Rivertonprisen til Jo Nesbø

Jo Nesbø tildeles den prestisjetunge prisen for romanen «Kniv».

Jo Nesbø vant sin andre Rivertonpris

ÅRETS VINNER: Jo Nesbø.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Da jeg fikk prisen for debutboka mi for 22 år siden tenkte jeg «Jøss, er det så lett å være best». Nå 22 år og i hvert fall 20 bøker senere – som ikke har fått prisen – vet jeg at det ikke er så lett. Det gjør at jeg setter enda større pris på denne prisen, sier Jo Nesbø.

Det er andre gang han vinner «Den gylne revolver» for årets beste kriminallitterære arbeid i Norge.

Han mottok prisen for 1997 med sin debutroman «Flaggermusmannen», som er den første boka om politietterforskeren og antihelten Harry Hole. I dag ble han tildelt prisen for «Kniv», som er den 12. boka i samme serien.

– Året 1998 hadde jeg gleden av å dele ut «Den gylne revolver» for 1997 til debutanten Jo Nesbø og «Flaggermusmannen». Det er 22 år siden, det er en annerledes verden og en annerledes tid, men her står vi. Det er med like stor glede og en stor personlig beundring at jeg nå henter fram «Den gylne revolver» til Jo Nesbø, sier juryleder i Rivertons litterære råd, Hans H. Skei.

Rivertonprisen til Jo Nesbø

22 ÅR SIDEN FORRIGE GANG: Hans H. Skei overleverte revolveren til Jo Nesbø for andre gang. – Det er med like stor glede, sa han.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En av de beste romanene dette tiåret

«Kniv» høstet svært gode anmeldelser da den ble utgitt i juni 2019. Boka har hevdet seg på bestselgerlistene i flere land, og ble kåret av The Times til en av de ti beste krimbøkene det siste tiåret.

– Jeg tror det er fordi den er ganske god, svarer 60-åringen på NRKs spørsmål om hvorfor nettopp denne romanen skulle stikke av med årets Rivertonpris, 22 år etter at debutromanen gjorde det samme.

– Hva gjør det med skrivegleden og entusiasmen for å skrive videre?

– Den er der uavhengig av priser, nesten uavhengig av å ha lesere også, den har vært der siden jeg var ti år. Jeg elsker å skrive, så det er nesten juks å få betalt for det, for dette er noe jeg hadde gjort gratis.

I 2016 ble Nesbø også hedret med Rivertonklubbens ærespris, for å ha gjort en særlig innsats for norsk krim både i Norge og i utlandet. Nesbø er sammen med Torolf Elster, de to eneste som har mottatt både ordinær pris og ærespris.

Les også: Harry Hole om sin nye bok

Et nytt høydepunkt

I juryens begrunnelse heter det at «Kniv» er et nytt høydepunkt i den lange rekken med Harry Hole-bøker.

Boka er ifølge juryen «en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med en suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den er elegant utformet, med stadige overraskelser, mange rundturer som tar leseren i overraskende retninger, og med mange glimrende enkeltstående fortellinger om fortidige hendelser».

«De kan være spennende i seg selv, men kobles også mot Harrys fryktelige opplevelser og kamp for å overleve. For ett er sikkert: livet må, ubegripelig nok, må gå videre..", heter det videre i begrunnelsen.

Juryen trekker fram at Nesbø klarer å lage en uhyre intelligent kriminalroman gjennom en elegant turnert intrige og en komposisjon som bruker mange grep og teknikker – frampek, ledemotiv, litterære allusjoner og godbiter av mange slag.

Prisvinneren var nominert sammen med Agnes Ravnvatn for «Dei sju dørene», Sigbjørn Mostue for «Himmelen skal gråte blod», Asle Skredderberget for «Hevnen tilhører meg», og Jan-Erik Fjell for «Gjemsel».

Kulturstrøm

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
 • Forhandlingsfristen går ut midnatt

  Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.