Pokémon inntar verden på nytt

Nytt interaktivt Pokémon-spill rett til topps i App Store og Google Play. Får folk til å snuble over lik og trenge seg inn i bygninger på jakt etter fantasidyr.

Pokemon

KJENTE FJES: På slutten av 90-tallet og starten av 00-tallet ble Pokémon en verdensomspennende suksess. Her hovedpersonene Ash og Pikachu. Nå er igjen Pokémon på toppen av spillistene.

Alle som opplevde barndomsårene, eller som hadde barn, på slutten av 90-tallet og starten på 00-tallet har hørt om de japanske fantasidyrene «Pokémon».

I de 20 årene som har gått siden japaneren Satoshi Tajiri fant opp Pokémon, har serien omsatt for rundt 350 milliarder kroner gjennom videospill, kort, TV-serier, filmer og andre gjenstander, skriver E24.

Pokemon GO

SUKSESS: «Pokémon Go» har på under én uke inntatt førsteplassen over den mest nedlastede applikasjonen i både Apples og Googles butikker.

Etter å ha vært borte fra rampelyset en stund kan det virke som fantasidyrene er på vei tilbake. I forrige uke lanserte nemlig spillselskapet Nintendo sitt nye pokémon-spill «Pokémon Go» for amerikanske, australske og newzealandske mobilbrukere.

Ifølge teknologinettstedet Tech Crunch inntok spillet førsteplassen i Apples Appstore innen fem timer, og senere også topplasseringen i Googles Play Store.

Ifølge Reuters har spillet blitt installert på mer enn fem prosent av alle aktive Android-telefoner i USA. Noe som for øvrig betyr at antall brukere har passert antall brukere på sjekkeapplikasjonen Tinder.

Milliardsuksess

Suksessen rundt «Pokémon Go» har også allerede gjort seg bemerket hos Nintendo. Aksjekursen deres har siden lanseringen økt med over 20 prosent, noe som skal bety at markedsverdien til spillselskapet har steget med over 60 milliarder kroner.

«Pokémon Go» er i skrivende stund kun tilgjengelig i USA, Australia og New Zealand, men ifølge avisa The Wall Street Journal (krever innlogging) skal spillet bli tilgjengelig for europeiske og japanske brukere om kort tid.

Det ligger uverifiserte versjoner tilgjengelig nå, men disse kan inneholde virus.

Ut og let

Pokemon Go

MOBILSPILL: Ved hjelp av kartteknologi skal du finne Pokémon i den virkelige verden og fange dem.

Foto: Richard Vogel / Ap

I TV-serien om «Pokémon» følger vi hovedpersonen Ash sin jakt etter å fange og trene Pokémon. Det er også det «Pokémon Go» går ut på.

Ved hjelp av kartteknologi fra Google, oppfordres spillerne til å bruke mobiltelefonens GPS og kamere til å fange virtuelle pokémon i den virkelige verden. Ute i gater, i parker, på jobb eller på bussen.

Laster Twitter-innhold

Dermed må du ut av huset og finne fantasidyrene selv, noe som allerede har ført til en rekke litt spesielle hendelser.

I den amerikanske delstaten Wyoming kom blant annet en tenåring over et lik mens hun lette etter Pokémon.

I Missouri skal noen væpnede ranere ha brukt spillet til å finne ofre. Det gjorde de ved å lokke til seg spillere ved å opprette et «pokestop» (et område det skal befinne seg pokémon) på et skjult sted. Det skriver The Guardian.

I Australia skal politiet i byen Darwin ha sendt ut et skriv der de ber folk om å holde seg unna politistasjonen, da det skal befinne seg et pokemon på innsiden.

Her er noen eksempler på hvordan spillet ser ut:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney