ikke skulle tro med den borderline rasistiske overskriften. Man skal ha en veldig god grunn til å publisere ordet «svarting» , mener Singh.

Musikkjournalisten skjønner ikke hvorfor den erfarne musikkskribenten har valgt en slik tittel.

– Han er nok ikke en rasist, kanskje er han bare av den gamle skolen som ikke forstår at ordene «svarting» og «neger» ikke er greit å bruke uten grunn. Da vitner det mer om hans sosiale intelligensnivå enn at han er en kynisk «clickbaiter», mener Singh.

Singh medgir at det også har noe å si hvem som bruker ordet.

– Det er som når en svart rapper sier «nigga», det funker ikke hvis en hvit rapper bruker det samme ordet. Det ligger i underteksten at en svart person er på mottakersida for det ordet og står friere til å bruke det.

– Folk er hårsåre

Arild Rønsen har selv ikke rukket å få med seg reaksjonene på innlegget når NRK ringer ham. Han er svært overrasket over kritikken.

– De som leser artikkelen, må skjønne at det er en hyllest til svarte artister, sier Rønsen.

Han har likevel en viss forståelse for at lesere kan reagere på ordet.

– Men da er folk for hårsåre. Da skjønner de ikke hva jeg mener. Hvis du skal lese den tittelen og forstå den på den måten, må du lese som om fanden leser koranen, mener Rønsen.

Han sier han ikke var forberedt på de eksplosive reaksjonene på innlegget.

– Jeg trodde vi var langt forbi det stadiet der. Dette mener jeg er bare barnslig. Folk henger seg opp i et uttrykk. Er man mørk i huden eller svart, så er man svarting. Det er ikke noe negativt ment i det hele tatt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters