Bak lefse til jul

Bak en god gammeldags lefse til jul. Her er oppskriften!

Lefsebaking
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

1 kg hvetemel

200 smør (margarin)

150 g sukker

1 l helmelk

Til klining: 3 egg og 4 dl melk/vann.

Til smøring: 500 g meierismør/brelett

400 g melis

2 ss sukker

Slik gjør du

 

Dronning Sonja

Dronning Sonja spiser lefse.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Laging av deig/utkjevling:

Melk og smør kokes opp. Gryten fjernes fra platen. Sukker og mel røres sammen til en deig som hviler i ca 20 min. Deigen knas så sammen til den er myk og fin og deles opp til ca. 20-25 emner som trilles ut.

Kjevles ut til tynne lefser som stekes noen få minutter på begge sider med moderat varme.

Klining/skeining:

Pisk sammen 3 egg og 4 dl melk/vann. Smør et tynt lag på lefsens rette side, det vil den siden som ligger opp. Lefsen stekes med sterk varme først på den tørre siden og så på rettsiden til den har fått gylne brune prikker (stekeflekker).

Bløting/smøring:

Når lefsene skal brukes bløtes de på begge sider med kaldt vann. Legges så med rettsiden ned på et tørt klede. Når lefsen er myk, etter ca. 15 min., smøres den med en blanding av smør, melis og sukker. Brettes så sammen og klippes opp til passe stykker.

Bli med reporter Einar Haukaas på lefsebaking sammen med Sigmund Slaatebæk tirsdag i Frokost-TV.

Kulturstrøm

 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Forteller om suksessen

  Følelsen av å bare ha flaks, og en gang bli avslørt, er noe Ine Marie Wilmann kjenner på ofte. Det forteller den suksessfulle skuespilleren til Kulturstripa. Bare siden i fjor har hun spilt i tv-serien «Exit», filmen «Sonja», og har nettopp hatt premiere på teaterstykket «Forelska i Shakespeare».

  Ine Marie Wilmann som Sonja Henie