Hopp til innhold

Rivertonprisen til Jo Nesbø

Jo Nesbø tildeles den prestisjetunge prisen for romanen «Kniv».

Jo Nesbø vant sin andre Rivertonpris

ÅRETS VINNER: Jo Nesbø.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Da jeg fikk prisen for debutboka mi for 22 år siden tenkte jeg «Jøss, er det så lett å være best». Nå 22 år og i hvert fall 20 bøker senere – som ikke har fått prisen – vet jeg at det ikke er så lett. Det gjør at jeg setter enda større pris på denne prisen, sier Jo Nesbø.

Det er andre gang han vinner «Den gylne revolver» for årets beste kriminallitterære arbeid i Norge.

Han mottok prisen for 1997 med sin debutroman «Flaggermusmannen», som er den første boka om politietterforskeren og antihelten Harry Hole. I dag ble han tildelt prisen for «Kniv», som er den 12. boka i samme serien.

– Året 1998 hadde jeg gleden av å dele ut «Den gylne revolver» for 1997 til debutanten Jo Nesbø og «Flaggermusmannen». Det er 22 år siden, det er en annerledes verden og en annerledes tid, men her står vi. Det er med like stor glede og en stor personlig beundring at jeg nå henter fram «Den gylne revolver» til Jo Nesbø, sier juryleder i Rivertons litterære råd, Hans H. Skei.

Rivertonprisen til Jo Nesbø

22 ÅR SIDEN FORRIGE GANG: Hans H. Skei overleverte revolveren til Jo Nesbø for andre gang. – Det er med like stor glede, sa han.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En av de beste romanene dette tiåret

«Kniv» høstet svært gode anmeldelser da den ble utgitt i juni 2019. Boka har hevdet seg på bestselgerlistene i flere land, og ble kåret av The Times til en av de ti beste krimbøkene det siste tiåret.

– Jeg tror det er fordi den er ganske god, svarer 60-åringen på NRKs spørsmål om hvorfor nettopp denne romanen skulle stikke av med årets Rivertonpris, 22 år etter at debutromanen gjorde det samme.

– Hva gjør det med skrivegleden og entusiasmen for å skrive videre?

– Den er der uavhengig av priser, nesten uavhengig av å ha lesere også, den har vært der siden jeg var ti år. Jeg elsker å skrive, så det er nesten juks å få betalt for det, for dette er noe jeg hadde gjort gratis.

I 2016 ble Nesbø også hedret med Rivertonklubbens ærespris, for å ha gjort en særlig innsats for norsk krim både i Norge og i utlandet. Nesbø er sammen med Torolf Elster, de to eneste som har mottatt både ordinær pris og ærespris.

Les også: Harry Hole om sin nye bok

Et nytt høydepunkt

I juryens begrunnelse heter det at «Kniv» er et nytt høydepunkt i den lange rekken med Harry Hole-bøker.

Boka er ifølge juryen «en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med en suveren håndtering av en komplisert etterforskning. Den er elegant utformet, med stadige overraskelser, mange rundturer som tar leseren i overraskende retninger, og med mange glimrende enkeltstående fortellinger om fortidige hendelser».

«De kan være spennende i seg selv, men kobles også mot Harrys fryktelige opplevelser og kamp for å overleve. For ett er sikkert: livet må, ubegripelig nok, må gå videre..", heter det videre i begrunnelsen.

Juryen trekker fram at Nesbø klarer å lage en uhyre intelligent kriminalroman gjennom en elegant turnert intrige og en komposisjon som bruker mange grep og teknikker – frampek, ledemotiv, litterære allusjoner og godbiter av mange slag.

Prisvinneren var nominert sammen med Agnes Ravnvatn for «Dei sju dørene», Sigbjørn Mostue for «Himmelen skal gråte blod», Asle Skredderberget for «Hevnen tilhører meg», og Jan-Erik Fjell for «Gjemsel».

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.