Hopp til innhold

Raste mot Ibsenpris-vinner

Ibsenprisvinner Peter Handke ble møtt av sinte demonstranter som ropte «Fascist, fascist» utenfor Nationaltheatret. Takketalen brukte han til å argumentere for sitt syn på Balkan-konflikten.

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic. I dag hadde flere møtt opp for å vise sin motstand da forfatteren skulle motta prisen.

Prisvinneren svarte med å bruke deler av takketalen til å argumentere for sitt politiske synspunkt på Balkan-konflikten.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, leser han videre fra manuset sitt.

Mange av dem som møtte opp for å demonstrere utenfor Nationaltheateret har en gang rømt fra Milosevics regime. En mann Handke støtter. Han holdt tale i Milosevics begravelse.

– Hårreisende

Søndag ettermiddag var det duket for prisutdeling på Nationaltheatret og 2,5 millioner kroner skal overleveres forfatteren.

Men reaksjonene har ikke latt vente på seg mot vinneren av prisen, som er opprettet av den gang Kultur- og kirkedepartementet i 2007.

Edin Kadribegovic

SINT: Edin Kadribegovic mener det er en skandale at Handke får prisen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Handke beskyldes for å bagatellisere serbiske overgrep under Balkankrigene. En av dem som reagerer, er Edin Kadribergovic i Bosnia-Hercegovina Forbundet i Norge. Han står i spissen for dagens demonstrasjon.

Han har flere ganger uttalt at det er en skam for Norge at Handke får prisen og at han håper at forfatteren leverer prisen tilbake.

I et debattinnlegg i Aftenposten ba han om at prisen må annulleres og at juryen må avsettes.

– Handke sår tvil om hvem som har stått bak de største massakrene på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik heder til Handke gir ringvirkninger som har stor betydning utenfor Norges grenser, at det skaper aksept for å tvile på Den internasjonale domstolens arbeid i den best dokumenterte krigen noensinne, skriver han.

I forbindelse med dagens demonstrasjon sier han til NRK at det er hårreisende at han får prisen.

– Betyr det at Norge og kulturministeren støtter hans syn? spør han.

Her kan du se video fra demonstrasjonen:

Utenfor Nationaltheatret

– Fortjener prisen

En av dem som støtter juryen og valget av Peter Handke er tidligere vinner Jon Fosse.

Jon Fosse

STØTTE: Forfatter Jon Fosse mener Peter Handke er en verdig vinner.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg mener han fortjener prisen for sitt forfatterskap, sa han like før han gikk inn på Nationaltheatret.

Ivar Amundsen er honorær konsul for Bosnia-Hercegovina, og har vært engasjert i 22 år, etter han også startet foreningen «La Bosnia leve».

– Det er begått en stor, moralsk feil. Handke har bekjent seg som en uforbeholden tilhenger av den serbiske fascismen som førte til krigene på Balkan etter oppløsningen av Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet, sier han.

Han mener også det er svært problematisk med Handkes forhold til den serbiske presidenten Slobodan Milosevic og den serbiske lederen i Bosnia, Radovan Karadzic.

Agnes Beate og Ivar Amundsen

PROTEST: Ivar Amundsen, honorær konsul i Bosnia-Hercegovina, og kona Agnes Beate hadde møtt frem for å protestere.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Begge var hovedansvarlige for blodbadet i Bosnia som tok over 100 000 liv, og begge ble sendt til Krigsforbrytertribunalet i Haag.

Han mener Norge må ta avstand:

– Han har vist sympati for fascisme, han har fornektet folkemord, og han støtter en av de verste krigsforbryterne vi har hatt i Europa siden 2. verdenskrig. Det må vi ta avstand fra, sier han.


I et innlegg i VG skriver han også at det er skammelig at Handke besøkte Milosevic i fengslet og hyllet ham senere i en tale i hans begravelse.

– Er ikke diskvalifisert

Formann for juryen, Per Boye Hansen, sa tidligere denne uken at Peter Handke fortjener prisen for sin mangeårige innsats for teater og scenekunst. Juryen har et samlet syn i at forfatteren er riktig vinner.

Peter Handke og Per Boye Hansen

TIL UTDELING: Her kommer Peter Handke sammen med formann i juryen, Per Boye Hansen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Juryen har en samlet holdning til at Handke har sin personlige rett til å si det han har sagt og gjøre det han har gjort. Vi stiller oss distansert til beskyldninger om at han er en politisk ekstremist og påstander om at han er en overgriper. En samlet jury mener at dette ikke diskvalifiserer han fra denne prisen, sa Boye Hansen til NRK.

Dette gjentok han i dag utenfor Nationaltheatret.

Her kan du lese juryens begrunnelse:

«Det er lett å betrakte Peter Handke som Henrik Ibsens fullstendige motsetning. Han er epikeren, oppfinneren, og en trent forteller gjennom sine oversettelser av antikke drama for scenen», heter det i juryens begrunnelse. De to har likevel mye til felles, fortsetter juryen, og kanskje én særlig avgjørende egenskap.

Peter Handke

TAKKET: Peter Handke refererte blant annet til demonstrantene fra scenen.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Oppdagelsesevnen. Du kan lese hele juryens begrunnelse på Ibsenprisens hjemmesider.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters