- Han var vår tids Shakespeare

Lørdag er det 70 år siden en av historiens største artister og låtskrivere ble født.

Bilde tatt av Rolling Stone Magazine i 1980 med Yoko Ono, på den siste dagen John Lennon var i live.

Bilde tatt av Rolling Stone Magazine i 1980 med Yoko Ono, på den siste dagen John Lennon var i live.

Foto: Annie Liebovitz / Ap

John Lennon, Yoko Ono: «Double fantasy Stripped Down»

John Lennon, Yoko Ono: «Double fantasy Stripped Down».

Foto: Albumomslag

John Lennons 70. fødselsdag vil bli markert på en rekke måter. Blant annet med en rekke nye plateutgivelser; remastrede soloalbum, to samlinger av hans største hits, og en ny utgave av albumet «Double fantasy», med nye arrangementer på låter som «Woman» og «(Just Like) Starting Over».

Skutt og drept

Dette var parets comebackalbum som kom ut bare tre uker før John Lennon ble skutt og drept av Mark David Chapman utenfor sitt hjem i New York den 8. desember 1980.

Video John Lennon drept

Audun Tjomsland rapporterer fra New York om drapet på John Lennon i programmet Lørdagsredaksjonen 13. desember 1980.

Yoko Ono

Yoko Ono fikk et nytt syn på John Lennons vokale prestasjoner.

Foto: KEVIN WINTER / Afp
John Lennon, nye samleplater i forbindelse med markeringen av at det er 70 år siden hans fødsel

I tillegg til «Double Fantasy Stripped Down» kommer også samleboksen «Gimme Some Truth, Power To The People (The Hits)» og alle hans studioalbum i remastrede versjoner.

Foto: Imagine Peace

Ved gjennomlytting av de nedstrippede versjonene av låtene fikk Lennons enke Yoko Ono et helt nytt syn på sin avdøde ektemanns vokale prestasjoner.

- Jeg visste ikke at John var så god og unik – ikke bare unik, men han har denne klassiske diksjonen. Den var så perfekt på en måte som du bare må bli imponert over. Det er omtrent som å høre en profesjonell skuespiller gjøre Shakespeare. Dette hadde kanskje ikke Shakespeares språk, men jeg føler at John var vår tids Shakespeare, sier Yoko Ono til Billboard.

Markerer på sin egen måte

Hun markerer 70 årsdagen på sin egen måte på Island der hun vil dele ut den årlige «Lennon Ono Grant for Peace»-prisen.

Les også: John Lennon er melkebonde

På øya Viðey ved Reykjavík vil det klokka 20 lørdag bli tent et lystårn som et minne om Lennon. Parallelt vil det samme skje i det digitale nettsamfunnet Second life. Yoko Ono vil også opptre med en ny versjon av sitt Plastic Ono Band, blant andre sammen med sønnen Sean Ono Lennon i Reykjavik.

Den aldrende rockeren Ozzy Osbourne vil også markere dagen. Han har sagt at Lennon og The Beatles var en av hans største inspirasjonskilder til å begynne med musikk.

Ozzy har spilt inn en egen versjon av John Lennon-låta «How?» i samarbeid med Amnesty International.

VIDEO: Ozzy Osbourne med sin egen versjon av John Lennon-låta «How?».

Yoko Ono donerte i sin tid alle rettigheter til albumet «Instant Karma» til Amnesty, ei plate der en rekke artister som U2, R.E.M., Green Day, Black Eyed Peas, Aerosmith og Christina Aguilera gjør sine versjoner av Lennon.

«Peace and Harmony»

John Lennons førte kone, Cynthia Lennon i 2005

John Lennons førte kone, Cynthia Lennon - her i 2005, vil være med på avdukingen av et monument i sentrum av Liverpool.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

I sentrum av hjembyen Liverpool vil Julian Lennon og Johns første kone Cynthia Lennon avduke et monument kalt «Peace and Harmony», laget på oppdrag fra den amerikanske organisasjonen Global Peace Initiative.

Den amerikanske public service-kanalen PBS vil sende den nye John Lennon dokumentaren «LENNONYC», som har fokus på John Lennons år i New York å 70-tallet

- Smertefullt

På spørsmål fra Associated Press om hun fortsatt hører på John Lennons musikk, svarer Yoko Ono:

- Jeg har hørt på hans musikk hver eneste, eller i hvert fall annen hver dag de siste 30 årene, fordi det er så mange forespørsler om forskjellige ting. Derfor hører lytter jeg av forretningsmessige grunner. Men det er ikke veldig avslappende. Jeg hører ikke på musikken hans for å slappe av, fordi - du vet, det får meg til å føle ganske .... det er smertefullt på en måte.

Video Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

VIDEO: Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon.

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.