Hopp til innhold

Personlig Saabye Christensen

Leserne får slippe inn i Lars Saabye Christensens privatliv i forfatterens nyeste bok, som blir utgitt i Norge neste år.

Video Møte med Lars Saabye Christensen (3:12 @ Bokprogrammet)

Forfatteren er aktuell med de to bøkene «Bernhard Hvals forsnakkelser» og erindringsboken «Mit danske album». I den siste slipper han oss inn i det helt private. Boken er en hyllest til hans far, og er allerede utgitt i Danmark. Den kommer på norsk først i 2011.

Saabye Christensens far var dansk, og selv om Lars er oppvokst i Norge, har han dansk pass. Gjennom hele oppveksten var han på besøk i Danmark. Dette er gjennomgangstema for boken.

- Når jeg kaller den «Mitt danske album» er det et forsøk på å huske. Jeg skriver et sted at jeg prøver å overta min fars minner, så de ikke går i glemmeboken - bokstavelig talt. For meg er det å forvalte en fars minner på en riktig måte et stort ansvar, sier Lars Saabye Christensen til Bokprogrammet.

Sorg over far

Forfatteren mistet sin far 1. nyttårsdag 2010. Farens private bilder er utgangspunktet for den personlige boken.

- Far tok mange bilder fra sin studietid i København, og disse bildene har jeg alltid hatt et forhold til. Boken er mer direkte og personlig, og det var fint å få fars tillatelse til å trykke bildene. Far sa at «det blir sikkert en fin bok, men det er synd at jeg aldri får se den.»

Et vendepunkt

Saabye Christensen er glad i romanfigurer med snåle lidelser. Hovedpersonen i «Bernhard Hvals forsnakkelser» lider av Tourettes syndrom.

- Jeg har sansen for romanfigurer som beveger seg helt på grensen, og gjerne litt over, sier Saabye Christensen.

Romanfiguren Bernhard Hval er fanget i sin kropp og sitt mønster. Han har tvangstanker og går rundt som en vandrende skandale. En slik karakter interesserer forfatteren veldig.

- Jeg tror alle forfattere er opptatt av det pinlige. Jeg innbiller meg at han tar på seg alle menneskers pinligheter, så de skal gå fri.

- Jeg tror han er et vendepunkt i mitt forfatterskap, sier forfatteren Saabye Christensen.

Flere litteratursaker

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.