Hopp til innhold

Skrev om bombedrama før 22. juli. – Jeg tenkte at det er jo helt likt!

Radioteatret spilte kort tid før 22. juli inn et stykke om et bombeangrep i Oslo sentrum med over åtti drepte barn. Hørespillet blir nå stoppet. – Han er jo nesten klarsynt, sier skuespiller Jannike Kruse om manusforfatteren.

Terror rammer Norge

Oslo 22. juli 2011 ble ikke helt ulikt manuset Vegard Steiro Amundsen skrev flere måneder i forveien.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Jannike Kruse som politi i radioteaterets «Lucifers by»

Jannike Kruse spiller hovedrollen i «Lucifers by» der en bombe i Oslo sentrum dreper åtti barn.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

«Noen bomber Stortinget under 25 års markeringen for at de kongelige er drept. Over åtti barn dør i angrepet, og det mistenkes at det er høyreekstreme som står bak.»

Det er handlingen på radioteaterets «Lucifers by», som egentlig skulle ha premiere på NRK P2 i begynnelsen av september.

Slik blir det naturligvis ikke.

– Etter det som skjedde 22. juli gikk det ikke lang tid før jeg begynte å tenke på sendingen. På et redaktørmøte i NRK ble det bestemt at det ikke skulle sendes, og den avgjørelsen var egentlig ikke så vanskelig å ta, forteller instruktør Else Barratt-Due til NRK.no.

Skuespiller Jannike Kruse har hovedrollen som politikvinnen Maja, som er ansatt i PST.

– Jeg tenkte først ikke på stykket da det smalt, men da vi skulle ta bilder til CDen slo det meg: shit, dette er helt likt! Jeg fikk helt vondt av forfatteren, som har gjort en så grundig jobb, sier Kruse til NRK.no.

– Veldig ubehagelig

Manusforfatter Vegard Steiro Amundsen

Manusforfatter Vegard Steiro Amundsen har skrevet et stykke som er skremmende likt terrorhandlingene i Oslo sentrum.

Foto: Privat

Manuset er det 25 år gamle Vegard Steiro Amundsen fra Tromsø som har skrevet, og han fikk seg en støkk da det virkelige terrorangrepet i Regjeringskvartalet var et faktum.

– Det var veldig ubehagelig. Plutselig ble det veldig nært, sier Steiro Amundsen til NRK.no.

Han hentet inspirasjon fra serien fra andre terrorrammede land, for eksempel USA, og ville vise hvordan andre terrorrammede land har reagert - nærmest som en advarsel.

– Jeg ville skrive om hvordan et samfunn reagerer etter at noe slikt har skjedd. Mange land lukker seg, sier manusforfatteren.

Han er spesielt glad for å se reaksjonene som kom i det faktiske Norge – som kjent ble de stikk motsatt av utfallet i manuset hans.

VIDEO: Stoltenberg: – Vårt svar er mer demokrati og mer åpenhet

Deltok i blomstertoget

I en av scenene i «Lucifers by» kjører PST-ansatte Maja rundt i Oslo - uten mål og mening.

Hør klippet her:

Her blir hun møtt av innbyggernes reaksjoner - de møter terrorhandlingene med levende lys.

Et hav av lys sperrer plutselig veien. Urolige lys. Jeg tror først jeg ser syner. Det er mennesker med fakler. De går forbi meg i en endeløs strøm, sørgende i stillhet. Det må være tusenvis av dem samlet, på tross av alt.

Maja, hovedrollen i serien

Manusforfatteren sto selv i blomsterhavet på Rådhusplassen 25. juli - og opplevelsen var ikke ulik det han hadde forestilt seg.

– Det var ganske spesielt. Mye av jobben man gjør som manusforfatter er jo å sette seg inn i hvordan folk vil reagere, sier 25-åringen.

Dilemma med sendestart

«Lucifers by» - med skuespillere som Nicolai Cleve Broch, Lasse Kolsrud, Fridtjov Såheim, Lasse Lindtner og Jan Martin Johnsen - skal etter planen sendes i desember.

– Det vil bli grundig vurdert før den sendes. Vi må nesten bare vente og se, det er vanskelig å si nå, sier Else Barratt-Due.

– Radioteater er et sterkt visuelt medium - det er bilder som vi skaper oss. Nå er landet inne i en sorgreaksjon, men også i en bearbeidingssituasjon. Da må vi spørre oss hvilke bilder vi skal tilby våre lyttere nå, sier Barratt-Due.

Jannike Kruse mener vi ikke kan stoppe underholdning på grunn av det som har skjedd.

– Men når er det greit å sende det? Det er et skikkelig dilemma. Vi har jo gjort alt vi kan for å få det så virkelighetsnært som mulig, og dette skulle liksom bli så fint, sier hun.

Måtte stoppe etter 11. september også
Video Niveanatt

Jon Øigarden hadde hovedrollen i Radioteatrets «Niveanatt», som ble stoppet etter 11. september.

Foto: Nyhetsspiller

Dette er imidlertid ikke første gang Radioteateret har måttet utsette stykker med for virkelighetsnært innhold. For ti år siden skulle de sende jubileumsstykket «Niveanatt».

Handlingen i «Niveanatt» dreier seg om et terrorangrep mot den amerikanske ambassaden i Oslo, og at USA deretter angriper Norge, som for anledningen også er utmeldt av NATO.

Dette ble imidlertid for hard kost kort tid etter terrorangrepene i USA 11. september, og NRK-ledelsen utsatte også den gang radiosendingen. Episodene ble i stedet lagt ut på NRK.no.

HØR ET UTDRAG FRA «NIVEANATT» HER:

Kulturstrøm

 • Ny sjef for Teater Ibsen

  Styret ved Regionteateret i Vestfold og Telemark, Teater Ibsen, har tilsett Katharina Berg Skomedal (37 år) som ny direktør.

  Katharina har ein allsidig og bransjerelevant erfaring med utdanninga si frå Royal Academy of Dramatic Art, Rotterdam School of Management og London School of Economics.

  Katharina kjem til Teater Ibsen etter fleire roller i Lund-gruppa, nå seinast i rolla som Finance & HR Manager i Lunds Tivoli. Ho har tidlegare jobba ved Gullbring Kulturhus som dagleg leiar og arrangementsansvarleg.

 • Ny direktør for Henie Onstad Kunstsenter

  Anne Hilde Neset er ansatt som direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Neset kommer fra stillingen som direktør for Kunstnernes Hus.

  Neset overtar stillingen fra nyttår og etterfølger Tone Hansen som fra 1. oktober overtar som direktør ved Munch-museet.

 • «Krigsseileren» er Norges Oscar-kandidat

  Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

  Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

  Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.

  I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske».Den kom på den endelige nominasjonslista, men uten å vinne.