Hopp til innhold

Personlig Saabye Christensen

Leserne får slippe inn i Lars Saabye Christensens privatliv i forfatterens nyeste bok, som blir utgitt i Norge neste år.

Video Møte med Lars Saabye Christensen (3:12 @ Bokprogrammet)

Forfatteren er aktuell med de to bøkene «Bernhard Hvals forsnakkelser» og erindringsboken «Mit danske album». I den siste slipper han oss inn i det helt private. Boken er en hyllest til hans far, og er allerede utgitt i Danmark. Den kommer på norsk først i 2011.

Saabye Christensens far var dansk, og selv om Lars er oppvokst i Norge, har han dansk pass. Gjennom hele oppveksten var han på besøk i Danmark. Dette er gjennomgangstema for boken.

- Når jeg kaller den «Mitt danske album» er det et forsøk på å huske. Jeg skriver et sted at jeg prøver å overta min fars minner, så de ikke går i glemmeboken - bokstavelig talt. For meg er det å forvalte en fars minner på en riktig måte et stort ansvar, sier Lars Saabye Christensen til Bokprogrammet.

Sorg over far

Forfatteren mistet sin far 1. nyttårsdag 2010. Farens private bilder er utgangspunktet for den personlige boken.

- Far tok mange bilder fra sin studietid i København, og disse bildene har jeg alltid hatt et forhold til. Boken er mer direkte og personlig, og det var fint å få fars tillatelse til å trykke bildene. Far sa at «det blir sikkert en fin bok, men det er synd at jeg aldri får se den.»

Et vendepunkt

Saabye Christensen er glad i romanfigurer med snåle lidelser. Hovedpersonen i «Bernhard Hvals forsnakkelser» lider av Tourettes syndrom.

- Jeg har sansen for romanfigurer som beveger seg helt på grensen, og gjerne litt over, sier Saabye Christensen.

Romanfiguren Bernhard Hval er fanget i sin kropp og sitt mønster. Han har tvangstanker og går rundt som en vandrende skandale. En slik karakter interesserer forfatteren veldig.

- Jeg tror alle forfattere er opptatt av det pinlige. Jeg innbiller meg at han tar på seg alle menneskers pinligheter, så de skal gå fri.

- Jeg tror han er et vendepunkt i mitt forfatterskap, sier forfatteren Saabye Christensen.

Flere litteratursaker

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB