Eggstremt anvendelig

Egget er som poteten - det kan brukes til alt!

Egg
Foto: Marie Melgård / NRK

Saftig eggerøre

Det er flere måter å lage eggerøre på, de fleste lager nok eggerøre i en panne eller tykkbunnet kjele. Det viktigste er uansett å ikke bruke høy varme. Tørr og i verste fall brun eggerøre er ikke spesielt godt. Prøv denne metoden neste gang.

Dette trenger du:

4 egg

4 ss fløte

2 ss smør, helst usaltet

salt og pepper

Slik gjør du:

Kok opp en kasserolle med vann.

Visp sammen egg, fløte, litt salt og pepper i en stålbolle eller lignende.

Sett bollen over vannbadet, skru ned varmen og rør til eggerøren stivner. Rør in kaldt smør i små terninger mot slutten. Eggerøren skal være bløt. Fyll den gjerne i eggeskall og topp med alt fra lakserogn til chorizopølse.

Fylte egg

Hardkok eggene og del dem i to. Ta ut eggeplommene og knus den med en gaffel i en bolle. Rør inn det du måtte ønske av smak. Smør, cremè fraiche, yoghurt eller majones gir eggmassen en bløt og delikat konsistens. Smak kan være alt i fra krabbekjøtt til mangochutney. Her følger en oppskrift på klassikeren "djevelegg".

Dette trenger du:

4 egg

4 ts dijonsennep

4 ts smør

1-2 ss finhakket rødløk

1 ss finhakket gressløk

Salt og pepper

Tabasco

Egg
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Hardkok eggene og del dem på langs.

Ha eggeplommene i en bolle og knus dem med en gaffel.

Rør inn sennep, smør, rødløk og gressløk. Smak eggemassen til med salt og pepper.

Ha noen dråper tabasco i eggehvitene og fyll i eggemassen.

Pynt med gressløk og bakt paprika i tynne strimler, eller et lett dryss med paprikapulver.

Posjerte egg

Posjerte egg er utgangspunktet til en rekke eggeretter med utrolige fancy navn.

Mest kjent er kanskje oeuf pochè Benedict hvor det posjerte egget anrettes på en skive ristet brød, dekkes med en skive stekt skinke og toppes med saus hollandaise.

Posjerte egg er like kult i varme salater som til sandwicher. Eller hva med å bytte ut speilegget med posjert egg neste gang du skal lage pyttipanne. Den kan forresten godt lages av laks, potet, søtpotet, løk og squash. Server med litt chilisaus.

Kjempegodt!

Egg
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik posjerer du egg:

Bruk ferske egg. Er eggene gamle vil hviten flyte ut under posjering.

Kok opp 1 liter vann og tilsett 3 ss eddik.

Knekk egget forsiktig i en kaffekopp.

Senk temperaturen noe slik at vannet syder, men ikke koker.

Hell forsiktig egget i vannet og posjer i 3-5 minutter. Plommen skal være flytende og plommen fast. Løft opp egget med en hullsleiv. Dryss over litt salt.