– Fanger britenes trøbbel med følelser

Så er det klart. Den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro får årets nobelpris i litteratur. – Han fanger helt presist hvor lite kontakt med følelsene sine britene har, sier kulturjournalist i NRK, Siss Vik.

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro får Nobels litteraturpris for 2017

Foto: JASON MERRITT / AFP

Kjærlighetshistorien i filmen og boken «Resten av dagen» handler om en butler som forelsker seg i en hoffdame på et gods. De klarer ikke å bryte barrieren. Samtidig er andre verdenskrig under oppseiling, noe godseieren lukker øynene for. I 1993 ble boken filmatisert med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene.

– Det er en virkelig god roman, som er oversatt til norsk med tittelen «Resten av dagen», sier Siss Vik.

Født i Japan

Kazuo Ishiguro er britisk forfatter, men født i Nagasaki i Japan.

Familien flyttet til Storbritannia i 1960. Da var han fem år gammel. De bosatte seg i Surrey. Han har studert kunst og litteratur i Storbritannia, ved Universitetet i Kent, og Universitetet i East Anglia, i Norwich i England. Hans nåværende bosted er London.

Hans bøker er oversatt til førti språk.

Romanen «Gå aldri fra meg» ble anmeldt av NRK i 2006.

Hans nyeste roman har tittelen «En kjempe begravd», som ble utgitt våren 2015. Den er også oversatt til norsk. Han er rangert på avisen The Times` liste over «De 50 største britiske forfattere siden 1945». Romanen «Never Let Me Go» er også filmatisert.

Han har fått priser før:

  • Bookerprisen (1989) for romanen «The Remains of the Day”
  • Whitbread Prize (1986) for romanen “An Artist of the Floating”
  • OBE – Order of the British Emire (1995)

Tilbake til starten

Agnes Moxnes

AGNES MOXNES mener at Svenska Akademien har sett på Nobels testamente en gang til

Foto: NRK

Svenska Akademien begrunner pristildelingen med at Kazuo Ishiguro viser en stor følelsesmessig styrke.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tenkte dette da begrunnelsen kom:

– Han skriver litteratur i forlengelsen av de store folkevandringene i verden i dag. Vi lever i en tid hvor mange er på flukt og hvilke påkjenninger det utsetter mennesket for. Jeg tenker her at man har gått tilbake til testamentet til Alfred Nobel, og skriver bøker som har en mer idealistisk retning om hva det vil si å være menneske.

– Med stor kraft

– Han skriver romaner med stor emosjonell kraft, og har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden, heter det i Svenska Akademiens begrunnelse.

Anne Cathrine Straume

ANNE CATHRINE STRAUME mener dette er en miljøbevisst forfatter

Foto: Knut Reidar Andresen / NRK

Viktige temaer

Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume i NRK er også overrasket over valget, fordi han har vært tippet av få.

– Han skriver om viktige temaer. I den siste romanen «Never let me go» handler det om barn på en kostskole som blir avlet fram som donorer for andre. Ulike deler av kroppen blir operert bort. De er en del av en reservebank.

– Han diskuterer teknologi, er miljøbevisst, og diskuterer hvilken vei vi er i ferd med å gå, sier Straume. Boken er også filmatisert.

Kulturstrøm

  • Cirque Du Soleil til Trondheim

    Det blir nysirkus-show fra Cirque Du Soleil i Norge i 2020. Forestillingen «Corteto» spilles i Trondheim spektrum i september. Det kanadiske underholdningsselskaper er verdens største innen nysirkus, og spiller forestillinger i hele verden.

    Fra Cirque Du Soleil sitt show Corteo
    Foto: Cirque Du Soleil