Penn beste skuespiller

Sean Penn vant i natt Oscar-prisen for innsatsen som homofil politiker i filmen «Milk».

Sean Penn

Sean Penn ankommer utdelingen sammen med kona Robin Wright Penn.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

48 år gamle Penn tok dermed sin andre Oscar for beste mannlige skuespiller, ettersom han også vant prisen i 2003 i filmen «Mystic River».

Andre nominerte for prisen var Mickey Rourke i «The Wrestler», Richard Jenkins i «The Visitor», Frank Langella i «Frost/Nixon» og Brad Pitt i «The Curious Case of Benjamin Button».

LES OGSÅ: Winslet beste skuespiller

Vår generasjons Brando

Penn blir elsket av alle utenfor mainstream Hollywood, er kjent for tolkiningen av sterke og utfordrende roller og regnes som en av de beste skuespillerne og regissørene i sin generasjon.

Senest i fjor slang Penn med leppa i et intervju med den franske avisen Le Monde, da han beskrev Oscar-utdelingen som "stedet der manipulasjon og god markedsføring betaler seg". Hans avsky for å delta i markedsføring er legendarisk: Han gir sjelden intervjuer og var helt borte da Golden Globe-prisene ble delt ut i forrige måned.

Video nsps_upload_2009_2_23_6_25_19_182.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Penn vant sin andre hovedrolle-Oscar.

Som medlem av Hollywoods «Brat Pack» på 1980-tallet - gjengen som til tross for suksess og gode kritikker hele tiden befant seg på utsiden av det eteblerte og polerte miljøet i filmbyen.

Filmens regissør Gus Van Sant beskriver Penn som "vår generasjons Brando", og forteller at Penn hele tiden var førstevalget i rollen som Harvey Milk.

Her er alle vinnerne

Ledger vant birolle-prisen

Heath Ledger, som døde på dagen for 13 måneder siden, ble posthumt tildelt prisen for beste mannlige birolle for tolkningen av Jokeren i filmen «The Dark Knight».

Video nsps_upload_2009_2_23_6_14_44_181.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Ga Heaths Oscar til datteren.

Det er bare andre gang i Oscar-historien at en person vinner en pris etter sin død. Første gang var da Peter Finch fikk prisen for beste mannlige hovedrolle for å spilt Howard Beale i filmen «Network» fra 1976.

Ledger ble foretrukket av juryen foran Josh Brolin i «Milk», Philip Seymour Hoffman «Doubt», Robert Downey Jr. i «Tropic Thunder» og Michael Shannon i «Revolutionary Road».

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film

Heath Ledger som The Joker

Heath Ledger som Jokeren. Ledger er den andre skuespilleren som vinner prisen posthumt.

Foto: 2002 SNOWBOUND, ALL RIGHTS RESERVED

Kulturstrøm