Rivertonprisen til Jo Nesbø

Jo Nesbø tildeles den prestisjetunge prisen for romanen «Kniv».

Jo Nesbø vant sin andre Rivertonpris

ÅRETS VINNER: Jo Nesbø.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Da jeg fikk prisen for debutboka mi for 22 år siden tenkte jeg «Jøss, er det så lett å være best». Nå 22 år og i hvert fall 20 bøker senere – som ikke har fått prisen – vet jeg at det ikke er så lett. Det gjør at jeg setter enda større pris på denne prisen, sier Jo Nesbø.

Det er andre gang han vinner «Den gylne revolver» for årets beste kriminallitterære arbeid i Norge.

Han mottok prisen for 1997 med sin debutroman «Flaggermusmannen», som er den første boka om politietterforskeren og antihelten Harry Hole. I dag ble han tildelt prisen for «Kniv», som er den 12. boka i samme serien.

– Året 1998 hadde jeg gleden av å dele ut «Den gylne revolver» for 1997 til debutanten Jo Nesbø og «Flaggermusmannen». Det er 22 år siden, det er en annerledes verden og en annerledes tid, men her står vi. Det er med like stor glede og en stor personlig beundring at jeg nå henter fram «Den gylne revolver» til Jo Nesbø, sier juryleder i Rivertons litterære råd, Hans H. Skei.

Rivertonprisen til Jo Nesbø

22 ÅR SIDEN FORRIGE GANG: Hans H. Skei overleverte revolveren til Jo Nesbø for andre gang. – Det er med like stor glede, sa han.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En av de beste romanene dette tiåret

«Kniv» høstet svært gode anmeldelser da den ble utgitt i juni 2019. Boka har hevdet seg på bestselgerlistene i flere land, og ble kåret av The Times til en av de ti beste krimbøkene det siste tiåret.

– Jeg tror det er fordi den er ganske god, svarer 60-åringen på NRKs spørsmål om hvorfor nettopp denne romanen skulle stikke av med årets Rivertonpris, 22 år etter at debutromanen gjorde det samme.

– Hva gjør det med skrivegleden og entusiasmen for å skrive videre?

– Den er der uavhengig av priser, nesten uavhengig av å ha lesere også, den har vært der siden jeg var ti år. Jeg elsker å skrive, så det er nesten juks å få betalt for det, for dette er noe jeg hadde gjort gratis.

I 2016 ble Nesbø også hedret med Rivertonklubbens ærespris, for å ha gjort en særlig innsats for norsk krim både i Norge og i utlandet. Nesbø er sammen med Torolf Elster, de to eneste som har mottatt både ordinær pris og ærespris.

Les også: Harry Hole om sin nye bok

Et nytt høydepunkt

I juryens begrunnelse heter det at «Kniv» er et nytt høydepunkt i den lange rekken med Harry Hole-bøker.

Boka er ifølge juryen «en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med en suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den er elegant utformet, med stadige overraskelser, mange rundturer som tar leseren i overraskende retninger, og med mange glimrende enkeltstående fortellinger om fortidige hendelser».

«De kan være spennende i seg selv, men kobles også mot Harrys fryktelige opplevelser og kamp for å overleve. For ett er sikkert: livet må, ubegripelig nok, må gå videre..", heter det videre i begrunnelsen.

Juryen trekker fram at Nesbø klarer å lage en uhyre intelligent kriminalroman gjennom en elegant turnert intrige og en komposisjon som bruker mange grep og teknikker – frampek, ledemotiv, litterære allusjoner og godbiter av mange slag.

Prisvinneren var nominert sammen med Agnes Ravnvatn for «Dei sju dørene», Sigbjørn Mostue for «Himmelen skal gråte blod», Asle Skredderberget for «Hevnen tilhører meg», og Jan-Erik Fjell for «Gjemsel».

Kulturstrøm

 • Taylor Swift får ikon-hyllest

  Taylor Swift skal tildeles prisen som globalt ikon på Brit Awards, skriver Billboard. Dermed blir hun den første kvinnen og den første ikke-britiske personen med utmerkelsen som anses å være Storbritannias fineste hyllest i sitt slag. Hun er også nominert i kategorien Beste kvinnelige internasjonale soloartist. Les om Taylor Swifts utrolige år i NRKs langlesing fra desember.

  Taylor Swift
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Vaksinekonsert for å samle verden

  Foo Fighters, Jennifer Lopez, J Balvin og Eddie Vedder opptrådte på konserten Vax Live i Los Angeles, som ble sendt på TV natt til søndag. Publikum besto av 20.000 vaksinerte og munnbindbeskyttede mennesker. Konserten samlet inn 54 millioner dollar, tilsvarende om lag 450 millioner kroner til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, som skal sørge for at også fattige land får vaksiner (NTB).

  Jennifer Lopes på Vax Live 2021
  Foto: Kevin Winter / AFP/Getty Images for Global Citizen/NTB
 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Tusse vant den svenske melodifestivalen 2021
  Foto: Henrik Montgomery / AP / NTB