Hopp til innhold

Rebekah Brooks funnet ikke skyldig

Tidligere redaktør for den britiske tabloiden News of the World, Rebekah Brooks ble tirsdag frikjent på alle punkter i den britiske avlyttingsskandalen. Andy Coulson, som overtok jobben etter henne, er funnet skyldig og må sansynligvis i fengsel.

Rebekah Brooks og Andy Coulson

GIKK FRI: En av Storbritannias fremste medietopper, Rebekah Brooks, er funnet ikke skyldig i avlyttingsskandalen av britiske medier. Tidligere redaktør og Cameron-talsmann Andy Coulson derimot ble funnet skyldig.

Foto: Kirsty Wigglesworth, Lefteris Pitarakis / Ap

David Camerons tidligere kommunikasjonssjef, Andy Coulsson er funnet skyldig i å planlegge overvåking av telefoner mens han var redaktør for News of the World og må sansynligvis sone en dom i fengsel.

Britain Phone Hacking Rebekah Brooks

GIKK FRI: Rebekah Brooks ble frikjent på alle punkter tirsdag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Den tidligere redaktøren i den nå nedlagte britske tabloidavisa News of the World, Rebekah Brooks ble frikjent på alle punkter.

17. juli 2011 ble hun arrestert, mistenkt for å ha kjent til og satt i system avlytting og overvåking av telefonene til folk avisen skrev saker om.

Rettssaken mot Brooks og sju andre tilknyttet den nå nedlagte Murdoch-avisen News of the World har pågått siden oktober i fjor. Nå er altså rettssaken over og en av avishistoriens største skandaler er oppklart, med mindre det skulle komme en ankerunde.

Storbritannias statsminister beklager

Andy Coulson, tok over stafettpinnen til Brooks, og var redaktør i avisen fra 2003 og til 2007, da han måtte gå av etter avsløringen om at en av avisens reportere hadde drevet med ulovlig telefonovervåkning.

Britain's Prime Minister David Cameron

HAR NEKTET LENGE: Storbritannias statsminister, David Cameron.

Foto: POOL / Reuters

At Andy Coulsson ble funnet skyldig stiller umiddelbare spørsmål rundt Storbritannias statsminister David Cameron, som ansatte ham som kommunikasjonsdirektør kun få uker etter at han sluttet i News of the World.

Cameron, har ifølge The Guardian, brukt de siste sju årene på å nekte på at han visste noe om avlyttingsskandalen. I 2011, DA Coulsson ble arrestert, gikk han hardt ut både mot britisk presse, politi og politikere og varslet full oppvask i media.

Statsminister David Cameron beklager at han ansatte Andy Coulson i 10 Downing street.

– Jeg tar det hele og fulle ansvaret. Jeg er veldig lei meg for at jeg ansatte ham, den avgjørelsen var feil og det er jeg veldig klar på, sier han til BBC.

– Da vi skulle ansette ham spurte vi ham om hva han visste om avlyttingsskandalen, han sa at han ikke kjente til det. Vi stolte på ham og ga ham en ny sjanse. Det skulle vi ikke ha gjort. Når det er sagt har ingen noen sinne klaget på jobben han har gjort for meg, men å ansette ham den gangen var galt, sier Cameron til BBC.

Prins William startet det hele

Det var ingen ringere enn prins William som startet det som ble tidenes troverdighetsskred for britisk presse.

Prins William og hertuginne Kate

KONGELIG HACKING: Journalister i News of the World hacket seg inn på telefonen til Kate Middelton og hadde tilgang til telefonsvareren til prins William og prins Harry.

Foto: Rick Rycroft / Ap

News Of The World publiserte tilbake i november 2005 en artikkel som inneholdt detaljer om et møte prinsen skulle delta på. Det ble fattet mistanke om at telefonen var blitt hacket, og politiet ble koblet inn.

Senere skulle det komme frem at overvåkingen av kongelige telefoner langt fra var det eneste nyhetsredaksjonen drev med. Det kom beskyldninger om at flere politikere, kjendiser og ofre for både terror og kriminalitet var utsatt for det samme.

Avlyttingsskandalen brer om seg

I 2011 inngikk News International et forlik med familien til den drepte tenåringen Milly Dowler i Storbritannia.

Da Milly Dowler forsvant i 2002 øynet avisa en mulighet for å finne fakta i saken på egen hånd. I tillegg til å avlytte meldingene på 13-åringens telefon, skal de ha slettet flere meldinger da svareren ble full - for å gi plass til nye. Dette skal ha forledet Dowlers pårørende og politiet til å tro at hun fortsatt var i live.

Seks måneder senere ble hun funnet drept.
Den britiske avisa skal også ha avlyttet telefonene til pårørende etter London-bombene i 2005.

Jude Law og Sienna Miller

KJENDISHACKING: Både Jude Law og Sienne Miller skal ha blitt hacket av britiske tabloidjournalister.

Foto: MAX NASH / AP

Avlyttet kjendiser

Hugh Grant, Sienna Miller, Jude Law, Sadie Frost og Ashley Cole er blant kjendisene som ble avlyttet av skandaleavisa. I 2012 godtok 19 av de britiske kjendisene som fikk telefonene sine hacket og avlyttet av News of the World et forlik med aviseierne.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.