Hopp til innhold

Oppskrifter fra Hellas

Noman Mubashir fikk besøk av norsk-grekeren Petros Kyris. Sammen lagde de et lite utvalg av smakfull mat fra Hellas.

Noman Mubashir med gresk salat
Foto: NRK

Les mer om det greske kjøkken

Se program 2 her!

Gresk meny:

  • Squashsuppe
  • Keftedes (gigantbønner)
  • Tzatziki
  • Gresk salat
  • Souvlaki

Gresk squashsuppe

Petros' egen spesialitet.

Du trenger:

2 squash
2 løk
3 ss tomatpuré
1 boks tomater
salt
pepper
oregano
olivenolje

Slik gjør du:

Skjær opp squashen i mindre biter, løken litt større. Stek på svak varme i 4-5 min. under omrøring. Legg stekt squash og løk i en kasserolle sammen med tomater og tomatpuré. Tilsett ca. 0,5 l vann (avhengig av hvor tykk du ønsker suppen) og smak til med krydder. La suppen småkoke i ca. 30 min. Om du ønsker mer smak, kan du sette til en buljongterning av valgfri smak.

Gigantbønner

Også kalt hestebønner.

Gigantbønner
Foto: NRK

Du trenger:

250 g hvite, store bønner
1 dl dill
en halv bunt bladpersille, hakket
2,5 dl olivenolje, ekstra virgin
2-3 store løk
1 liten boks tomatpuré
1 boks tomater
salt
pepper

Slik gjør du:

Legg bønnene i kaldt vann kvelden før og la stå over natten. Dagen etter heller du av vannet, legger bønnene i rent, friskt vann og lar dem småkoke i ca. 1,5 time. Skjær løken i skiver og stek den et par minutter til den er blank og fin. Ha alle ingredienser unntatt salt og pepper i en ildfast form. Stekes på 180 grader i 45-60 min. Jo ferskere bønnene er, jo raskere blir de ferdige, så sjekk med en gaffel etter 45 min. Smak til med salt og pepper.

Tzatziki

Den greske universal-dippen.

Du trenger:

1 beger yoghurt naturell
1 agurk
2 hvitløkfedd
ca 2 ts olivenolje
salt
pepper
oregano

Slik gjør du:

La yogurten renne av seg i et kaffefilter (gresk og tyrkisk yogurt er ferdig filtrert). Skrell agurken, riv den og press ut så mye fuktighet som mulig før du blander den inn i yogurten. Tilsett presset hvitløk. Bland alt sammen godt, tilsett salt, pepper, oregano og litt olivenolje. Blir bare bedre om du lar den stå en dag eller to!

Gresk salat

Med kapers.

Du trenger:

tomat
agurk
fetaost
oliven
grønn paprika
isbergsalat
rød løk
bladpersille

Skjær 3 tomater i båter, paprika i passe strimler og ca ¾ agurk i skiver. Løken deles i skiver. Riv opp litt issalat. Klipp opp persille. Blande i salt, pepper og oregano. Olivenolje og noen dråper sitron eller vineddik helles over. Pynt med hele sorte oliven, kapers og fetaost i terninger.

Souvlaki

Av indrefilet.

Du trenger:

1 kg indrefilet av okse (evt. lam)
pepper
olivenolje
oregano
hvitløkspulver

Skjær kjøttet i terninger eller små stykker og legg det til marinering dagen før, la ligge i kjøleskap over natten, helst 24 timer.
Marinaden består av en kopp olivenolje, pepper, oregano, kummin og hvitløkspulver-pulver (har lettere for å trekke seg inn i kjøttet).
Salt kjøttet rett før det skal grilles, tre bitene på stekespyd og grill 5-10 min. Brukes komfyr, grilles spydene på 200 grader i ca ti min. Vend med jevne mellomrom. Husk at kjøttet skal være rosa i midten!

Vel bekomme!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters