Hopp til innhold

Penn beste skuespiller

Sean Penn vant i natt Oscar-prisen for innsatsen som homofil politiker i filmen «Milk».

Sean Penn

Sean Penn ankommer utdelingen sammen med kona Robin Wright Penn.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

48 år gamle Penn tok dermed sin andre Oscar for beste mannlige skuespiller, ettersom han også vant prisen i 2003 i filmen «Mystic River».

Andre nominerte for prisen var Mickey Rourke i «The Wrestler», Richard Jenkins i «The Visitor», Frank Langella i «Frost/Nixon» og Brad Pitt i «The Curious Case of Benjamin Button».

LES OGSÅ: Winslet beste skuespiller

Vår generasjons Brando

Penn blir elsket av alle utenfor mainstream Hollywood, er kjent for tolkiningen av sterke og utfordrende roller og regnes som en av de beste skuespillerne og regissørene i sin generasjon.

Senest i fjor slang Penn med leppa i et intervju med den franske avisen Le Monde, da han beskrev Oscar-utdelingen som "stedet der manipulasjon og god markedsføring betaler seg". Hans avsky for å delta i markedsføring er legendarisk: Han gir sjelden intervjuer og var helt borte da Golden Globe-prisene ble delt ut i forrige måned.

Video nsps_upload_2009_2_23_6_25_19_182.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Penn vant sin andre hovedrolle-Oscar.

Som medlem av Hollywoods «Brat Pack» på 1980-tallet - gjengen som til tross for suksess og gode kritikker hele tiden befant seg på utsiden av det eteblerte og polerte miljøet i filmbyen.

Filmens regissør Gus Van Sant beskriver Penn som "vår generasjons Brando", og forteller at Penn hele tiden var førstevalget i rollen som Harvey Milk.

Her er alle vinnerne

Ledger vant birolle-prisen

Heath Ledger, som døde på dagen for 13 måneder siden, ble posthumt tildelt prisen for beste mannlige birolle for tolkningen av Jokeren i filmen «The Dark Knight».

Video nsps_upload_2009_2_23_6_14_44_181.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Ga Heaths Oscar til datteren.

Det er bare andre gang i Oscar-historien at en person vinner en pris etter sin død. Første gang var da Peter Finch fikk prisen for beste mannlige hovedrolle for å spilt Howard Beale i filmen «Network» fra 1976.

Ledger ble foretrukket av juryen foran Josh Brolin i «Milk», Philip Seymour Hoffman «Doubt», Robert Downey Jr. i «Tropic Thunder» og Michael Shannon i «Revolutionary Road».

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film

Heath Ledger som The Joker

Heath Ledger som Jokeren. Ledger er den andre skuespilleren som vinner prisen posthumt.

Foto: 2002 SNOWBOUND, ALL RIGHTS RESERVED

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.