NRK Meny
Normal

Rønsen: «Nå ruler de for alvor, de unge svartingene»

Skribent og musikkjournalist Arild Rønsen hyller Beyoncé og Kendrick Lamar. Og kaller dem «svartinger» i samme slengen.

Kendrick Lamar og Beyoncé

STRÅLENDE KRITIKK: Kendrick Lamar og Beyoncé Knowles har fått strålende kritikk for sine siste plater. Alle liker derimot ikke at Arild Rønsen bruker ordet «svartinger» når han skriver om platene.

Foto: Afp/Robyn Beck

I et innlegg på sin egen blogg onsdag skriver skribent Arild Rønsen begeistret om de siste utgivelsene til Beyoncé Knowles og Kendrick Lamar.

Overskriften på teksten er «Nå ruler de for alvor, de unge svartingene».

Arild Rønsen

BARNSLIG: – Er man mørk i huden eller svart, så er man en svarting. Det er ikke noe negativt ment i det hele tatt, mener Arild Rønsen

Foto: Petter Sommer / NRK

Ordvalget har allerede fått det til å koke i kommentarfeltene på Facebook, både hos Rønsen selv og hos andre som har delt innlegget.

Blant dem som har delt Rønsens innlegg med egne kommentarer, er Dagbladets musikkansvarlige og «Idol»-dommer Sandeep Singh.

Forstår ikke tittelvalget

Sandeep Singh har problemer med å forstå Rønsens ordvalg.

– Det som er rart, er at det er en utelukkende positiv omtale av Beyoncé og Kendrick Lamar, noe man ikke skulle tro med den borderline rasistiske overskriften. Man skal ha en veldig god grunn til å publisere ordet «svarting» , mener Singh.

Musikkjournalisten skjønner ikke hvorfor den erfarne musikkskribenten har valgt en slik tittel.

– Han er nok ikke en rasist, kanskje er han bare av den gamle skolen som ikke forstår at ordene «svarting» og «neger» ikke er greit å bruke uten grunn. Da vitner det mer om hans sosiale intelligensnivå enn at han er en kynisk «clickbaiter», mener Singh.

Singh medgir at det også har noe å si hvem som bruker ordet.

– Det er som når en svart rapper sier «nigga», det funker ikke hvis en hvit rapper bruker det samme ordet. Det ligger i underteksten at en svart person er på mottakersida for det ordet og står friere til å bruke det.

– Folk er hårsåre

Arild Rønsen har selv ikke rukket å få med seg reaksjonene på innlegget når NRK ringer ham. Han er svært overrasket over kritikken.

– De som leser artikkelen, må skjønne at det er en hyllest til svarte artister, sier Rønsen.

Han har likevel en viss forståelse for at lesere kan reagere på ordet.

– Men da er folk for hårsåre. Da skjønner de ikke hva jeg mener. Hvis du skal lese den tittelen og forstå den på den måten, må du lese som om fanden leser koranen, mener Rønsen.

Han sier han ikke var forberedt på de eksplosive reaksjonene på innlegget.

– Jeg trodde vi var langt forbi det stadiet der. Dette mener jeg er bare barnslig. Folk henger seg opp i et uttrykk. Er man mørk i huden eller svart, så er man svarting. Det er ikke noe negativt ment i det hele tatt.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.