Hopp til innhold

Bak lefse til jul

Bak en god gammeldags lefse til jul. Her er oppskriften!

Lefsebaking
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

1 kg hvetemel

200 smør (margarin)

150 g sukker

1 l helmelk

Til klining: 3 egg og 4 dl melk/vann.

Til smøring: 500 g meierismør/brelett

400 g melis

2 ss sukker

Slik gjør du

 

Dronning Sonja

Dronning Sonja spiser lefse.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Laging av deig/utkjevling:

Melk og smør kokes opp. Gryten fjernes fra platen. Sukker og mel røres sammen til en deig som hviler i ca 20 min. Deigen knas så sammen til den er myk og fin og deles opp til ca. 20-25 emner som trilles ut.

Kjevles ut til tynne lefser som stekes noen få minutter på begge sider med moderat varme.

Klining/skeining:

Pisk sammen 3 egg og 4 dl melk/vann. Smør et tynt lag på lefsens rette side, det vil den siden som ligger opp. Lefsen stekes med sterk varme først på den tørre siden og så på rettsiden til den har fått gylne brune prikker (stekeflekker).

Bløting/smøring:

Når lefsene skal brukes bløtes de på begge sider med kaldt vann. Legges så med rettsiden ned på et tørt klede. Når lefsen er myk, etter ca. 15 min., smøres den med en blanding av smør, melis og sukker. Brettes så sammen og klippes opp til passe stykker.

Bli med reporter Einar Haukaas på lefsebaking sammen med Sigmund Slaatebæk tirsdag i Frokost-TV.

Kulturstrøm

 • Den greske filmmusikeren Vangelis er død

  Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel. I 1982 fikk han Oscar for filmmusikken til «Chariots of Fire», skriver NTB.

  Vangelis
  Foto: Aris Messinis / AP
 • EBU: «Uvanlig» stemmegivning under Eurovisions andre delfinale

  Et uavhengig organ som kontrollerer stemmegivningen under Eurovision Song Contest, oppdaget «uvanlige stemmemønstre» fra seks land under den andre delfinalen.

  Organet oppdaget mønstrene hos jurystemmene fra landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino, som alle deltok i den andre delfinalen under årets Eurovision-konkurranse.

  – Fire av de seks juryene plasserte alle fem av de andre landene på topp fem, én jury plasserte dem i sin topp seks, og den siste av de seks juryene plasserte fire av de andre i topp fire og den femte i deres topp sju. Fire av de seks landene fikk minst ett sett med 12 poeng, som er det maksimale som kan tildeles, skriver Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en pressemelding.

  Grunnen til at dette ble sett på som uvanlig, var fordi fem av disse seks landene ble plassert utenfor topp åtte av juryene i de 15 andre landene som stemte i samme semifinale. Fire av dem ble plassert blant de seks dårligste hos de 15 andre landene.

  – Et så uvanlig stemmemønster i en slik skala har ikke skjedd før, skriver EBU.

  Unionen valgte i tråd med sine egne regler å fjerne de aktuelle stemmene og erstattet dem med et automatisk beregnet resultat. Det samme ble gjort i finalen.

  – EBU har siden diskutert jurystemmene med de aktuelle kringkasterne og gitt dem muligheten til å undersøke jurystemmene i deres land nærmere, heter det videre.

  (NTB)

  Eurovision i gang for alvor i Torino.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur