NRK Meny
Normal

Winslet beste skuespiller

Endelig vant Kate Winslet prisen for beste hovedrolle under nattens Oscar-utdeling. Hun har vært nominert fem ganger tidligere.

Kate Winslet

Kate Winslet ankommer utdelingen.

Foto: Chris Pizzello / AP

33 år gamle Winslet vant prisen for tolkningen av rollen i filmen «The Reader», der hun spiller en tidligere vakt i en nazi-leir og som starter en affære med en ung tysker som senere blir tiltalt for krigsforbrytelser.

Winslet vant prisen i kamp med Meryl Streep i «Doubt», Anne Hathaway i «Rachel Getting Married», Angelina Jolie i «Changeling» og Melissa Leo i «Frozen River».

Winslet roste sine motstanderne og kalte dem "disse guddinnene":

- Jeg kan ikke tro at vi er i samme kategori som Meryl Streep. Og jeg beklager, Meryl, men du må tåle å tape, sa Winslet.

LES OGSÅ: Penn beste skuespiller

Har hatt talen klar i årevis

- Jeg vil lyve hvis jeg sier at jeg ikke har hatt versjoner av denne talen klar tidligere, sa Winslet:

- Jeg må ha vært åtte år gammel da jeg stirret inn i speilet på badet, og dette ville ha vært en liten shampoo-flaske, sa prisvinneren om Oscar-statuen.

Video nsps_upload_2009_2_23_7_12_26_190.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Endelig vant Winslet.

Winslet fikk også faren til å plystre fra salen, slik at hun kunne finne ham i folkehavet. Faren fulgte innstruksen fra scenen, og høstet latter og applaus.

Her er alle vinnerne

Cruz tok birolle-prisen

I klassen for beste kvinnelige birolle vant den spanske skuespilleren Penelope Cruz. Hun ble dermed den første spanske kvinnen til å vinne en Academy Award.

Har noen noensinne svimt av her, for jeg tror jeg kan bli den første.

Penelope Cruz

Cruz vant prisen for sin rolle i filmen «Vicky Cristina Barcelona». Hun ble foretrukket foran konkurrentene Viola Davis i «Doubt», Marisa Tomei i «The Wrestler», Taraji P. Henson i «The Curious Case of Benjamin Button» og Amy Adams i «Doubt».

Video nsps_upload_2009_2_23_5_46_23_178.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Cruz vant beste kvinnelige birolle.

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).