Hvem tror Unni at hun er?

På nyåret lager NRK underholdning av noe i utgangspunktet så tungt som slektsforskning. Forfatter Unni Lindell er blant kjendisene som har fått røsket opp i røttene.

sandra hafsahl, unni lindell og birgitte solberg

Regissør Sandra Hafsahl og redaktør Birgitte Solberg har hjulpet Unni Lindell med å forske på slekten sin i serien «Hvem tror du at du er».

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg ville finne ut hvor navnet Lindell kommer fra. Jeg visste at det er svensk, men heller ikke mer enn det, forteller forfatteren til NRK.no som begrunnelse på hvorfor hun valgte å delta i programmet «Hvem tror du at du er», som kommer på NRK etter nyttår.

Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo er en av kjendisene som forsker på røttene sine i NRK-serien «Hvem tror du at du er».

Foto: Håvard Karlsen / NRK

I likhet med Bjarne Brøndbo, Christian Ringnes, Benedicte Adrian, Mari Maurstad, Kåre Willoch, Petter Schjerven og Kristin Krohn Devold har hun stilt seg spørsmålet «hvem er jeg i slekt med, og har historien noe å si for meg som person?»

Les også: Ville du brukt Else Kåss Furuseth som barnevakt?

Lå død i skogen

– Slektsforskningen tok meg tilbake i tid, til en øy i Sverige hvor oldefar ble født i 1867. De bodde i jordhuler, og barna var med på arbeid i gruven, som var det de jobbet med der. Oldefar mistet moren sin da han var fem måneder gammel. De kunne ikke frakte henne fra øya, så ungene visste at hun lå død i skogen, forteller Lindell.

Hun sier at det var en sterk opplevelse for henne å få avduke slektens fortid på denne måten.

– Det har forandret livet mitt. Jeg drømte om disse menneskene hver natt etter at jeg kom tilbake. Jeg føler at jeg kjenner dem, og vet hvem de var som mennesker, sier forfatteren – og avviser ikke at historien en gang kan bli utgangspunkt for en ny roman fra Norges desidert største krimdronning.

Les også: Har du trøbbel med naboen?

Inspirerer seerne?

Birgitte Solberg er redaktør for serien, og hun forteller at målet er å gi seerne inspirasjon til å slektsforske litt på egenhånd. Hun ser frem til å se «Hvem tror du at du er» på skjermen i 2011.

– Det har vært en veldig givende prosess, og vi har fått til seks forskjellige program. Noen graver langt, andre kortere. Alt fra informasjon om faren sin, til slektsforskning som fører dem tilbake til 1300-tallet, opplyser Solberg til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel
 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.