Hopp til innhold

Satser på seier med "Jai Ho"

Det indiske regjeringspartiet, Kongresspartiet, har kjøpt de fulle rettighetene til filmlåta ”Jai Ho” for å bruke den i vårens valgkamp.

Slumdog Millionaire
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

HØR INNSLAGET: Slumdog-låt kjøpt av Kongresspartiet

"Jai Ho" - eller "Seier" på norsk - fra filmen ”Slumdog Millionaire” vant Oscar for beste filmlåt, og nå går den sin seiersgang på dansegulvene verden rundt. Denne uken var ”Jai Ho” den mest nedlastede låten på Itunes.

Nå har det indiske Kongresspartiet lagt nærmere 1,5 millioner kroner på bordet og kjøpt rettighetene til låten for å bruke den i valgkampen. De beholder tittelen og refrenget, men selve teksten bytter de ut med en hyllest til alt det Kongresspartiet har oppnådd så langt.

Mozart fra Madras

Etter prisfangsten under årets Oscar-utdeling, er indernes tidligere skepsis mot filmen forsvunnet som dugg for solen. Nå er inderne, uansett bakgrunn, stolte av både sangen og filmen, sier en indisk politisk kommentar til BBC.

Filmens soundtrack er laget av A. R. Rahman som er blant Indias og Bollywood-industriens mest populære. Han har klassisk musikkutdanning fra Oxford, har blitt kalt Madras sitt svar på Mozart og har solgt over 100 millioner album.

A. R. Rahman vant to av "Slumdog Millionaire" sine åtte Oscar, for beste soundtrack og beste filmlåt. I sistnevnte kategori var han også nominert låten "O Saya".

(Artikkelen fortsetter under bildet)

A. R. Rahman

TO OSCAR: A.R. Rahman med Oscar for beste filmlåt og soundtrack.

Foto: Vijayan. P / AP

Misunnelige motstandere

Det er i India vanlig å bruke populære Bollywood-melodier i politiske kampanjer. De kan høres fra høytalere og kampanjebiler i gatene. Likevel er dette første gang et parti har kjøpt de fulle rettighetene til en spesiell sang.

Folk i opposisjonspartiet BJP håpet først at den voldsomme eksponeringen av Indias slum på kinoer over en hel verden, ville vise hvor feilslått politikken til regjeringspartiet har vært. Nå er de misunnelige på Kongresspartiet fordi de ser hvor mange stemmer sangen kan skaffe dem.

LES: Får hus og skolegang

BJP mener derfor at sangen burde brukes av alle. Tekstfortatteren, A.R. Rahman er heller ikke særlig begeistret over at rettighetene er solgt, men det var lite han kunne gjøre med det ettersom det var plateselskapet, som eide dem.

Fra filmen "Slumdog Millionaire"

Populære unge skuespillere

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.