Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

I en ny bok om norske SS-soldater under andre verdenskrig, er det bilder som identifiserer over 1.000 av de 4.500 nordmennene som vervet seg.

Den Norske Legion ved Leningradsfronten

FRA FRONTEN: Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden har samlet rundt 1000 fotografier av norske SS-soldater boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS». Her bilde fra Den Norske Legion ved Leningradsfronten.

Foto: Geir Brendens samling

Forfatterne Tommy Natedal og Geir Brenden står bak boken «Norwegian volunteers of the Waffen-SS», som gis ut på et britisk forlag til uken, skriver Dagbladet.

Materialet som ligger til grunn for boken har han og Natedal samlet inn over 30 år. Det er over 1.000 fotografier i den drøyt 500 sider lange boken.

Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina

I UKRAINA: Quisling besøker norske frivillige i Wiking ved fronten i Ukraina.

Foto: Geir Brendens samling

Samlet fra private album

Brenden har gitt ut flere bøker om andre verdenskrig tidligere, blant annet boken «De som falt» som han skrev i samarbeid med NRK-journalist Eirik Veum. Det som skiller den nye boken fra mengden er, ifølge Brenden, mengden bilder som vises frem.

– Vi viser bilder fra fronten, utdannelsen, hjemkomster og forskjellige avdelinger. Målet er å vise hvordan frontlivet var, sier Brenden.

Fra Narva-fronten og Regiment Norge

VED NARVA-FRONTEN: Regiment Norge ved Narva-fronten.

Foto: Geir Brendens samling
Cover Norwegian volunteers of the waffen ss

KOMMER PÅ ENGELSK: «Norwegian volunteers of the Waffen-SS» gis ut på det engelske forlaget Helion & Company Ltd.

Foto: Helion & Company Ltd

Allerede som 16-åring begynte han å kontakte tidligere frontkjempere for å avfotografere deres private album.

Brenden forteller at de fleste som ble spurt, var positive.

– Jeg hadde inntrykk av at de svarte ja, fordi de forsto at det fra vår side ikke var snakk om politisk interesse. Både Tommy og jeg er opptatt av krigshistorie, men ingen av oss har sympatier i retning høyreekstremisme, sier Brenden.

Identifiserer med navn

Alle som er identifisert i boken, blir også omtalt med navn, noe Brenden synes er uproblematisk.

– Etter at landssviksakene for to år siden ble offentlig tilgjengelige, så ser jeg ingen grunn til å skjule identitetene på deltakere. Mange av dem er allerede navngitte i bøker som har kommet de siste årene. Flesteparten er dessuten gått bort, sier han.

SS-skijegerbatlajon Norge ved Karelen

VED KARELEN: SS-skijegerbataljon Norge ved Karelen i Finland.

Foto: Geir Brendens samling

Ifølge Brenden har han fått få reaksjoner, både på denne og tidligere krigsbøker.

– Det er lenge siden dette skjedde, det er historie nå, sier Brenden.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+