Slektsforskningsserie ga millionsøk

NRK-serien «Hvem tror du at du er» har ført til eksplosjon av søk hos Riksarkivet. Søndag sendes siste episode.

Kristin Krohn Devold

Fant stortingsmann i slekta: Kristin Krohn Devold.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Schjerven

Petter Schjerven er i slekt med en ridder.

Foto: Monster/NRK
Willoch

Høyre-mann Kåre Willoch fant ut at oldefaren var radikaler.

Foto: Monster/NRK
Maurstad

Mari Maurstad fant mer ut om bestemoren.

Foto: Monster/NRK
Christian Ringnes

Christian Ringnes hadde en oldefar som var komponist.

Foto: Monster/NRK
Unni Lindell og Birgitte Solberg

Forfatter Unni Lindell sammen med redaktør Birgitte Solberg.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Mandag 14. februar ble det registrert 2,5 millioner søk på Arkivverkets sider, og det er ny rekord.

Lanseringen av «Folketellingen for 1910» og NRK-serien «Hvem tror du at du er» har vært med på å bidra til den rekordstore interessen for slektsforskning.

– Jeg vil si at det har vært en eksplosiv økning, og da overdriver jeg ikke. Det er tydelig at serien har rørt noe hos folk, sier kommunikasjonsrådgiver i Arkivverket, Ellen Scheen.

Ny sesong?

Søndag sendes siste episode i slektsforskningsserien på NRK1.

Bjarne Brøndbo, Unni Lindell og Christian Ringnes er noen av de kjente ansiktene man har kunnet følge gjennom de åtte programmene, som har vært en seersuksess.

Prosjektleder Barbara Jahn vil ikke avvise muligheten for en ny sesong.

– Ingenting er avgjort , men vi er veldig fornøyd med oppslutningen og det at serien er blitt en snakkis, sier prosjektlederen til NRK.no.

Omfattende prosess

For en serie om slektsforskning krever mye arbeid.

– Vi hadde en omfattende castingprosess for å finne de gode historiene. Jeg vil trekke fram Tore Vigerust, som gjorde en enormt stor og god jobb for å søke opp disse menneskene. Han gikk bort i høst, og fikk dessverre ikke oppleve suksessen som dette ble, sier redaktør for programmet, Birgitte Solberg.

Serien bringer også inn norsk historie, som kan forklare noe om hvorfor ting ble som de ble for forfedrene våre.

– Slik som for Benedicte Adrians far og hans opplevelse av å være barn under krigen, eller Unni Lindells farfar som kom gående fra Sverige på søken etter arbeid. Det handler om enkeltmennesket midt i det store historiske bildet, forklarer redaktøren.

Mye å hente

Ellen Scheen i Arkivverket forteller om et slektsforskningskurs som ble fulltegnet på to dager, og at folk bruker lang tid når de setter seg ned for å forske.

– De fleste søker etter slekta på nettet, og da er det digitalarkivet.no mange bruker. Her finner man blant annet folketellinger og skannede kirkebøker. Veldig mye har blitt digitalisert, og det gjør prosessen enklere. Man kan bla i kirkebøkene i sin egen stue når man søker etter slekta si, og i folketellingene kan man også søke på navn, sier Scheen.

Ivrig ti-åring

Slektsforskning er gjerne en hobby for godt voksne, og det gjenspeiler seg også i alderen på de som meldte seg på kurs hos Riksarkivet.

Men noen er ivrige allerede fra langt yngre alder.

– Vi hadde en jente på ti år her, som ville finne mer ut av slekta si, og satt på lesesalen her for å se i kirkebøkene. Vi trodde kanskje at hun var her sammen med noen som var på jobb her, men dagen etter kom hun tilbake med en venninne, forteller Scheen.

«Hvem tror du at du er» ser du på NRK1 søndag klokken 20:15, og i NETT-TV

Kulturstrøm