Gresk meny:
- Squashsuppe
- Keftedes (gigantbønner)
- Tzatziki
- Gresk salat
- Souvlaki
Gresk squashsuppe
Petros' egen spesialitet.
Du trenger:
2 squash
2 løk
3 ss tomatpuré
1 boks tomater
salt
pepper
oregano
olivenolje
Slik gjør du:
Skjær opp squashen i mindre biter, løken litt større. Stek på svak varme i 4-5 min. under omrøring. Legg stekt squash og løk i en kasserolle sammen med tomater og tomatpuré. Tilsett ca. 0,5 l vann (avhengig av hvor tykk du ønsker suppen) og smak til med krydder. La suppen småkoke i ca. 30 min. Om du ønsker mer smak, kan du sette til en buljongterning av valgfri smak.
Gigantbønner
Også kalt hestebønner.
Du trenger:
250 g hvite, store bønner
1 dl dill
en halv bunt bladpersille, hakket
2,5 dl olivenolje, ekstra virgin
2-3 store løk
1 liten boks tomatpuré
1 boks tomater
salt
pepper
Slik gjør du:
Legg bønnene i kaldt vann kvelden før og la stå over natten. Dagen etter heller du av vannet, legger bønnene i rent, friskt vann og lar dem småkoke i ca. 1,5 time. Skjær løken i skiver og stek den et par minutter til den er blank og fin. Ha alle ingredienser unntatt salt og pepper i en ildfast form. Stekes på 180 grader i 45-60 min. Jo ferskere bønnene er, jo raskere blir de ferdige, så sjekk med en gaffel etter 45 min. Smak til med salt og pepper.
Tzatziki
Den greske universal-dippen.
Du trenger:
1 beger yoghurt naturell
1 agurk
2 hvitløkfedd
ca 2 ts olivenolje
salt
pepper
oregano
Slik gjør du:
La yogurten renne av seg i et kaffefilter (gresk og tyrkisk yogurt er ferdig filtrert). Skrell agurken, riv den og press ut så mye fuktighet som mulig før du blander den inn i yogurten. Tilsett presset hvitløk. Bland alt sammen godt, tilsett salt, pepper, oregano og litt olivenolje. Blir bare bedre om du lar den stå en dag eller to!
Gresk salat
Med kapers.
Du trenger:
tomat
agurk
fetaost
oliven
grønn paprika
isbergsalat
rød løk
bladpersille
Skjær 3 tomater i båter, paprika i passe strimler og ca ¾ agurk i skiver. Løken deles i skiver. Riv opp litt issalat. Klipp opp persille. Blande i salt, pepper og oregano. Olivenolje og noen dråper sitron eller vineddik helles over. Pynt med hele sorte oliven, kapers og fetaost i terninger.
Souvlaki
Av indrefilet.
Du trenger:
1 kg indrefilet av okse (evt. lam)
pepper
olivenolje
oregano
hvitløkspulver
Skjær kjøttet i terninger eller små stykker og legg det til marinering dagen før, la ligge i kjøleskap over natten, helst 24 timer.
Marinaden består av en kopp olivenolje, pepper, oregano, kummin og hvitløkspulver-pulver (har lettere for å trekke seg inn i kjøttet).
Salt kjøttet rett før det skal grilles, tre bitene på stekespyd og grill 5-10 min. Brukes komfyr, grilles spydene på 200 grader i ca ti min. Vend med jevne mellomrom. Husk at kjøttet skal være rosa i midten!
Vel bekomme!