PST-sjefen: – Nordmenn kan føle seg trygge

PST-sjef Janne Kristiansen mener nordmenn kan føle seg trygge, drøye to uker etter terrorangrepene i Norge. Terrorekspert Thomas Hegghammer mener sannsynligheten for nye angrep avhenger av om Behring Breivik var alene eller ikke.

Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen mener man nordmenn kan føle seg trygge, drøye to uker etter terrorangrepene i Norge.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Vi må ikke la frykten ta overhånd, da oppnår terroristene det de ønsker, sier Janne Kristiansen (58) i et intervju med Dagbladet Magasinet , drøye to uker etter at Anders Behring Brevik drepte til sammen 77 mennesker i Oslo og på Utøya.

– Vi må være rasjonelle oppi dette. Vi lever i et fritt og godt land, og da må vi være klar over at disse tingene kan skje sånn som verden er i dag, sier Kristiansen.

– Kun et spørsmål om tid

I et annet intervju Magasinet gjorde med Kristiansen i august i fjor, blir PST-sjefen spurt om det «bare er et tidsspørsmål før vi opplever et terrorangrep i Norge».

Svaret Kristiansen gir er kort, men presist.

– Ja. Ikke alt kan avverges.

Terrorekspert ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer, sier at det alltid vil være en sjanse for at terror kan skje, selv om den ikke er stor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Janne for landet

I et intervju med Magasinet i for, sier Janne Kristiansen at det bare er et spørsmål om tid før det skjer et terrorangrep på norsk jord.

Foto: FAKSIMILÉ / Dagbladet

– Det er ingen som vil si at det er en stor sjanse for at det kunne skje, men den vil alltid være større enn null. Jeg tror dette ble sagt for å informere publikum, sier Hegghammer til NRK.

I intervjuet fra 2010 trekker PST-sjefen frem radikalisering, og at Europa har blitt sett på som et mål for militante islamister.

– Terrorens fremste våpen er ikke å drepe ti eller tyve mennesker, men frykten den skaper. En av mine viktigste oppgaver er å vise at vi har kontroll. Jeg skal vise samfunnet at det ikke er noe å frykte, sa Kristiansen i fjor.

Anders Behring Breivik

PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere fortalt at terrorsiktede Anders Behring Breivik sto på en liste over nordmenn som hadde handlet fra et firma som selger blant annet kjemikalier.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Forberedt på at ting kan skje

Da PST la frem sin åpne trusselvurdering i feburar i år, uttalte Kristiansen at «det ville være naivt å tro at det ikke vil skje forsøk på terror i Norge som PST ikke hadde sett på forhånd».

I lørdagens intervju med Magasinet blir Kristiansen spurt om PST så terroraksjonen 22. juli komme.

– Vi er en beredskapsorganisasjon, vi er forberedt på at ting kan skje, men det er klart... Noe så stort som dette, det er spesielt, sier Kristiansen.

Hegghammer mener det helt rimelig at PST-sjefen sier at det vil være forsøk på terrorisme som PST ikke får med seg.

– Det er en helt rimelig påstand, i og med at terrorisme er fryktelig vanskelig å forutsi, også med tanke på de lovpålagte forutsetningene PST jobber ut fra. Terrorisme er på generelt grunnlag veldig vanskelig å forutsi, fordi det er sjeldne hendelser som involverer få mennesker, sier Hegghammer.

Forsker Thomas Hegghammer

Terrorekspert Thomas Hegghammer mener sannsynligheten for nye angrep avhenger av om Behring Breivik var alene eller ikke.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

– Han er det sikkerhetstjenestene frykter mest

Da trusselvurderingen ble lagt fram i februar, sa forsvarsminister Grete Faremo at vi bor i verdens tryggeste land. I lørdagens intervju blir Kristiansen spurt om dette fortsatte er tilfelle, etter Anders Behring Breiviks ugjerninger.

– Dette har ikke endret helhetsperspektivet vi har. Vi har satt i gang mye sikkerhet rundt denne situasjonen, men det er snakk om én person. Jeg er ikke psykiater, men om han ikke er gal, så er han i alle fall helt annerledes enn andre mennesker. Han er en ensom ulv, han er det sikkerhetsjenestene over hele Europa frykter aller mest, sier Kristiansen.

Terrorekspert Hegghammer mener det er avgjørende for trusselbildet i Norge om Behring Breivik virkelig var alene om ugjerningene.

– Hvorvidt trusselbildet er endret av Breivik-aksjonen, avgjøres av om det er en del av en trend, om han handlet i samarbeid med andre. Og det vet vi ikke ennå, sier Hegghammer.

– Hvis Breivik var alene, påvirkes ikke trusselbildet vesentlig av aksjonen hans.

– Større risiko for å bli drept i trafikken

– Det er litt statistikk i dette også. Rent fysisk føler vi nå at dette har et enormt omfang. Terroren destabiliserer, berører hele folket. Hadde det vært en flyulykke, ville like mange vært drept, men vi hadde ikke motforestillinger mot å fly. Du kan kjøre til Moss og det er kjempefarlig. Jeg har aldri vært nærmere døden enn på E6. Du kan krysse gata, det er farlig det det også, sier Janne Kristiansen.

PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere fortalt at terrorsiktede Anders Behring Breivik sto på en liste over nordmenn som hadde handlet fra et firma som selger blant annet kjemikalier, men at det ikke var mulig å fange at Behring Breivik var farlig.

– Vi får masse informasjon om veldig mange mennesker. Vi har ikke lov til å uten videre legge slik navn inn i våre registre, men vi sjekket om vi hadde noe annet på personene på listene, om det var noen som kunne knyttes til annen informasjon vi har, men vi hadde overhodet ingenting på Behring Breivik. Han har levd utrolig lovlydig, sa Kristiansen til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger