God hjemmelaget fiskesuppe
Dette trenger du
6 – 8 personer
200 g renskåret fisk (gjerne både rød og hvit fisk )
100 g rensede reker
200 g friske blåskjell
1 stor gulrot
1 stor løk
1 purreløk
1 tykk skive sellerirot
Dette trenger du
4 mandelpoteter
100 g sjampinjong
4 tomater
1 ss hakket persille
1 ss hakket gressløk
Smørsaus
1 dl hvitvin
1 finhakket sjalottløk
½ dl fløte
200 g smør
Slik gjør du
Skjær fiskefiletene i stykker slik at du har to fiskestykker pr. person. Blåskjellene vaskes, renses og has rett i en tørr, varm gryte – legg på lokk og la skjellene dampe til de har åpnet seg. Hell over i en bolle til avkjøling. Kraften fra skjellene tas vare på til suppen. Skjellene renses og settes tilside.
Rotgrønnsakene vaskes og renses. Stykkes i passe serveringsbiter. Sjampinjongen skjæres i skiver. Tomatene deles – innmaten fjernes og tomatene skjæres i strimler eller terninger. Potene skrelles og skjæres i tykke skiver.
Smørsausen
Smørsausen tilberedes ved å koke vin og løk ned til ca 1/3 av mengden – tilsett fløte og la det koke et minutt. Smøret skjæres i små terninger og røres bit for bit inn i fløten. Pass på å røre hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen settes tilside i vannbad – den må ikke koke.
Begynn på suppen ved å ha alle rotgrønnsakene i en gryte. Dekk grønnsakene med fiskekraft eller bare vann – husk blåskjellkraften. Kok opp og smak til med salt. Når grønnsakene er nesten møre tilsettes potetene. La suppen trekke på svak varme til potetene er halvkokt. Legg fiskebitene i suppen og la den trekke et par minutter. Nå tilsettes sjampinjong, reker, blåskjell, tomater og friske urter. Vend dette forsiktig inn i suppen slik at ikke fisk og poteter går i stykker – kok opp – tilsett smørsausen og suppen er klar for servering. Godt brød hører til.