Boka kalte han Gastronomia (magens lov), og de fleste har vel hørt uttrykket "en gastronomisk opplevelse".
Gresk mat er mild og kjennetegnes av utstrakt bruk av olivenolje, velduftende urter og milde krydder, masse grønnsaker, belgfrukter, nøtter, lam, storfe og ost.
Mengder av olivenolje
Hellas produserer selv de fleste matvarene som utgjør kjernen av gresk mat, det vil si de fleste grynsorter inkludert ris og hvete, poteter, de fleste belgfrukter, sitrusfrukter og mange andre frukter og grønnsaker, nøtter, krydder og urter. I tillegg har Hellas en enorm produksjon av oliven og olivenolje.
Kalamataoliven kommer fra Kalamata i den sørlige delen av Peloponnes og regnes som de beste i Hellas på grunn av sin fruktige og fyldige smak og faste konsistens.
Lam i Hellas smaker annerledes enn her i Norge. I Hellas går lammene ute hele året og helst på fjellet hvor oreganobuskene vokser vilt. Det er årsaken til den spesielle, krydrede smaken. Det finnes over 35 ulike sorter oregano i Hellas, og oregano er den desidert mest brukte urten.
Fetaosten dominerer
Grekerne slår faktisk franskmennene i osteforbruk. De elsker sin feta, som utgjør halvparten av osteforbruket i Hellas. Men det er bare øya Lesbos og fastlandet som kan kalle fetaosten sin for feta.
Grekerne er veldig glade i meze. Ordet stammer fra "halv", noe som viser til størrelsen på rettene så vel som måten å spise på. Meze kan være noe så enkelt som en bolle blandede friske urter med nøtter til, men det er oftest de avanserte rettene som dominerer.
Tzatziki (agurk- og yoghurtdipp), hvitløksaus, gigantbønner, keftedes (kjøttboller), oliven og stekt khaloumi-ost er de mest vanlige meze-rettene.