Hopp til innhold

Den fjerde statsmakt for retten

LONDON (NRK:no): Det er en av avishistoriens aller største skandaler, med en rolleliste uten sidestykke. Kongelige, filmstjerne, terrorofre og tiltalte med bindinger til Storbritannias statsminister er alle involverte. Nå starter rettssaken etter avlyttingsskandalen i tabloidavisen News Of The World.

Rebekah Brooks

Tidligere redaktør Rebekah Brooks (innfelt) er en av de som skal for retten mandag.

Foto: Adrian Dennis/Stefan Wermuth / AFP/Reuters

Andy Coulson

Andy Coulson gikk fra å være redaktør for News of the World til å blir mediasjef for David Cameron.

Foto: Carl Court / AFP
Rebekah Brooks

Rebekah Brooks på vei til en rettshøring i i desember 2012. Mandag starter selve rettssaken.

Foto: Carl Court / AFP
News of the World

På sitt beste var News of the World en hardtslående avis som avslørte overgrep. Her fra 12. februar 2006 da den avslørte overgrep begått av den britiske hæren i Irak.

Foto: Alessandro Abbonizio / AFP
Clive Goodman

Tidligere hoffreporter Clive Goodman ble arrestert i 2006.

Foto: Carl de Souza / AFP
News of the World

Siste utgave av News of the World kom ut søndag 10. juli 2011.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Det har gått mer enn to år siden den skandaleombruste søndagstabloiden News Of The World ble lagt ned, etter at det ble avslørt at avisen hadde avlyttet kongehuset, flere filmstjerner, idrettskjendiser og ofre for kriminalitet og terror.

Avisen som gjennom 168 år hadde produsert skandaleoppslag og oppsiktsvekkende nyheter, var selv blitt forsidestoff. I morgen møter to tidligere sjefredaktører i retten. Begge med nære bånd til statsminister David Cameron.

Ja vel, herr statsminister

Rebecca Brooks var tidenes yngste redaktør for tabloidavisen fra 2000-2003, før hun senere ble redaktør for søsteravisen The Sun.

Hun ble senere ansatt i konsernledelsen til eierselskapet, News International, eid av mediemogulen Rupert Murdoch. I tillegg var hun og mannen omgangsvenner med David Cameron og hans kone.

17. juli 2011 ble hun arrestert, mistenkt for kjent til og satt i system avlytting og overvåking av telefonene til folk avisen skrev saker om.

Andy Coulson, tok over stafettpinnen til Brooks, og var redaktør i avisen fra 2003 og til 2007, da han måtte gå av etter avsløringen om at en av avisens reportere hadde drevet med ulovlig telefonovervåkning.

Han begynte da sporenstreks som rådgiver for David Cameron, som var relativ fersk leder av det konservative partiet.

I 2011 hadde overvåkningsskandalen vokst i størrelse, og han måtte igjen si opp jobben, da hadde hans sjef vært statsminister i over et halvt år. Han har nektet for å kjenne til telefonhackingen.

Kongelig overvåkning med mer

Det var ingen ringere enn prins William som startet det som ble tidenes troverdighetsskred for britisk presse.

News Of The World publiserte tilbake i november 2005 en artikkel som inneholdt detaljer om et møte prinsen skulle delta på. Det ble fattet mistanke om at telefonen var blitt hacket, og politiet ble koblet inn.

Året etter ble News Of The Worlds hoffreporter Clive Goodman, en privatetterforsker og en av avisens medredaktører arrestert, mistenkt for å ha brutt seg ulovlig inn på telefoner hos ansatte på Buckingham Palace. Fire måneder senere dømmes hoffreporteren og medredaktøren til fengsel, og sjefredaktør Andy Coulson gikk altså av.

Senere skulle det komme frem at overvåkingen av kongelige telefoner langt fra var det eneste nyhetsredaksjonen drev med. Det kom beskyldninger om at flere politikere, kjendiser og ofre for både terror og kriminalitet var utsatt for det samme.

Flere mobilselskaper fortalte at minst 100 av deres kunder var blitt utsatt for hacking, politiet fant senere ut av dreide seg om opptil 4.000 personer.

Avisimperiet vakler

Avsløringer om folk er overvåket fortsetter å bli kjent, og presset er enormt mot både News Of The World og eierselskapet News International – et av verdens mektigste medieselskaper. Rupert Murdoch, som er selskapets eier, tvinges etter hvert til å legge ned avisen.

News Of The World tok farvel med sitt publikum 10. juli 2011, 168 år som en av britisk avishistories største suksesser hadde endt i rennesteinen, og øyriket var en søndagsavis fattigere.

Skjønt, det tok ikke lang tid før News Of The Worlds ukespublikasjon, The Sun, kom på banen med søndagsutgave. 21. februar 2012 var den på plass i avishyllene, ikke uten hevede øyenbryn hos kritikerne. Men, fortsatt er avisen britenes absolutte favoritt, med over to millioner solgte aviser daglig.

Så sent som i sommer ble et lydopptak lekket hvor Rupert Murdoch sa til sine medarbeidere i den samme avisen at etterforskningen var storm i et vannglass, og at han eller etterfølgeren skulle ta godt vare på journalister som eventuelt endte opp i fengsel.

Lang rettssak

Rettssaken som starter i morgen er regnet å skulle ta minst tre måneder, men enkelte tror den kommer til å strekke seg over nesten det dobbelte. Rettsbygningen her i London har satt opp en egen pressesal ved siden av rettssalen der selve saken skal gå, for å få plass til alle.

De tiltalte benekter å ha satt overvåkingen inn i system, men må regne med å måtte fortelle om mange av avisens kontroversielle arbeidsmetoder gjennom en årrekke.

Sjekkhefte-journalistikken, hvor kilder ble godt betalt for å stå frem, vil trolig bli det minst interessante for retten å høre.

Den fjerde statsmakt står tiltalt for brudd mot de tre øvrige, det kan fort få konsekvenser for maktforholdet mellom dem for ettertiden.

SISTE NYTT

Siste nytt