Hopp til innhold

Kan bli millionærer på krigsspill

I dag starter ESL One i Køln, en av verdens største e-sport-turneringer. Tre nordmenn er med og kjemper om potten på åtte millioner kroner.

Ruben Villarroel Brødreskift

Ruben Villarroel Brødreskift i full konstrasjon under et spill.

Foto: team-dignitas.net

Nå er dataspill blitt idrett og det kalles e-sport.

– Premiepengene er blitt helt sinnsyk høye det siste året. Men skal man bli god i e-sport kan man ikke tenke på pengene. Da har man dårlig mentalitet. Men jeg tenker all tiden jeg brukte som barn betales nå – og det gir mening, sier Ruben Villarroel Brødreskift til NRK.

Ruben Villarroel Brødreskift

Ruben Villarroel Brødreskift kaller seg «rubino» i spillkretser og spiller for danske Team Dignitas.

Foto: PRIVAT


22-åringen fra Sjetnemarka i Trondheim bort fortsatt hjemme hos faren. Mye tid går med til reiser og turneringer i utlandet.

Terrorspill

Under mesterskapet i Køln spiller trønderen, som kaller seg «rubino» i spillkretser, i danske Team Dignitas.

Villarroel Brødreskift én av tre nordmenn i turneringen, sammen med Joakim «jkaem» Myrbostad og Håvard «rain» Nygaard, som begge spiller for europeiske FaZe Clan.

Ruben Villarroel Brødreskift har levd av e-sport de siste tre årene og har spesialisert seg på terrorspillet «Counter Strike Global Offensive».

– Jeg synes det er rart å tenke på at det er mulig å tjene penger på det som startet som en hobby i barndommen. Min far har alltid støttet meg, men ønsket at jeg fokuserte mer på skolen. Han skjønte etter hvert at jeg kunne leve av hobbyen.

Strømmesuksess

Faltin Karlsen er professor i medievitenskap hos Westerdals Oslo ACT. Han forteller at e-sport lenge har vært «stort» i Sør-Korea, men at idretten har strevd med å bli populær blant menigmann i vår del av verden.

– Det har vært mange forsøk på å etablere det som en internasjonal sport. Det har vært vanskelig å knekke koden for hvordan man distribuerer det via TV. Men strømmekanalen Twitch har ledet an, forteller Karlsen.

Vil gjøre det stuerent

Her hjemme har TV 2 kjøpt rettighetene for å sende e-sport på TV, og sendte tidligere Altibox-ligaen via strømmekanalen Sumo. I tillegg finnes også Telenor-ligaen som ble etablert av nettstedet Gamer.no.

Ifølge Mikael Harstad Groven, redaksjonell leder for OL i Rio og prosjektleder for e-sport i TV 2, handler satsingen delvis om å holde på ungdommen.

– Unge mennesker vi gjerne vil skape et forhold til forsvinner ofte ut på Twitch og YouTube, sier Groven.

– Det vil nok bli lenge før e-sport blir skikkelig etablert. Vi vil bidra til å gjøre det mer stuerent, da «gaming» ofte er forbundet med stereotyper, og er noe uglesett, fortsetter Groven.

TV 2-sjefen sammenligner e-sport med sjakk, med mye tankevirksomhet og hurtig øye- og håndkoordinasjon.

– Det vil ta tid før folk aksepterer e-sport. Men med tid og skikkelig dekning har det bra potensial til å etablere seg som en sport, hevder Mikael Harstad Groven.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Fransk filmikon død

  Den franske skuespilleren Anouk Aimée er død, melder AFP. Hun ble 92 år gammel. Ifølge datteren gikk hun bort i hjemmet sitt i Paris, omgitt av familie.

  Aimée er kjent for roller i flere nybølgefilmer, som Jacques Demys «Lola, piken fra kaiene» (1961) og Claude Lelouchs «En mann og en kvinne» (1966).

  Hun ble Oscar-nominert for hovedrollen i sistnevnte.

  Aimée spilte også i Frederico Fellinis «La Dolce Vita» (1969) og «8 1/2» (1963).

  På slutten av 60-tallet var hun også innom USA og spilte blant annet i Sidney Lumets «Stevnemøtet» og George Cukors «Justine».

  Så sent som i 2019 hadde hun hovedrollen i «Livets beste år» som ble vist på filmfestivalen i Cannes.

  Den franske skuespilleren Anouk Aime på premieren til «Pans labyrint» på filmfestivalen i Cannes i mai 2006. Hun er avbildet fra siden og smiler. Hun har langt mørkt hår, brune øyne og rødlig leppestift. I bakgrunnen kan man skimte orografer med kameraer.
  Foto: Valery HACHE / AFP / NTB