Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

I en ny bok om norske SS-soldater under andre verdenskrig, er det bilder som identifiserer over 1.000 av de 4.500 nordmennene som vervet seg.

Den Norske Legion ved Leningradsfronten

FRA FRONTEN: Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden har samlet rundt 1000 fotografier av norske SS-soldater boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS». Her bilde fra Den Norske Legion ved Leningradsfronten.

Foto: Geir Brendens samling

Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden står bak boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS», som gis ut på et britisk forlag til uken, skriver Dagbladet.

Materialet som ligger til grunn for boken har han og Natedal samlet inn over 30 år. Det er over 1.000 fotografier i den drøyt 500 sider lange boken.

Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina

I UKRAINA: Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina.

Foto: Geir Brendens samling

Samlet fra private album

Brenden har gitt ut flere bøker om andre verdenskrig tidligere, blant annet boken «De som falt» som han skrev i samarbeid med NRK-journalist Eirik Veum. Det som skiller den nye boken fra mengden er, ifølge Brenden, mengden bilder som vises frem.

– Vi viser bilder fra fronten, utdannelsen, hjemkomster og forskjellige avdelinger. Målet er å vise hvordan frontlivet var, sier Brenden.

Fra Narva-fronten og Regiment Norge

VED NARVA-FRONTEN: Regiment Norge ved Narva-fronten.

Foto: Geir Brendens samling
Cover Norwegian volunteers of the waffen ss

KOMMER PÅ ENGELSK: «Norwegian volunteers of the Waffen-SS» gis ut på det engelske forlaget Helion & Company Ltd.

Foto: Helion & Company Ltd

Allerede som 16-åring begynte han å kontakte tidligere frontkjempere for å avfotografere deres private album.

Brenden forteller at de fleste som ble spurt, var positive.

– Jeg hadde inntrykk av at de svarte ja, fordi de forsto at det fra vår side ikke var snakk om politisk interesse. Både Tommy og jeg er opptatt av krigshistorie, men ingen av oss har sympatier i retning høyreekstremisme, sier Brenden.

Identifiserer med navn

Alle som er identifisert i boken, blir også omtalt med navn, noe Brenden synes er uproblematisk.

– Etter at landssviksakene for to år siden ble offentlig tilgjengelige, så ser jeg ingen grunn til å skjule identitetene på deltakere. Mange av dem er allerede navngitte i bøker som har kommet de siste årene. Flesteparten er dessuten gått bort, sier han.

SS-skijegerbatlajon Norge ved Karelen

VED KARELEN: SS-skijegerbataljon Norge ved Karelen i Finland.

Foto: Geir Brendens samling

Ifølge Brenden har han fått få reaksjoner, både på denne og tidligere krigsbøker.

– Det er lenge siden dette skjedde, det er historie nå, sier Brenden.

Kulturstrøm

 • Keiino i verdenstoppen

  Eurovision-låta «Spirit In The Sky» er den 10. mest populære på Itunes i verden, og ligger høyt på hitlistene i flere land i Europa. – En drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier låtskriver og vokalist Tom Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

  Keiino ESC 2019
  Foto: NRK
 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.