Normal

– Forundret over at Kagge forlag ikke tok kontakt med oss

Oslopolitiet mener Kagge forlag burde kontaktet dem om omtalen av deres arbeidsmetoder i polititoppen Eirik Jensens bok. – Boka har ingenting med Jensens sjefer å gjøre, kontrer forlaget.

Eirik Jensen på boklansering

KORRUPSJONSSIKTET: Polititoppen Eirik Jensen lanserte denne uka bok om sitt liv i politiet. Boken beskriver politiets arbeidsmetoder, og forlaget burde vært i kontakt, mener visepolitimester Gro Smogeli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Denne uka lanserte den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Erik Jensen den selvbiografiske boka «På innsiden» på Kagge forlag.

Boka ble påbegynt allerede i 2012, men ble utsatt etter at Jensen ble arrestert i 2014. Manuset ble fullført etter at Jensen hadde sittet tre måneder i varetekt.

Anne Gaathug

HAR TILLIT: Forlagssjef Anne Gaathaug stoler på at Jensen og medforfatterne har tatt de nødvendige hensyn når de har anonymisert og omskrevet enkelte episoder.

Foto: Petter Sommer / NRK
Politiinspektør Gro Smogeli

FORUNDRET: Visepolitimester Gro Smogeli mener forfatterne og forlaget burde kontaktet Oslo politidistrikt om

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

I boka beskriver Jensen, som i mange år ledet Oslopolitiets gjengprosjekt og har vært sentral i arbeidet mot organisert kriminalitet, flere av politiets arbeidsmetoder, og Oslo politidistrikt mener de burde blitt varslet av forlaget.

– Har kun fått én henvendelse

– Oslo politidistrikt er forundret over at forlaget ikke tok kontakt med oss når det gjelder bokens omtale av politiets arbeidsmetoder. Den eneste henvendelsen vi kan se å ha mottatt, var da vi nylig fikk spørsmål om antall bistandsanmodninger. Vi bekreftet da Oslo politidistrikts nasjonale bistandsansvar, men avslo å gi ut tallmaterialet, skriver visepolitimester Gro Smogeli i en e-post til NRK.

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag mener på sin side det ikke har vært naturlig å kontakte politiet i løpet av arbeidet med boken.

– Dette er en beretning om hans politiliv, og har ingenting med hans sjefer å gjøre.

Gaathaug sier flere har visst om bokprosjektet underveis, men at det ikke har vært informert formelt fra forlagets side.

Har anonymisert

Forlagssjefen forteller at Jensen og medforfatterne flere steder i boken har skrevet om og anonymisert hendelser av hensyn til både de involverte og til politiets arbeid.

– Det er en del omskrivninger av ulike episoder, fordi det har vært nødvendig å anonymisere både personer og hendelser, men det overbyggende er sant, forteller Gaathaug.

– Hvordan kan dere være sikre på at Jensen ikke utleverer taushetsbelagt informasjon?

– Vi stoler på at anonymiseringen som er gjort vil fylle det behovet, sier Gaathaug.

Jensen er suspendert fra sin stilling i Oslo-politiet mens etterforskningen pågår, men er fremdeles ansatt. I boka skriver han imidlertid at han ikke vil gå tilbake til politijobben.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix