NRK Meny
Normal

Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

I en ny bok om norske SS-soldater under andre verdenskrig, er det bilder som identifiserer over 1.000 av de 4.500 nordmennene som vervet seg.

Den Norske Legion ved Leningradsfronten

FRA FRONTEN: Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden har samlet rundt 1000 fotografier av norske SS-soldater boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS». Her bilde fra Den Norske Legion ved Leningradsfronten.

Foto: Geir Brendens samling

Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden står bak boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS», som gis ut på et britisk forlag til uken, skriver Dagbladet.

Materialet som ligger til grunn for boken har han og Natedal samlet inn over 30 år. Det er over 1.000 fotografier i den drøyt 500 sider lange boken.

Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina

I UKRAINA: Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina.

Foto: Geir Brendens samling

Samlet fra private album

Brenden har gitt ut flere bøker om andre verdenskrig tidligere, blant annet boken «De som falt» som han skrev i samarbeid med NRK-journalist Eirik Veum. Det som skiller den nye boken fra mengden er, ifølge Brenden, mengden bilder som vises frem.

– Vi viser bilder fra fronten, utdannelsen, hjemkomster og forskjellige avdelinger. Målet er å vise hvordan frontlivet var, sier Brenden.

Fra Narva-fronten og Regiment Norge

VED NARVA-FRONTEN: Regiment Norge ved Narva-fronten.

Foto: Geir Brendens samling
Cover Norwegian volunteers of the waffen ss

KOMMER PÅ ENGELSK: «Norwegian volunteers of the Waffen-SS» gis ut på det engelske forlaget Helion & Company Ltd.

Foto: Helion & Company Ltd

Allerede som 16-åring begynte han å kontakte tidligere frontkjempere for å avfotografere deres private album.

Brenden forteller at de fleste som ble spurt, var positive.

– Jeg hadde inntrykk av at de svarte ja, fordi de forsto at det fra vår side ikke var snakk om politisk interesse. Både Tommy og jeg er opptatt av krigshistorie, men ingen av oss har sympatier i retning høyreekstremisme, sier Brenden.

Identifiserer med navn

Alle som er identifisert i boken, blir også omtalt med navn, noe Brenden synes er uproblematisk.

– Etter at landssviksakene for to år siden ble offentlig tilgjengelige, så ser jeg ingen grunn til å skjule identitetene på deltakere. Mange av dem er allerede navngitte i bøker som har kommet de siste årene. Flesteparten er dessuten gått bort, sier han.

SS-skijegerbatlajon Norge ved Karelen

VED KARELEN: SS-skijegerbataljon Norge ved Karelen i Finland.

Foto: Geir Brendens samling

Ifølge Brenden har han fått få reaksjoner, både på denne og tidligere krigsbøker.

– Det er lenge siden dette skjedde, det er historie nå, sier Brenden.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP