Reddit-sjefen kutter lønnsforhandlinger for å fremme likestilling

Det sosiale nyhetsnettstedet Reddits ferske toppsjef mener lønnsforhandlinger favoriserer menn. Nå varsler hun et nytt, strengere lønnsregime ved nyansettelser i teknologibedriften.

Ellen Pao

INGEN FORHANDLING: Reddit-sjef Ellen Pao vil ikke belønne arbeidstakere for å være flinke forhandlere. Her er hun på vei ut fra retten etter å ha tapt likestillingssaken hun anla mot sin tidligere arbeidsgiver Kleiner Perkins.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Menn forhandler hardere enn kvinner og kvinner blir tidvis straffet for å forhandle. Så som en del av rekrutteringsprosessen vår forhandler vi ikke med jobbsøkere, forteller Ellen Pao i et intervju med Wall Street Journal.

Vil rette opp frynsete inntrykk

Pao har siden november 2014 vært konstituert toppsjef for det sosiale nyhetsnettstedet Reddit, som har vokst enormt i popularitet de siste årene.

Nettstedet har en høy terskel for sensur, og brukermassen har et frynsete rykte når det kommer til mangfold og likestilling.

Reddit-samfunnet sto sentralt i spredningen av kjendiskvinners private bilder høsten 2014, og har også fått kritikk for å tillate diskusjonstråder om seksualisert snikfotografering og vold mot kvinner.

I intervjuet sier Pao at Reddits motstand mot sensur står fast. Samtidig signaliserer hun at de tar grep for å luke ut de verste overtrampene.

– Vi har endret reglene for hvilket innhold som er tillatt på en måte som er konsistent med hvordan vi alltid har drevet nettstedet, men nå er det mer uttalt. Og vi gjør ting for å i større grad ivareta folks privatliv, sier Pao.

Nå tar hun grep for å utjevne lønnsforskjellene i egen bedrift.

Under det nye systemet vil jobbsøkere få et lønnstilbud basert på kvalifikasjoner. Deretter kan de velge å bytte deler av lønnen mot en større aksjepost i selskapet, men uten å kunne forhandle opp totalen.

Utfordret lønnsgapet

Pao, som overtok da toppsjef Yishan Wong trakk seg i fjor, er blitt en feministhelt i Silicon Valley etter at hun i 2012 saksøkte sin tidligere arbeidsgiver for diskriminering.

Saken endte med medhold for arbeidsgiveren, men fikk mye oppmerksomhet for å ta opp de enorme lønnsforskjellene i den amerikanske teknologisektoren.

Ifølge statistikkbanken Silicon Valley Indicators tjente menn med mastergrad i 2013 hele 52 prosent mer enn kvinner med tilsvarende utdannelse.

Utviklingen går riktignok i retning av større lønnslikhet. I 2010 var forskjellen hele 97 prosent, mens den i 2012 var nede i 73 prosent.

Kulturstrøm

 • Kanye West setter opp Opera

  Kanye West trår til med sin første opera. Operaen «Nebuchadnezzar» har premiere på Hollywood Bowl 24. november. Regi er ved den italienske performancekunstneren Vanessa Beecroft. Oppsetningen byr ifølge NME på musikk av Kanye Wests store gospelkor Sunday Service, meldte West på Twitter søndag (NTB).

  Laster Twitter-innhold
 • Fridtun får Språkprisen 2019

  Forfattar, filolog, føredragshaldar og tidlegare skihoppar Kristin Fridtun får Språkprisen 2019 frå Språkrådet. Hen får prisen, som er på 100.000 kroner, for bøkene Kjønn og ukjønn (2015), Homoflokar (2018) og Språket er ei bukse (2019).

  Kristin Fridtun
  Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK