Mannen som drepte John Lennon sier unnskyld til Yoko Ono

40 år etter drapet på John Lennon, ber drapsmannen Mark Chapman om unnskyldning til enken Yoko Ono.

Yoko Ono, John Lennon

John Lennon og kona Yoko Ono få måneder før Lennon ble drept i 1980.

Foto: STEVE SANDS / AP

I 1980 skjøt og drepte Mark Chapman den verdenskjente artisten John Lennon, mens Lennons kone Yoko Ono så på. Nå beklager Chapman drapet, melder BBC.

– Det var en ekstremt egoistisk handling. Jeg er lei meg for smerten jeg har påført henne. Jeg tenker på det hele tiden, sa han.

Unnskyldningen kom under hans ellevte prøveløslatelseshøring i forrige måned. Det ble også ellevte gang Chapman ble nektet løslatelse.

Det er Press Association som nå har fått tilgang til dokumentene fra høringen.

– Jeg vil bare gjenta at jeg er lei meg for det jeg har gjort, sa Chapman under høringen.

– Jeg har ingen unnskyldning. Dette var for selvforherligelse. Jeg synes den verste typen kriminelle handling er å gjøre noe mot uskyldige, sa han.

Chapman sa videre at drapet ikke hadde noe med Lennons karakter eller handlinger å gjøre. Han sier han drepte Lennon fordi han var «veldig, veldig, veldig berømt».

ykLdiuKUOwE

Mark Chapman var 25 år gammel da han drepte John Lennon i 1980. 40 år senere er han 65 år og fortsatt i fengsel.

Foto: Chip East / Reuters

Fortalte om drapet

Chapman uttalte også at han fortjente dødsstraff. Ingen i New York har fått dødsstraff siden 1963, selv om det ikke ble formelt avskaffet i delstaten før i 2007.

Da den niende høringen fant sted, fortalte Chapman om drapsnatten. Chapman avfyrte fem skudd, hvorav fire traff Lennon.

Fm1vJ8A_c7g

Bilde av Mark Chapman fra 2018.

Foto: AP

Han hadde oppsøkt Lennon tidligere på dagen før drapet, og fikk ham til å signere et album.

– Dette er noe jeg virkelig angrer på. Han kom ut, og jeg hadde albumet hans og en penn, og ba ham om å signere det. Han tok seg god tid, og spurte om det var noe annet jeg ønsket meg. Kona hans ventet i en limousin, og jeg tenker ofte på hvor hyggelig han var mot en helt fremmed person, sa Chapman den gangen.

Leste berømt bok

På drapstidspunktet hadde han med seg JD Salinger-boken «Catcher in the Rye», som han leste da politiet arresterte ham.

Under høringen fortalte han om hvordan han kjente seg igjen i hovedkarakterens ensomhet og isolasjon da han leste den.

Chapman fortalte også at han var stor fan av The Beatles frem til han ble kristen. Da ble han rasende over at bandet var mer populære enn Jesus.

Drapet på John Lennon sendte sjokkbølger gjennom verden. Lennon var med på å danne det som ble verdens mest kommersielt suksessfulle band, The Beatles, men forlot bandet i 1969.

Lennon var gift med kunstneren Yoko Ono, og sammen hadde paret et barn.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP