NRK Meny
Normal

Kan bli millionærer på krigsspill

I dag starter ESL One i Køln, en av verdens største e-sport-turneringer. Tre nordmenn er med og kjemper om potten på åtte millioner kroner.

Ruben Villarroel Brødreskift

Ruben Villarroel Brødreskift i full konstrasjon under et spill.

Foto: team-dignitas.net

Nå er dataspill blitt idrett og det kalles e-sport.

– Premiepengene er blitt helt sinnsyk høye det siste året. Men skal man bli god i e-sport kan man ikke tenke på pengene. Da har man dårlig mentalitet. Men jeg tenker all tiden jeg brukte som barn betales nå – og det gir mening, sier Ruben Villarroel Brødreskift til NRK.

Ruben Villarroel Brødreskift

Ruben Villarroel Brødreskift kaller seg «rubino» i spillkretser og spiller for danske Team Dignitas.

Foto: PRIVAT


22-åringen fra Sjetnemarka i Trondheim bort fortsatt hjemme hos faren. Mye tid går med til reiser og turneringer i utlandet.

Terrorspill

Under mesterskapet i Køln spiller trønderen, som kaller seg «rubino» i spillkretser, i danske Team Dignitas.

Villarroel Brødreskift én av tre nordmenn i turneringen, sammen med Joakim «jkaem» Myrbostad og Håvard «rain» Nygaard, som begge spiller for europeiske FaZe Clan.

Ruben Villarroel Brødreskift har levd av e-sport de siste tre årene og har spesialisert seg på terrorspillet «Counter Strike Global Offensive».

– Jeg synes det er rart å tenke på at det er mulig å tjene penger på det som startet som en hobby i barndommen. Min far har alltid støttet meg, men ønsket at jeg fokuserte mer på skolen. Han skjønte etter hvert at jeg kunne leve av hobbyen.

Strømmesuksess

Faltin Karlsen er professor i medievitenskap hos Westerdals Oslo ACT. Han forteller at e-sport lenge har vært «stort» i Sør-Korea, men at idretten har strevd med å bli populær blant menigmann i vår del av verden.

– Det har vært mange forsøk på å etablere det som en internasjonal sport. Det har vært vanskelig å knekke koden for hvordan man distribuerer det via TV. Men strømmekanalen Twitch har ledet an, forteller Karlsen.

Vil gjøre det stuerent

Her hjemme har TV 2 kjøpt rettighetene for å sende e-sport på TV, og sendte tidligere Altibox-ligaen via strømmekanalen Sumo. I tillegg finnes også Telenor-ligaen som ble etablert av nettstedet Gamer.no.

Ifølge Mikael Harstad Groven, redaksjonell leder for OL i Rio og prosjektleder for e-sport i TV 2, handler satsingen delvis om å holde på ungdommen.

– Unge mennesker vi gjerne vil skape et forhold til forsvinner ofte ut på Twitch og YouTube, sier Groven.

– Det vil nok bli lenge før e-sport blir skikkelig etablert. Vi vil bidra til å gjøre det mer stuerent, da «gaming» ofte er forbundet med stereotyper, og er noe uglesett, fortsetter Groven.

TV 2-sjefen sammenligner e-sport med sjakk, med mye tankevirksomhet og hurtig øye- og håndkoordinasjon.

– Det vil ta tid før folk aksepterer e-sport. Men med tid og skikkelig dekning har det bra potensial til å etablere seg som en sport, hevder Mikael Harstad Groven.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).