NRK Meny
Normal

Denne trenden bekymrer politiet

Mange publiserer bilder fra eget hjem i sosiale medier. – Dette kan utgjøre en risiko, sier Økokrim.

Politiet er bekymret over at mange publiserer på nett uten å tenke risiko eller konsekvens.

Trenden er nå at alt kan deles, ofte uten å tenke risiko eller konsekvens sier politiet.

– Risikoen oppstår når det er en link mellom hvem man er, hva man eier og hva man legger ut i sosiale medier, sier Kenneth Didriksen i kunst- og kulturminneavdelingen i Økokrim. Han jobber med saker knyttet til kunst og kulturminner, og bistår politidistriktene om det er nødvendig.

Didriksen sier at det å pub​lisere bilder av kunstobjekter som kan være av interesse for folk, sammen med personinformasjon, øker risikoen for tyveri.

Økokrim: Kenneth Didriksen i kunst og kulturavdelingen i Økokrim.

Økokrim: Kenneth Didriksen i avdeling for kunst og kulturminner i Økokrim.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Utvikling

Fra tidligere finnes det eksempler på bruk av magasiner i innbrudd. Didriksen trekker frem et eksempel fra Sverige, hvor et boligmagasin ble funnet i en bolig etter et tyveri.

– Det var ringet rundt de tingene de skulle stjele. Hele husets interiør var fremstilt i reportasjen, forteller han.

Les også: Selger drømmen med visningspoesi

Nå er det sosiale medier som er den nye bekymringen.

Populært

Innlegg og bilder av interiør og hjem er svært populært på sosiale medier. På bildedelingstjenesten Instagram, har det engelske #interior blitt benyttet nærmere 20 millioner ganger. Det norske ordet #interiør er blitt brukt omlag 1,8 millioner ganger.

En av de som legger ut bilder av interiør er stylist og interiørblogger Linda Elmin. Hun var nominert til årets interiørblogg under årets Vixen Blogawards for nettsiden hviit.no. Elmin legger sjeldent ut bilder fra eget hjem, og sier det er viktig å tenke over hva man deler.

Linda Elmin

Stylist og interiørblogger Linda Elmin står bak nettstedet hviit.no.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Hvis man publiserer bilder av dyre ting man eier, har på geotags for hvor man bor og en uke senere legger ut at man er på ferie eller bortreist, er det lett å forstå at huset tomt.

Les også: Jurymedlem mener bloggere flest er teknologisk bakpå

Vil holde hjemmet privat

Elmin sier man kan dele, men likevel bør være forsiktig.

«Vil man invitere hele nærbutikken inn i stua, eller la det være forebeholdt venner å se hjemmet ditt»

Stylist og interiørtblogger Linda Elmin

– Jeg tenker at man kan dele bilder og inspirere, men man bør ikke nødvendigvis geotagge med adressen.

Mobilfoto
Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Didriksen er enig at man kan dele bilder fra hjemmet, men råder til å for eksempel bruke et alias om man har verdifulle objekter som er lett å selge videre.

– Det kan foregå en faglig diskusjon rundt ting uten å fortelle akkurat hva man heter, hvor man bor og når man er på jobb.

Uten å tenke risiko

Didriksen forteller at dette påvirker politiets arbeid, blant annet ved at de nå må legge større vekt på digitale spor.

«Trenden er nå at alt mulig publiseres på sosiale medier, ofte uten å tenke på risiko for om det kan misbrukes.»

Kenneth Didriksen Kunst- og kulturminneavdelingen i Økokrim


Politiet råder til å tenke på hvilken konsekvens eller risiko som ligger i å publisere før man trykker på enter. Didriksen sier også at det er viktig å være oppmerksom på hva som er i bakgrunn på for eksempel selfies.

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix