NRK Meny
Normal

Winslet beste skuespiller

Endelig vant Kate Winslet prisen for beste hovedrolle under nattens Oscar-utdeling. Hun har vært nominert fem ganger tidligere.

Kate Winslet

Kate Winslet ankommer utdelingen.

Foto: Chris Pizzello / AP

33 år gamle Winslet vant prisen for tolkningen av rollen i filmen «The Reader», der hun spiller en tidligere vakt i en nazi-leir og som starter en affære med en ung tysker som senere blir tiltalt for krigsforbrytelser.

Winslet vant prisen i kamp med Meryl Streep i «Doubt», Anne Hathaway i «Rachel Getting Married», Angelina Jolie i «Changeling» og Melissa Leo i «Frozen River».

Winslet roste sine motstanderne og kalte dem "disse guddinnene":

- Jeg kan ikke tro at vi er i samme kategori som Meryl Streep. Og jeg beklager, Meryl, men du må tåle å tape, sa Winslet.

LES OGSÅ: Penn beste skuespiller

Har hatt talen klar i årevis

- Jeg vil lyve hvis jeg sier at jeg ikke har hatt versjoner av denne talen klar tidligere, sa Winslet:

- Jeg må ha vært åtte år gammel da jeg stirret inn i speilet på badet, og dette ville ha vært en liten shampoo-flaske, sa prisvinneren om Oscar-statuen.

Video nsps_upload_2009_2_23_7_12_26_190.jpg

Video: Endelig vant Winslet.

Winslet fikk også faren til å plystre fra salen, slik at hun kunne finne ham i folkehavet. Faren fulgte innstruksen fra scenen, og høstet latter og applaus.

Her er alle vinnerne

Cruz tok birolle-prisen

I klassen for beste kvinnelige birolle vant den spanske skuespilleren Penelope Cruz. Hun ble dermed den første spanske kvinnen til å vinne en Academy Award.

Har noen noensinne svimt av her, for jeg tror jeg kan bli den første.

Penelope Cruz

Cruz vant prisen for sin rolle i filmen «Vicky Cristina Barcelona». Hun ble foretrukket foran konkurrentene Viola Davis i «Doubt», Marisa Tomei i «The Wrestler», Taraji P. Henson i «The Curious Case of Benjamin Button» og Amy Adams i «Doubt».

Video nsps_upload_2009_2_23_5_46_23_178.jpg

Video: Cruz vant beste kvinnelige birolle.

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film