«Snømannen»-innspilling utsettes

Filmatiseringen av Jo Nesbø-krimboka skulle etter planen starte på nyåret, men er utsatt.

Tomas Alfredson

EKEBERG: Regissør Tomas Alfredson har ønsket at filmatiseringen av «Snømannen» skal skje i Norge, og i august besøkte han Ekeberg i Oslo for å se på mulige innspillingssteder.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fredag i forrige uke ble det bestemt at produksjonsstarten er utsatt til høsten 2015.

– Vi rekker ganske enkelt ikke å få alt på plass for å gjøre en fantastisk film nå i vinter. Så fort en hovedrolle er på plass, kommer vi til å fortelle når produksjonen tar til, opplyser produsent Piodor Gustafsson i Another Park til NRK.

Vil spille inn i Oslo og Bergen

Han skriver i en e-post at de håper at skatteincentiver kan være på plass til da, slik at det rent økonomisk lar seg gjøre å filme i Norge.

– Vi ønsker fortsatt å filmen i Oslo og Bergen. Hvor mye det blir, kommer an på kostnadene og finansiering fra Norge.

Jo Nesbø

KRIM: Jo Nesbøs krimbok «Snømannen» er klar for filmatisering, men det er ennå ikke klart hvem som skal spille hovedrollen Harry Hole.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han presiserer at arbeidet med å finne innspillingssteder for filmen fortsetter med uforminsket styrke.

– Vi er takknemlige for all støtte og hjelp vi har fått fra Oslo og Bergen, og håper på et fortsatt godt samarbeid med offentlige og private aktører, skriver Gustafsson.

Regissør-stjerneskuddet Thomas Alfredson («La den rette komme inn», «Muldvarpen») er hanket inn, og han har tidligere fortalt til NRK hvordan han ser for seg å bruke Ekebergåsen i Oslo for å filme deler av handlingen i Jo Nesbøs sjuende bok i serien om Harry Hole.

På plass i 2016?

Alfredson fortalte til NRK i august om sitt sterke ønske om å filme i Norge, og at han hadde satt det som et krav for å si ja til å være med på filmprosjektet. Men problemet har vært det økonomiske.

– De gikk med på mine krav om å filme det som utspiller seg i Oslo, men det koster mye. Det er dramatisk mye dyrere. Det er vanskelig å argumentere for hvorfor det er så mye dyrere å filme i Norge. Mens andre land, som Storbritannia, har insentiver eller momsreduksjon, gjelder ikke dette i Norge, forklarte han, og la til at en momsreduksjon på 20 prosent fra norske myndigheter hadde talt til fordel for saken.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har flere ganger uttalt seg positiv til å få på plass en incentivordning slik at det kan bli attraktivt økonomisk å legge filmproduksjoner til Norge.

I går skrev Klassekampen at en ny incentivordning skal være på plass i 2016, og at utenlandske film- og TV-produksjoner skal kunne få refundert inntil 20 prosent av utgiftene fra staten.

Kulturstrøm