Bak lefse til jul

Bak en god gammeldags lefse til jul. Her er oppskriften!

Lefsebaking
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

1 kg hvetemel

200 smør (margarin)

150 g sukker

1 l helmelk

Til klining: 3 egg og 4 dl melk/vann.

Til smøring: 500 g meierismør/brelett

400 g melis

2 ss sukker

Slik gjør du

 

Dronning Sonja

Dronning Sonja spiser lefse.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Laging av deig/utkjevling:

Melk og smør kokes opp. Gryten fjernes fra platen. Sukker og mel røres sammen til en deig som hviler i ca 20 min. Deigen knas så sammen til den er myk og fin og deles opp til ca. 20-25 emner som trilles ut.

Kjevles ut til tynne lefser som stekes noen få minutter på begge sider med moderat varme.

Klining/skeining:

Pisk sammen 3 egg og 4 dl melk/vann. Smør et tynt lag på lefsens rette side, det vil den siden som ligger opp. Lefsen stekes med sterk varme først på den tørre siden og så på rettsiden til den har fått gylne brune prikker (stekeflekker).

Bløting/smøring:

Når lefsene skal brukes bløtes de på begge sider med kaldt vann. Legges så med rettsiden ned på et tørt klede. Når lefsen er myk, etter ca. 15 min., smøres den med en blanding av smør, melis og sukker. Brettes så sammen og klippes opp til passe stykker.

Bli med reporter Einar Haukaas på lefsebaking sammen med Sigmund Slaatebæk tirsdag i Frokost-TV.

Kulturstrøm

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.

  • Trump krever del av salg av TikTok

    President Donald Trump sier ifølge Reuters at hans regjering bør få en betydelig del av salgsprisen når TikToks aktivitet i USA selges. Dersom det ikke blir noe av salget, vil Trump forby videotjenesten i USA fra 15. september.

  • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

    USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.