Bak lefse til jul

Bak en god gammeldags lefse til jul. Her er oppskriften!

Lefsebaking
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

1 kg hvetemel

200 smør (margarin)

150 g sukker

1 l helmelk

Til klining: 3 egg og 4 dl melk/vann.

Til smøring: 500 g meierismør/brelett

400 g melis

2 ss sukker

Slik gjør du

 

Dronning Sonja

Dronning Sonja spiser lefse.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Laging av deig/utkjevling:

Melk og smør kokes opp. Gryten fjernes fra platen. Sukker og mel røres sammen til en deig som hviler i ca 20 min. Deigen knas så sammen til den er myk og fin og deles opp til ca. 20-25 emner som trilles ut.

Kjevles ut til tynne lefser som stekes noen få minutter på begge sider med moderat varme.

Klining/skeining:

Pisk sammen 3 egg og 4 dl melk/vann. Smør et tynt lag på lefsens rette side, det vil den siden som ligger opp. Lefsen stekes med sterk varme først på den tørre siden og så på rettsiden til den har fått gylne brune prikker (stekeflekker).

Bløting/smøring:

Når lefsene skal brukes bløtes de på begge sider med kaldt vann. Legges så med rettsiden ned på et tørt klede. Når lefsen er myk, etter ca. 15 min., smøres den med en blanding av smør, melis og sukker. Brettes så sammen og klippes opp til passe stykker.

Bli med reporter Einar Haukaas på lefsebaking sammen med Sigmund Slaatebæk tirsdag i Frokost-TV.

Kulturstrøm

  • Nasjonalarkiv retusjerte bilder

    USAs nasjonalarkiv tar selvkritikk etter at det retusjerte bilder fra den store kvinnemarsjen i 2017 til en utstilling. Bilder av plakater med kritikk av president Donald Trump ble retusjert. Utstillingen er nå trukket tilbake, melder Reuters.

  • Melodi Grand Prix: Delfinale 2

    Konfettikanonene er ladet for årets største musikkfest, Melodi Grand Prix. I år feirer MGP 60 år, og det gjøres ved å tilegne en delfinale til hver landsdel. I andre delfinale er det artister fra Øst-Norge som skal i ilden. I tillegg blir det opptreden fra forhåndskvalifisert finaleartist Didrik og Emil/Akuvi/Ulrikke/Tone Damli. MGP byr på ny musikk, deilige nostalgiske øyeblikk, og noen overraskelser. Programmet ledes av Ingrid Gjessing Linhave, Ronny Brede Aase og Kåre Magnus Bergh.