NRK Meny
Normal

Posesaus er ut!

Er du lei posesaus og vil lage en saus gjestene dine sent vil glemme? Følge med på dagens kokkeskole, Lise viser deg hvordan du lager saus til fest.  

Lises kokkesloke, festsauser
Foto: NRK

Sauser til fest

God kraft eller buljong er selve grunnlaget for sausen. Kvaliteten avgjør hvor god sausen blir og derfor bør den kokes med omhu.

Noen tips til kraftkoking:

Alle ingredienser må være ferske og av god kvalitet. Start med å skyll vekk evt. blodrester.

Til brun kraft, brunes beina i stekeovnen eller i en panne. La grønnsakenen brunes med de siste 5 minuttene. Tilsett alltid kaldt vann, varmt vann gjør kraften grumsete. Bruk ikke for mye vann, tilsett heller mer om nødvendig.

Kraften skal trekke ved kokepunktet, ikke fosskoke. Fjern skum og fett regelmessig. Sil den ferdige kraften igjennom en finmasket sil og avkjøl.

Ikke kok kraften for lenge, da kan du risikere at den bli tung og smakløs. Ett unntak er kalvekraft, den tenger mange timer.

Noen sausetips:

Reduksjon er viktig. Mange sauser lages uten jevning, men blir redusert (kokt inn) til riktig konsistens.

Ofte tilsettes smak som vin, fruktsafter, krydder, aromater eller eddik. Gjør dette på et tidlig tidspunkt og la smak og kraft få koke inn til ønsket konsistens.

Skal du f.eks lage en appelsinsaus er det vanlig å begynne med å smelte sammen litt sukker og eddik til karamell for så å tilsette kraft og appelsinsaft. Sausen småkokes videre til ønsket konsistens før den smakes til med salt, pepper og sitronsaft. Sukker og eddik er ofte utgangspunkt for sursøte sauser.

Skal du f.eks lage en rødvinsaus begynner du med å redusere rødvin og hakket sjalottløk med en tredel, tilsett kraft og kok inn.

Bruk skarpe krydder, urter og brennevin med forsiktighet, og krydre alltid til slutt. Noen dråper sitron eller eddik frisker opp smaken, bitre sauser kan justeres med sukker eller noe annet søtt.

Fløte gjør sausen kremet og fløyelsaktig.

Pisk inn noen terninger kaldt usaltetsmør og sausen blir lettere, glattere, rundere og tykkere.

Prøv deg frem med en klype av ditt og en klype av datt. Bruk fantasien og sansene dine!

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.