1 kg hvetemel
200 smør (margarin)
150 g sukker
1 l helmelk
Til klining: 3 egg og 4 dl melk/vann.
Til smøring: 500 g meierismør/brelett
400 g melis
2 ss sukker
Slik gjør du
Laging av deig/utkjevling:
Melk og smør kokes opp. Gryten fjernes fra platen. Sukker og mel røres sammen til en deig som hviler i ca 20 min. Deigen knas så sammen til den er myk og fin og deles opp til ca. 20-25 emner som trilles ut.
Kjevles ut til tynne lefser som stekes noen få minutter på begge sider med moderat varme.
Klining/skeining:
Pisk sammen 3 egg og 4 dl melk/vann. Smør et tynt lag på lefsens rette side, det vil den siden som ligger opp. Lefsen stekes med sterk varme først på den tørre siden og så på rettsiden til den har fått gylne brune prikker (stekeflekker).
Bløting/smøring:
Når lefsene skal brukes bløtes de på begge sider med kaldt vann. Legges så med rettsiden ned på et tørt klede. Når lefsen er myk, etter ca. 15 min., smøres den med en blanding av smør, melis og sukker. Brettes så sammen og klippes opp til passe stykker.
Bli med reporter Einar Haukaas på lefsebaking sammen med Sigmund Slaatebæk tirsdag i Frokost-TV.