Hopp til innhold

Regjeringen oppretter insentivordning for film

Etter det NRK erfarer vil regjeringen satse på å lokke filmproduksjoner til Norge med skatte- og avgiftslettelser.

Thorhild Widvey på talerstolen

LOKKER MED GULROT: Regjeringen går inn for å opprette et mer gunstig skatte- og avgiftssystem for filmbransjen. Håpet er å øke aktiviteten og lokke utenlandske produksjoner hit.

Foto: Mathiesen Tor Erik H. / NTB scanpix

Onsdag orienterte Kulturdepartementet Høyre og Frps stortingssgrupper om innholdet i regjeringens lenge varslede filmmelding, som har vært ventet å komme før Stortinget tar sommerferie i juni.

Les: Taper enorme summer i konkurranse med Europa

Vil lokke Hollywood til Norge

Regjeringen skal trolig behandle innholdet i meldingen torsdag.

Etter det NRK erfarer, går regjeringen inn for å opprette en form for insentivordning, der blant annet utenlandske filmproduksjoner skal lokkes til å legge hele eller deler av innspillingen i Norge, mot at de får mer gunstige økonomiske vilkår.

Andre land har lenge hatt insentivordninger for film som enten gir skatteletter til filmprodusenter, eller refunderer deler av produksjonskostnadene i etterkant.

Finansdepartementet har etter det NRK erfarer vært den sterkeste motstanderen internt mot å gi filmbransjen egne ordninger for skatte- og avgiftslette, fordi det har vært prinsipielt vanskelig å forsvare særordninger for én enkelt bransje.

Les: Stjerneregissører: For dyrt å jobbe i Norge

Applauderer ordningen

Torbjørn Urfjell

FORNØYD: Bransjedirektør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen.

Foto: FN-sambandet

Torbjørn Urfjelll er bransjedirektør for Virke Produsentforeningen, som organiserer produksjonsselskaper i film- og TV-bransjen. Han er lykkelig over at deres mangeårige kamp ser ut til å ha blitt kronet med suksess.

– Hvis dette stemmer, er vi veldig glad for det. Det er viktig for oss med en ikke-diskrimerende insentivordning som alle aktører kan benytte seg av, sier Urfjell.

Han er glad for at Filmmeldingen inneholder konkrete næringspolitiske virkemidler.

– Slik vi forstår det, vil dette bli en skatterefusjonsordning som vil ligge hos Finansdepartementet, og det er også en forutsetning for våre takksigelser.

Les: «Snømannen»-innspilling utsettes

– Trenger sterke filmregioner

I tillegg til insentivordningen, varsler regjeringen i Filmmeldingen at de vil øke satsingen på de regionale filmfondene, og la disse styre deler av filmstøtten som i dag fordeles av Norsk filminstittutt sentralt.

Vestnorsk filmsenter er en av de regionale filmsentrene som kan bli styrket i filmmeldingen. De tilrettelegger også for utenlandske filmproduksjoner i regionen.

– Det er gledelig hvis det blir en styrking av regionene. Men det er også viktig å se disse tingene i sammenheng. For å dra nytte av insentivordningen, må du ha bærekraftige filmmiljøer i regionene, sier filmkommisjonær Sigmund Elias Holm hos Vestnorsk filmsenter.

Han er i løpende kontakt med flere utenlandske filmprosjekter som har meldt interesse for å filme i Norge allerede i 2016.

– Nå er vi spent på hvilken form insentivordningen vil få, og hvor raskt den kan komme på plass. det vil være avgjørende for om den er vellykket eller ikke.

Han understreker at det er viktig at insentivordningen blir langsiktig og forutsigbar, slik at filmprodusenter tør å planlegge frem i tid.

Kulturstrøm

 • Spellemann går fra NRK til Amedia og Nettavisen

  Når Spellemannprisene deles ut 4. april blir det mulig å se på strømmetjenestene hos Nettavisens og Amedias-kanaler.

  Det opplyser Spellemann AS som er heleid av IFPI og FONO tirsdag. Spellemann er en prisutdeling til norske musikkartister.

  Amedia er den største utgiveren av aviser i Norge.

 • «The Last of Us»-stjerne ut mot homo­hat

  Skuespiller Nick Offerman spilte i en av de mest omtalte TV-episodene i 2023, i serien «The Last of Us». Da han nylig vant pris for rollen, tok han et oppgjør med homofobiske fordommer.

 • Taylor Swift slår Beatles-rekord i USA

  Taylor Swift har vært inn blant topp ti på den amerikanske albumlisten Billboard 200 i totalt 384 uker og passerer dermed den gamle rekorden til Beatles, skriver NTB.