Dette trenger du:
Namnam! Hjemmelaget pesto med mandler smaker veldig godt! (Foto: NRK)
500 g pasta etter ønske
1 løk, hakket
2-3 hvitløkfedd, hakket
1 kg gode modne tomater
1 tørket rød chili, knust
2-3 ss olivenolje
2 ts balsamicoeddik
2 ts sukker
1 1/4 dl matfløte
ca. 100 g kapers
salt
1 liten bunt basilikum, mynte eller bladpersille
fersk mozarella eller revet parmesan til servering
Slik gjør du:
Fres løk og hvitløk med olivenolje i en kasserolle. Løken skal bli myk men skal ikke få farge. Tilsett tomater delt i fire, og la det hele putre i 20 minutter. Kjør sausen med en stavmikser og ha i sukker og balsamicoeddik. Smak til med salt og chilipepper og tilsett matfløten. Kok pastaen i rikelig med saltet vann og la den renne av seg i et dørslag. Bland sammen pasta, kapers og basilikum og server med ost. Ristet brød med grov pesto smaker godt til.
Kokke-Lise lager pasta med ferske tomater og kapers (Foto: NRK)
Grov pesto med mandler:
1 stor bunt basilikum
3-4 hvitløkfedd, hakket
150 g skållede mandler, hakket
ca. 1 1/2 dl olivenolje
ca. 2 ts salt
kvernet pepper
Bland sammen basilikum, hvitløk og salt i en morter, eller kjør alt sammen i en hurtigmikser til en grov masse. Tilsett så mandler og rør det godt sammen til en jevn masse. Ha alt over i en bolle og visp oljen inn i blandingen litt etter litt. Smak pestoen til med pepper.
Tips:
Tilsett rester av bacon (stekt), kokt skinke, skinkestek, medisterpølse, salami eller annet i pastaen, oliven kan du også ha i. Får du ikke tak i tørket chili kan du smake sausen til med litt kajennepepper eller chilipulver.
Ønsker dere alt godt i det nye året!
Kokke-Lise :-)