Hopp til innhold

Personlig Saabye Christensen

Leserne får slippe inn i Lars Saabye Christensens privatliv i forfatterens nyeste bok, som blir utgitt i Norge neste år.

Video Møte med Lars Saabye Christensen (3:12 @ Bokprogrammet)

Forfatteren er aktuell med de to bøkene «Bernhard Hvals forsnakkelser» og erindringsboken «Mit danske album». I den siste slipper han oss inn i det helt private. Boken er en hyllest til hans far, og er allerede utgitt i Danmark. Den kommer på norsk først i 2011.

Saabye Christensens far var dansk, og selv om Lars er oppvokst i Norge, har han dansk pass. Gjennom hele oppveksten var han på besøk i Danmark. Dette er gjennomgangstema for boken.

- Når jeg kaller den «Mitt danske album» er det et forsøk på å huske. Jeg skriver et sted at jeg prøver å overta min fars minner, så de ikke går i glemmeboken - bokstavelig talt. For meg er det å forvalte en fars minner på en riktig måte et stort ansvar, sier Lars Saabye Christensen til Bokprogrammet.

Sorg over far

Forfatteren mistet sin far 1. nyttårsdag 2010. Farens private bilder er utgangspunktet for den personlige boken.

- Far tok mange bilder fra sin studietid i København, og disse bildene har jeg alltid hatt et forhold til. Boken er mer direkte og personlig, og det var fint å få fars tillatelse til å trykke bildene. Far sa at «det blir sikkert en fin bok, men det er synd at jeg aldri får se den.»

Et vendepunkt

Saabye Christensen er glad i romanfigurer med snåle lidelser. Hovedpersonen i «Bernhard Hvals forsnakkelser» lider av Tourettes syndrom.

- Jeg har sansen for romanfigurer som beveger seg helt på grensen, og gjerne litt over, sier Saabye Christensen.

Romanfiguren Bernhard Hval er fanget i sin kropp og sitt mønster. Han har tvangstanker og går rundt som en vandrende skandale. En slik karakter interesserer forfatteren veldig.

- Jeg tror alle forfattere er opptatt av det pinlige. Jeg innbiller meg at han tar på seg alle menneskers pinligheter, så de skal gå fri.

- Jeg tror han er et vendepunkt i mitt forfatterskap, sier forfatteren Saabye Christensen.

Flere litteratursaker

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo