Lennons drapsmann fikk nei for sjette gang – prøveløslates ikke

John Lennons drapsmann søkte om å bli prøveløslatt for sjette gang. Nesten 30 år etter drapet fikk drapsmannen nei igjen.

Mark David Chapman

Mark David Chapman sitter fengslet i Attica State Prison i New York for drapet på John Lennon i 1980.

Foto: CHIP EAST / REUTERS

8. desember 1980 skjøt Mark Chapman John Lennon fire ganger i ryggen utenfor Lennons hus i New York. Etter å ha innrømmet forholdet ble Chapman dømt til å sone mellom 20 år og livstid for drapet.

Drapet på John Lennon.

Våpenet som Mark David Chapman drepte John Lennon med. Her utstilt av politiet i New York i forbindelse med 25 års-jubileet for Lennons dødsdag.

Foto: CHIP EAST / REUTERS

I år 2000 gikk minimumsstraffetiden på 20 år ut, og siden den gangen har Chapman søkt om å få slippe fri seks ganger. Den siste søknaden sendte han tidligere i år.

Les: Lennons drapsmann søker løslatelse

I dag møtte Chapmann til en samtale hos fengselsmyndighetene i USA, men heller ikke denne gangen fikk han innvilget ønsket sitt om å slippe ut av fengsel.

– Mark Chapman var i dag inne til en samtale. Resultatet ble at han ikke fikk innvilget prøveløslatelse, kunne talsmann Marc Violette hos fengselsvesenet i staten New York i dag fortelle nyhetsbyrået AFP.

Les også: Beatles-tekst solgt for over 7 millioner

Det betyr at Chapman blir sittende innesperret i enda noen år. For nesten gang han har rett til å søke om prøveløslatelse er først i august 2012.

Sittet inne siden 1981

Chapman ble dømt for drapet på John Lennon i 1981, og har siden sittet fengslet.

Les også: Folkesanger fikk Lennon-brev 34 år for seint

Lennons drapsmann, som nå har blitt 55 år gammel, sitter for tiden i Attica-fengslet nord i staten New York.

John Lennon og Yoko Ono på coveret av Rolling Stone magazine

Yoko Ono og John Lennon var gift da Lennon ble skutt i ryggen i 1980.

Foto: Annie Leibovitz via Magazine Publishers Assn and American Society of Magazine Editors / Scanpix/AP

Drapsdommen innbar en livstidsdom, men Chapman skulle kunne vurderes for prøveløslatelse etter 20 år i fengsel. Selv om denne bestemmelsen stod i dommen har ikke Chapman oppfylt kriteriene siden han i år 2000 passerte denne grensen.

Blant annet har John Lennons enke Yoko Ono ved hver vurdering kommet med en uttalelse i et brev til styret som vuderer en mulig løslatelse.

Yoko Ono frykter løslatelse

Peter Shukat, Onos advokat, har ikke ønsket å fortelle Sky News hvilke argumenter som ble anført for å stoppe en løslatelse dene gangen.

Tidligere har hun imidlertid skrevet at hun mener Chapman vil være en trussel mot henne, hennes familie og seg selv dersom han løslates. Og argumentene har altså ført frem og det har hittil ikke blitt noen løslatelse.

Kulturstrøm

 • Legendarisk House-DJ dør av korona

  Musikkprodusenten Paul Johnson, kjent blant annet for houselåten «Get get down» fra 1999, er død. Det melder blant annet The Guardian. Johnson døde av koronaviruset etter lengre tid innlagt på sykehus.

  Johnson ble 50 år gammel.

 • Rihanna er milliardær

  Ifølge magasinet Forbes er Rihanna offisielt milliardær og den rikaste kvinnelege artisten i verda. Forbes har estimert formuen til 1,7 milliardar dollar og det er Rihanna sitt sminkemerke Fenty Beauty som står for den største delen av formuen.

  Artist og forretningskvinne Rihanna.
  Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP
 • Vaksineforskar-Barbie

  Leiketøysprodusenten Mattel har laga ei Barbie-dokke som førestiller den britiske vaksineforskaren Sarah Gilbert. Gilbert har utvikla AstraZeneca-vaksinen og seier ho håper dokka vil inspirere barn til å oppdage nye yrke, som vaksineforskar.

  Leketøysprodusenten Mattel har laget en Barbie som forestiller den britiske forskeren Sarah Gilbert som designet Oxford/Astra Zeneca-vaksinen.
  Foto: Andy Paradise/Mattel / AP