Prisen ingen klarer å gjette

Det er verdens viktigste litteraturpris, men ingen har noen gang klart å tippe hvem som får den. Men én ting er sikkert, den som vinner må levere høy kvalitet.

Hvorfor ropes det äntligen når mottakeren av Nobelprisen i litteratur blir annonsert?

En merkelig tradisjon har fulgt tildelingen av Nobels litteraturpris i alle år. Hør godt etter klokka 13.

I fjor var den overraskende vinneren artisten, låtskriveren og poeten Bob Dylan, og året før vant russiske Svetlana Aleksijevitsj, som skriver sakprosa.

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim tror Svenska Akademien, som bestemmer hvem som får prisen, vender tilbake til den litterære hovedveien i år, men hun vet det ikke.

Marta Norheim

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim er like spent som alle andre på hvem som får Nobels litteraturpris.

Foto: Samlaget

– De utvider rammen hele tiden. Tidlig i historien gikk den bare til europeiske menn, siden oppdaget de kvinnene og resten av verden. Noe nytt, dramatisk linjeskifte tror jeg likevel ikke på, sier hun.

Kan ikke sutre

En norsk forfatter har ikke vunnet prisen siden 1928, da vant Sigrid Undset.

– I mange år har Jon Fosse vært med på listen, uten å ha nådd helt til topps. Men Norge er et lite land i verden, så vi skal ikke sutre over at vi ikke har fått den på mange år, sier Norheim.

Men altfor ofte har den gått til forfattere fra Europa og USA.

– I år er det kanskje Afrika eller Asias tur, sier hun.

Gjøre oss til bedre mennesker

I tidligere år skulle prisen gå til forfattere som pekte ut det Svenska Akademien kalte «en idealistisk ricktning».

– Det er jo et gåtefullt utsagn, en litteratur som fremmer noen idealer ville gjøre oss til bedre mennesker. Det var tidsånden den gang. Nå tror en kanskje ikke at litteraturen skal spille den rollen. Så det kriteriet er ute.

Hva ser de etter?

– Det skal være høy kvalitet og det skal være et forfatterskap, ikke en enkeltbok. Popularitet er ikke et tema. Prisen kan løfte frem forfattere som kan BLI kjente, heller enn at de gir prisen til noen som allerede er kjente.

Så det kan godt hende at vi alle blir stående som et spørsmålstegn når en tilhører i salen i dag kan rope sitt «Ântligen».

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag