Cameron truer aviser som skriver om spionlekkasjer

Den britiske statsministeren David Cameron sier at regjeringen trolig vil gå til aksjon mot aviser som ikke viser det han kaller «samfunnsansvar» når det gjelder lekkasjer om spionasje.

David Cameron

David Cameron

Foto: Francois Lenoir / Reuters

– Hvis de (avisene red.anm.) ikke viser noe samfunnsansvar blir det vanskelig for regjeringen å holde seg unna og ikke gjøre noe, sa Cameron i det britiske parlamentet mandag ettermiddag.

Videre sa han at den britiske avisen Guardian hadde publisert det han kalte skadelig materiale etter at avisen hadde gått med på å ødelegge sensitivt materiale den hadde tilgang til.

Det er uklart akkurat hva Cameron mente Guardian har publisert som er skadelig, men torsdag i forrige uke avslørte avisen at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA skal ha overvåket mobiltelefonene til 35 statsledere.

Avsløringene har ført til sterke reaksjoner fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel og andre europeiske ledere, og har forsuret det transatlantiske forholdet.

– Hjelper fienden

Guardian-redaktør Alan Rusbridger

Guardian-redaktør Alan Rusbridger

Foto: AP

Dagen etter Guardians siste avsløringer, fredag, anklaget Cameron Snowden og ikke navngitte aviser for å hjelpe Storbritannias fiender med å unngå overvåkning av etterretningsvesenet, og sa at det førte til at det er vanskeligere å holde Storbritannia trygt.

Avsløringen rundt den britiske avlyttingsavdelingen GCHQ og dens samarbeid med USA har vært pinlige for den britiske regjeringen og har provosert mange av det konservative parties parlamentsmedlemmer.

I parlamentet i dag gjorde Cameron det klart at han helst så at avisene utviste selvsensur, men nevnte også muligheten for pålegg fra myndighetene.

– Jeg ønsker ikke å bruke rettslige forføyninger eller publiseringsforbud eller andre tøffe tiltak. Det er mye bedre å appellere til avisenes sans for samfunnsansvar, sa statsministeren.

Er blitt truet før

Guardian har vært verdensledende i avsløringene etter lekkasjene fra varsleren Edward Snowden.

I august i år skrev avisens redaktør Alan Rusbridger at Guardian var blitt truet av britiske myndigheter til å ødelegge to PC-er.

Det er også kommet frem at statsminister David Cameron personlig ga sin øverste og mest betrodde tjenestemann ordre om å få The Guardian til å gi fra seg omstridte etterretningsdokumenter.

SISTE NYTT

Siste nytt