NRK Meny
Normal

Reddit-sjefen kutter lønnsforhandlinger for å fremme likestilling

Det sosiale nyhetsnettstedet Reddits ferske toppsjef mener lønnsforhandlinger favoriserer menn. Nå varsler hun et nytt, strengere lønnsregime ved nyansettelser i teknologibedriften.

Ellen Pao

INGEN FORHANDLING: Reddit-sjef Ellen Pao vil ikke belønne arbeidstakere for å være flinke forhandlere. Her er hun på vei ut fra retten etter å ha tapt likestillingssaken hun anla mot sin tidligere arbeidsgiver Kleiner Perkins.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Menn forhandler hardere enn kvinner og kvinner blir tidvis straffet for å forhandle. Så som en del av rekrutteringsprosessen vår forhandler vi ikke med jobbsøkere, forteller Ellen Pao i et intervju med Wall Street Journal.

Vil rette opp frynsete inntrykk

Pao har siden november 2014 vært konstituert toppsjef for det sosiale nyhetsnettstedet Reddit, som har vokst enormt i popularitet de siste årene.

Nettstedet har en høy terskel for sensur, og brukermassen har et frynsete rykte når det kommer til mangfold og likestilling.

Reddit-samfunnet sto sentralt i spredningen av kjendiskvinners private bilder høsten 2014, og har også fått kritikk for å tillate diskusjonstråder om seksualisert snikfotografering og vold mot kvinner.

I intervjuet sier Pao at Reddits motstand mot sensur står fast. Samtidig signaliserer hun at de tar grep for å luke ut de verste overtrampene.

– Vi har endret reglene for hvilket innhold som er tillatt på en måte som er konsistent med hvordan vi alltid har drevet nettstedet, men nå er det mer uttalt. Og vi gjør ting for å i større grad ivareta folks privatliv, sier Pao.

Nå tar hun grep for å utjevne lønnsforskjellene i egen bedrift.

Under det nye systemet vil jobbsøkere få et lønnstilbud basert på kvalifikasjoner. Deretter kan de velge å bytte deler av lønnen mot en større aksjepost i selskapet, men uten å kunne forhandle opp totalen.

Utfordret lønnsgapet

Pao, som overtok da toppsjef Yishan Wong trakk seg i fjor, er blitt en feministhelt i Silicon Valley etter at hun i 2012 saksøkte sin tidligere arbeidsgiver for diskriminering.

Saken endte med medhold for arbeidsgiveren, men fikk mye oppmerksomhet for å ta opp de enorme lønnsforskjellene i den amerikanske teknologisektoren.

Ifølge statistikkbanken Silicon Valley Indicators tjente menn med mastergrad i 2013 hele 52 prosent mer enn kvinner med tilsvarende utdannelse.

Utviklingen går riktignok i retning av større lønnslikhet. I 2010 var forskjellen hele 97 prosent, mens den i 2012 var nede i 73 prosent.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold